Oikonomou pisoi
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Βρετανία: Τεστ αίματος ανιχνεύει πάνω από 50 τύπους καρκίνου

Εικόνα του άρθρου Βρετανία: Τεστ αίματος ανιχνεύει πάνω από 50 τύπους καρκίνου
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 02/06/2023, 23:25
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Μια εξέταση αίματος ανίχνευσε περισσότερους από 50 τύπους καρκίνου σύμφωνα με μελέτη του Εθνικού Συστήματος Υγείας της Αγγλίας (NHS).

Το τεστ αποκάλυψε σωστά δύο στους τρεις καρκίνους μεταξύ 5.000 ατόμων που είχαν επισκεφθεί τον παθολόγο τους με ύποπτα συμπτώματα, στην Αγγλία ή την Ουαλία. Επίσης, στο 85% αυτών των περιπτώσεων, εντοπίστηκε και η αρχική εστία του καρκίνου.

Το τεστ Galleri αναζητά διακριτές αλλαγές σε τμήματα γενετικού κώδικα που διαρρέουν από διαφορετικούς καρκίνους. Ο έγκαιρος εντοπισμός μπορεί να σώσει ζωές.

Περισσότεροι από 350 άνθρωποι από όσους συμμετείχαν στη μελέτη -η μεγαλύτερη στο είδος της σε ασθενείς με ύποπτα συμπτώματα καρκίνου- διαγνώστηκαν στη συνέχεια με καρκίνο μέσω ήδη γνωστών μεθόδων.

Σύμφωνα με τη μελέτη, το 75% όσων βρέθηκαν θετικοί στο τεστ αίματος, είχαν καρκίνο, ενώ το 2,5% των αρνητικών τεστ, είχαν τελικά καρκίνο.

Αν και δεν είναι αρκετά ακριβές για να «αποκλείσει τον καρκίνο», το τεστ ήταν πραγματικά χρήσιμο για τους ασθενείς, δήλωσε στο BBC ο επικεφαλής της έρευνας, καθηγητής Μαρκ Μίντλετον.

«Το τεστ ήταν 85% ακριβές στην ανίχνευση της πηγής του καρκίνου και αυτό μπορεί να είναι πραγματικά χρήσιμο» είπε, σημειώνοντας ότι με αυτό το τεστ, μπορεί κανείς να έχει εξ αρχής μια πιο καθαρή εικόνα, προκειμένου να προχωρήσει στις ανάλογες κινήσεις.

Το βρετανικό σύστημα υγείας χρησιμοποιεί επίσης το τεστ Galleri, το οποίο αναπτύχθηκε από την εταιρεία Grail με έδρα την Καλιφόρνια, σε χιλιάδες ανθρώπους χωρίς συμπτώματα για να ανιχνεύσει κρυφούς καρκίνους.

Τα αρχικά αποτελέσματα της μελέτης αναμένονται το επόμενο έτος και εάν κριθούν επιτυχή, το NHS σχεδιάζει να επεκτείνει τη χρήση του σε ακόμη ένα εκατομμύριο άτομα, το 2024 και το 2025.

Το τεστ θεωρείται καλό για τον εντοπισμό δυσανάγνωστων καρκίνων, όπως του κεφαλιού, του εντέρου, του πνεύμονα, του παγκρέατος και του λαιμού.

«Τα ευρήματα από τη μελέτη υποδηλώνουν ότι αυτό το τεστ θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να υποστηρίξει τους γενικούς ιατρούς ώστε να κάνουν κλινικές αξιολογήσεις – όμως απαιτείται περισσότερη έρευνα», δήλωσε ο δρ Ντέιβιντ Κρόσμπι από το Cancer Research UK.

Ο εθνικός διευθυντής του NHS για τον καρκίνο, καθηγητής Πίτερ Τζόνσον, τόνισε από την πλευρά του πως η μελέτη είναι το πρώτο βήμα στις δοκιμές ενός νέου τρόπου για τον εντοπισμό του καρκίνου όσο το δυνατόν γρηγορότερα. 

Τα ευρήματα της μελέτης θα παρουσιαστούν σε συνέδριο στο Σικάγο.

Με πληροφορίες από BBC



ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back