ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Βρετανία, ΗΠΑ, ΕΕ και Κίνα συμφωνούν για τον «καταστροφικό» κίνδυνο της ΤΝ

Εικόνα του άρθρου Βρετανία, ΗΠΑ, ΕΕ και Κίνα συμφωνούν για τον «καταστροφικό» κίνδυνο της ΤΝ
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 01/11/2023, 22:19
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Το Ηνωμένο Βασίλειο, οι ΗΠΑ, η ΕΕ και η Κίνα συμφώνησαν ότι η τεχνητή νοημοσύνη αποτελεί δυνητικά καταστροφικό κίνδυνο για την ανθρωπότητα, στην πρώτη διεθνή δήλωση για την αντιμετώπιση της ταχέως εξελισσόμενης τεχνολογίας.

Είκοσι οκτώ κυβερνήσεις υπέγραψαν τη λεγόμενη διακήρυξη του Μπλέτσλεϊ κατά την πρώτη ημέρα της συνόδου κορυφής για την ασφάλεια της τεχνητής νοημοσύνης, η οποία φιλοξενήθηκε από τη βρετανική κυβέρνηση.

Η διακήρυξη δεν συμφωνεί στη δημιουργία ενός διεθνούς κέντρου δοκιμών στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπως ήλπιζαν ορισμένοι στη βρετανική κυβέρνηση. Παρέχει όμως ένα πρότυπο για τη διεθνή συνεργασία στο μέλλον, με μελλοντικές συνόδους κορυφής για την ασφάλεια που προγραμματίζονται τώρα στη Νότια Κορέα σε έξι μήνες και στη Γαλλία σε ένα χρόνο.

Η δήλωση αναφέρει: «Υπάρχει δυνατότητα σοβαρής, ακόμη και καταστροφικής, βλάβης, είτε σκόπιμης είτε ακούσιας, που απορρέει από τις σημαντικότερες δυνατότητες αυτών των μοντέλων ΤΝ».

Ο Ρίσι Σουνάκ, ο Βρετανός πρωθυπουργός, χαιρέτισε τη δήλωση, χαρακτηρίζοντάς την «επίτευγμα ορόσημο που βλέπει τις μεγαλύτερες δυνάμεις της τεχνητής νοημοσύνης στον κόσμο να συμφωνούν για τον επείγοντα χαρακτήρα της κατανόησης των κινδύνων της τεχνητής νοημοσύνης».

Μιλώντας στο περιθώριο της συνόδου κορυφής, ο δισεκατομμυριούχος της τεχνολογίας Έλον Μασκ προειδοποίησε: «Για πρώτη φορά, έχουμε μια κατάσταση όπου υπάρχει κάτι που θα είναι πολύ πιο έξυπνο από τον πιο έξυπνο άνθρωπο ... Δεν είναι σαφές για μένα ότι μπορούμε πραγματικά να ελέγξουμε ένα τέτοιο πράγμα».

Η Μισέλ Ντόνελαν άνοιξε τη σύνοδο κορυφής λέγοντας στους συναδέλφους της ότι η ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης «δεν μπορεί να αφεθεί στην τύχη ή στην αμέλεια ή μόνο σε ιδιωτικούς φορείς».

Μαζί της στη σκηνή και η υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ, Τζίνα Ραϊμόντο, και ο Κινέζος υφυπουργός Επιστήμης και Τεχνολογίας, Γου Ζαοχούι, σε μια σπάνια επίδειξη παγκόσμιας ενότητας.

Μέχρι στιγμής, ωστόσο, δεν υπάρχει μεγάλη διεθνής συμφωνία σχετικά με το πώς θα μπορούσε να μοιάζει ένα παγκόσμιο σύνολο κανονισμών για την τεχνητή νοημοσύνη ή ποιος θα έπρεπε να τους καταρτίσει.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η κυβέρνηση Μπάιντεν εξέδωσε εκτελεστικό διάταγμα για την τεχνητή νοημοσύνη, το οποίο απαιτεί από τις αμερικανικές εταιρείες, όπως η OpenAI και η Google, να μοιράζονται τα αποτελέσματα των δοκιμών ασφαλείας τους με την κυβέρνηση πριν από τη δημοσιοποίηση των μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης τους. 

Στο μεταξύ, η ΕΕ βρίσκεται στη διαδικασία ψήφισης ενός νομοσχεδίου για την τεχνητή νοημοσύνη, το οποίο αποσκοπεί στην ανάπτυξη ενός συνόλου ρυθμιστικών αρχών, καθώς και στη θέσπιση κανόνων για συγκεκριμένες τεχνολογίες, όπως η ζωντανή αναγνώριση προσώπου.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back