ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Βρετανία: Πρόγραμμα ανταλλαγής τσιγάρου με κιτ ατμίσματος

Εικόνα του άρθρου Βρετανία: Πρόγραμμα ανταλλαγής τσιγάρου με κιτ ατμίσματος
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 11/04/2023, 13:22
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Η βρετανική κυβέρνηση καλεί ένα εκατομμύριο καπνιστές να ανταλλάξουν τα συμβατικά με ηλεκτρονικά τσιγάρα, παρά τον αυξανόμενο συναγερμό για την αύξηση των νέων που ατμίζουν.

Παράλληλα, στις έγκυες γυναίκες θα προσφερθούν οικονομικά κίνητρα για να κάνουν αυτή την αλλαγή σε μια παγκόσμια πρωτοτυπία.

Στο πλαίσιο του προγράμματος, σχεδόν σε έναν στους πέντε καπνιστές θα δοθεί ένα σετ εκκίνησης ηλεκτρονικού τσιγάρου μαζί με υποστήριξη διακοπής του καπνίσματος, ανακοίνωσε το Υπουργείο Υγείας.

Στις έγκυες γυναίκες θα προσφερθούν επίσης κουπόνια που θα τις βοηθήσουν να κόψουν τη συνήθεια, στο πλαίσιο του στόχου της κυβέρνησης να μειώσει τον αριθμό των καπνιστών στο 5% ή λιγότερο του πληθυσμού από 13% που είναι τώρα.

«Θα προσφέρουμε σε ένα εκατομμύριο καπνιστές νέα βοήθεια για να το κόψουν. Θα χρηματοδοτήσουμε ένα νέο εθνικό πρόγραμμα - το πρώτο του είδους του στον κόσμο», θα πει ο υπουργός Υγείας Neil O'Brien σε ομιλία του αργότερα την Τρίτη, σύμφωνα με την κυβέρνηση

Αν και παγκοσμίως ο μέσος όρος των ποσοστών καπνίσματος είναι υψηλότερος από ό,τι στη Βρετανία, ο καπνός εξακολουθεί να αποτελεί την υψηλότερη αιτία θανάτου και ασθένειας στη χώρα, δήλωσε το υπουργείο Υγείας.

Το άτμισμα, ωστόσο, έχει τους επικριτές του και οι αξιωματούχοι υγείας έχουν προειδοποιήσει ότι η δημοτικότητά του μεταξύ των παιδιών τα εκθέτει σε χημικές ουσίες των οποίων οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις είναι ασαφείς.

Τα στοιχεία της υπηρεσίας υγείας δείχνουν ότι το 9% των παιδιών ηλικίας 11 έως 15 ετών στη Βρετανία είχαν χρησιμοποιήσει ηλεκτρονικό τσιγάρο το 2021, από 6% τρία χρόνια πριν. 

Η κυβέρνηση δήλωσε ότι θα δημιουργήσει μια ομάδα αποτροπής που θα υποστηρίζεται από χρηματοδότηση ύψους 3,4 εκατομμυρίων ευρώ για να αποτρέψει την παράνομη πώληση ατμών σε νέους κάτω των 18 ετών.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back