Συντακτης: κύριος Τύπος
Δημοσιευση: 19-11-2018, 14:06
ΚΟΣΜΟΣ

Οι 27 άρχισαν σήμερα να εξετάζουν στο μικροσκόπιο τη συμφωνία διαζυγίου που διαπραγματεύθηκαν με το Λονδίνο, η οποία αποτελεί στόχο σφοδρών επικρίσεων στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς αρχίζει μια ύστατη εβδομάδα διαπραγματεύσεων πριν από την έκτακτη σύνοδο κορυφής που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή στις Βρυξέλλες.

Πριν από λίγο οι υπουργοί που είναι αρμόδιοι για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις των 27 χωρών μελών της ΕΕ έδωσαν το πράσινο φως στο σχέδιο συμφωνίας, δήλωσε ο Αυστριακός υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Γκέρνοτ Μπλίμελ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά το πέρας συνόδου στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με τους Ευρωπαίους, η πιθανότητα επέκτασης της μεταβατικής περιόδου μετά την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ, κατά τη οποία το Ηνωμένο Βασίλειο θα παραμείνει πράγματι στην αγκαλιά της ΕΕ, είναι το μοναδικό ζήτημα που παραμένει ακόμη ανοιχτό σε διαπραγμάτευση όσον αφορά τις λεπτομέρειες του διαζυγίου με την ΕΕ.

Καθώς οι επικριτές της την καλούν να επαναδιαπραγματευθεί την προσωρινή συμφωνία που συνήφθη με την ΕΕ, η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι ανακοίνωσε πως θα μεταβεί εντός της εβδομάδας στις Βρυξέλλες, κυρίως για να συναντήσει τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

«Θα είναι μια πολύ κοπιαστική εβδομάδα στις Βρυξέλλες», προειδοποίησε σήμερα το πρωί ο αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Γκέρνοτ Μπλίμελ, η χώρα του οποίου προεδρεύει κατά το τρέχον εξάμηνο της ΕΕ, πριν συνεδριάσει με τους ομολόγους του λιγότερο από πέντε μήνες πριν από την προγραμματισμένη ημερομηνία για τη βρετανική αποχώρηση.

«Ξεκινάω από την αρχή ότι η συνθήκη του διαζυγίου, όπως έχει τεθεί πλέον στο τραπέζι, θα υιοθετηθεί», δήλωσε ενώ ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες εξέφρασαν επιφυλάξεις για σημεία του κειμένου των σχεδόν 600 σελίδων που εκπονήθηκε από τις διαπραγματευτικές ομάδες της Βρετανίας και της ΕΕ.

 

«H ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΔΥΝΑΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ»

Για τα υπόλοιπα, «οφείλουμε να είμαστε σαφείς όσον αφορά το γεγονός ότι η συμφωνία αυτή, όπως είναι αυτή τη στιγμή στο τραπέζι, είναι η καλύτερη δυνατή συμφωνία», επέμεινε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Άσελμπορν.

Χώρες όπως η Γαλλία, οι οποίες θα επιθυμούσαν ένα καλύτερο αποτέλεσμα στο ζήτημα της διαχείρισης της αλιείας, δεν θα εμποδίσουν τη συμφωνία εξαιτίας του ζητήματος αυτού, γνωρίζοντας πως οι Βρετανοί θα μπορούσαν με τη σειρά τους να παρουσιάσουν νέα αιτήματα.

«Πιστεύουμε πως οι δύο πλευρές εξαντλήσαμε τα περιθώρια ελιγμών μας», είχε δηλώσει ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα ένας ευρωπαίος αξιωματούχος που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Θα είναι «μια εντατική εβδομάδα διαπραγματεύσεων», προβλέπει από την πλευρά της η Μέι, σε ομιλία που θα εκφωνήσει σήμερα στους βρετανούς επικεφαλής επιχειρήσεων, μερικές ημέρες αφού κατάφερε να κάνει την κυβέρνησή της να υιοθετήσει την προσωρινή συμφωνία με τις Βρυξέλλες με κόστος μια σειρά από παραιτήσεις.

Όπως και οι 27, παραδέχθηκε ωστόσο πως η ουσία των διαπραγματεύσεων που απομένει να διεξαχθούν θα αφορούν όχι τη συνθήκη αποχώρησης, αλλά την «πολιτική διακήρυξη» για τη μελλοντική σχέση ανάμεσα στο Λονδίνο και την ΕΕ, η οποία θα περιληφθεί στη συμφωνία χωρισμού.

«Περιμένω ότι θα εκπονήσουμε τις πλήρεις και οριστικές λεπτομέρειες του πλαισίου των μελλοντικών σχέσεών μας», διαβεβαίωσε.

 

«ΥΠΟΤΕΛΕΣ ΚΡΑΤΟΣ»

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προγραμμάτισε να δημοσιοποιήσει αύριο Τρίτη το σχέδιο της «πολιτικής διακήρυξης» που θα καθορίσει αυτό το πλαίσιο. Θα είναι ένα κείμενο μιας εικοσαριάς σελίδων, σύμφωνα με διπλωματική πηγή, χωρίς νομική αξία, αλλά με ισχυρή πολιτική εμβέλεια.

Το Λονδίνο και οι Βρυξέλλες θα σχεδιάσουν σ' αυτό το περίγραμμα της μελλοντικής σύμπραξής τους, την οποία δεν θα μπορέσουν να αρχίσουν να διαπραγματεύονται επισήμως παρά μόνο αφού φύγει επισήμως το Ηνωμένο Βασίλειο, από τις 30 Μαρτίου 2019.

Πριν συμβεί αυτό, τα δύο μέρη θα πρέπει να ολοκληρώσουν οριστικά τη συμφωνία τους. Οι 27 πρέπει να την εγκρίνουν την Κυριακή στη σύνοδο κορυφής τους στις Βρυξέλλες. Θα μένει στη συνέχεια να επικυρωθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από τη μια πλευρά και από το βρετανικό κοινοβούλιο από την άλλη.

Η βρετανική κοινοβουλευτική επικύρωση απέχει ακόμη από το να θεωρείται δεδομένη, με φόντο βαθιές διαιρέσεις της πολιτικής τάξης της χώρας σχετικά με τον τύπο του Brexit που επιθυμεί.

Η Τερέζα Μέι βρίσκεται έτσι υπό την απειλή μιας πρότασης μομφής και υπό την πίεση της σκληρής πτέρυγας των οπαδών του Brexit που απαιτούν να μπορέσουν να επαναδιαπραγματευθούν τη συμφωνία, την οποία θεωρούν απαράδεκτη.

Ορισμένοι εκτιμούν πράγματι ότι θυσίασε την κυριαρχία της χώρας αποδεχόμενη την προοπτική μιας τελωνειακής ένωσης αόριστης διάρκειας με την ΕΕ ως ύστατη λύση για να εμποδιστεί η επιστροφή ενός σκληρού συνόρου ανάμεσα στην Ιρλανδία και τη Βόρεια Ιρλανδία.

Η συμφωνία με τις Βρυξέλλες, αν δεν τροποποιηθεί, θα κάνει το Ηνωμένο Βασίλειο ένα «κράτος υποτελές» στην ΕΕ, προειδοποίησε ο πρώην επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας Μπόρις Τζόνσον.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP


200 λέξεις απομένουν.
σχετικα αρθρα
solidus espa