Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΕΛΛΑΔΑ

ΔΕΘ: 72' με μηνύματα και εξαγγελίες

Εικόνα του άρθρου ΔΕΘ: 72' με μηνύματα και εξαγγελίες
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 11/09/2022, 00:43
ΕΛΛΑΔΑ

Με μηνύματα προς το εσωτερικό, αλλά και το εξωτερικό ξεκίνησε την ομιλία του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στα εγκαίνια της 86ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο για να ανακοινώσει στη συνέχεια τα μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Αφού ξεκαθάρισε ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, απευθυνόμενος στο εσωτερικό σημείωσε ότι «καλούμαστε να κάνουμε ιστορικές επιλογές. Συνεχίζουμε μπροστά ή γυρίζουμε πίσω» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και συνέχισε «Ή δίνουμε δεύτερη ευκαιρία στην πρόοδο ή ρισκάρουμε δεύτερη φορά στη συμφορά» είπε. Ο κ. Μητσοτάκης δεν αναφέρθηκε σε αλλαγή του εκλογικού νόμου, αλλά ζήτησε ισχυρή εμπιστοσύνη.

Απευθυνόμενος στην Τουρκία τόνισε ότι «η πατρίδα μας έχει περισσότερους συμμάχους, καθώς έχει υπογράψει δεκάδες συμφωνίες συνεργασίας. Με χώρες από τη Δύση και την Αφρική έως την Ασία και τον Αραβικό Κόσμο. Και ανάμεσά τους, βέβαια, στρατηγικές αμυντικές συνθήκες. Με πιο σημαντικές αυτές με τη Γαλλία και τις ΗΠΑ» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. 

«Άλλωστε στις απειλές που εκτοξεύει η άλλη πλευρά του Αιγαίου, απαντά μία ελληνική λέξη, που συμπυκνώνει όλη τη δύναμη του Έθνους μας: Όχι, κύριε Ερντογάν» τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «τα νταηλίκια γιοκ με την Ελλάδα».


Τα μέτρα

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός προχώρησε στην εξαγγελία μόνιμων ή έκτακτων μέτρων για την ενίσχυση του εισοδήματος των πολιτών και την ανακούφιση από την ενεργειακή ακρίβεια. Ειδικότερα: 

  • Οι πιο ευάλωτοι πολίτες θα στηριχθούν τον Δεκέμβριο με 250 ευρώ (χαμηλοσυνταξιούχοι, ανασφάλιστοι υπερήλικες, άτομα με αναπηρία και μακροχρόνια άνεργοι). Οι δικαιούχοι του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος θα εισπράξουν ακόμη μία δόση και οι δικαιούχοι του επιδόματος τέκνων 1,5 δόση. 
  • Αυξάνεται το επίδομα φοιτητικής στέγης από τα 1.000 στα 1.500 ευρώ. 
  • Το επίδομα θέρμανσης αυξάνεται.
  • Για τον πρωτογενή τομέα θα καταβληθεί έκτακτη ενίσχυση για το κόστος των λιπασμάτων και τις αυξημένες τιμές στις ζωοτροφές. 
  • Οι δικαιούχοι του Ανακυκλώνω συσκευές αυξάνονται κατά 200.000 - Θα υπάρξει χρηματοδότηση για φωτοβολταϊκά στις στέγες.
  • Το πρόγραμμα Τουρισμός για Όλους θα καλύψει επιπλέον 200.000 δικαιούχους 
  • Διευθέτηση μιας σειράς από αιτήματα των ενόπλων δυνάμεων. 
  • Για τη δημιουργία μόνιμων θέσεωνς εργασίας, όσες επιχειρήσεις μετατρέψουν σε μόνιμες τις συμβάσεις μερικής απασχόλησης, θα απαλλάσσονται από το 40% των εισφορών των εργαζομένων. 

Στην συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης που θα έχουν μόνιμο χαρακτήρα, όπως είπε, και θα ισχύσουν από το 2023.

  • Μειώνονται οι ασφαλιστικές εισφορές
  • Καταργείται για όλους η ειδική εισφορά αλληλεγγύης. 
  • Αυξάνονται οι συντάξεις 1,5 εκατ. συνταξιούχων με χαμηλή προσωπική διαφορά. Για φέτος υπολογίζεται ότι η αύξηση θα είναι πάνω από 6%. Οι συνταξιούχοι με υψηλή προσωπική διαφορά θα δουν αύξηση από την κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης. 
  • Αναμορφώνεται από 1/1/2023 το μισθολόγιο των γιατρών του ΕΣΥ με αύξηση του βασικού μισθού και των επιδομάτων ευθύνης. Η αύξηση θα είναι μεσοσταθμικά 10% επί του συνόλου των αποδοχών τους. 
  • Για τη στήριξη της οικογένειας επεκτείνεται αμέσως το επίδομα μητρότητας στον ιδιωτικό τομέα από τους 6 στους 9 μήνες. 
  • Ο μειωμένος ΦΠΑ επεκτείνεται μέχρι τον Ιούνιο του 2023. 

Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΧΗΡΑΣ

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back