ΗΠΕΙΡΟΣ

Βόρεια είσοδος Ηγουμενίτσας: Ημιτελής…

Εικόνα του άρθρου Βόρεια είσοδος Ηγουμενίτσας: Ημιτελής…
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 07/10/2024, 20:23
ΗΠΕΙΡΟΣ

Για αυτοδίκαιη λύση της σύμβασης του έργου της βόρειας εισόδου της πόλης της Ηγουμενίτσας κάνει λόγο, σε ανακοίνωσή της, η παράταξη «Κοινό των Ηπειρωτών» με επικεφαλής τον Γιάννη Στέφο, η οποία εκφράζει τον έντονο προβληματισμό της για το ημιτελές αυτό έργο.

Το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει αυτό το έργο, φαίνεται ότι οφείλεται στις οικονομικές εκκρεμότητες προς την ανάδοχο εταιρία.

Η παράταξη, παραπέμποντας και σε σχετική ενημέρωση του αντιπεριφερειάρχη Θεσπρωτίας Θωμά Πιτούλη στο Περιφερειακό Συμβούλιο τον Ιούλιο, αναφέρει ότι ο ανάδοχος είχε υποβάλλει πρόταση για λύση της σύμβασης προς τις αρμόδιες υπηρεσίες την 8/7/2024.

«Στο εν λόγω συμβούλιο ο κ. αντιπεριφερειάρχης διαβεβαίωσε ότι υπάρχει η πολιτική βούληση για επίλυση του θέματος […]. Από τις αρμόδιες υπηρεσίες πληροφορηθήκαμε ότι η διευθύνουσα υπηρεσία δεν εξέδωσε απόφαση εντός των δύο μηνών στην αίτησης διάλυσης της σύμβασης από τον ανάδοχο, λόγω καθυστέρησης πληρωμής εγκεκριμένων λογαριασμών, επομένως όπως προβλέπει ο νόμος 4412/2016 (Άρθρα 161, 162), μετά την 8η Σεπτεμβρίου η σύμβαση έχει περιέλθει σε καθεστώς αυτοδίκαιης διάλυσης. Κατόπιν αυτού, ο ανάδοχος υπέβαλε την τελική επιμέτρηση εργασιών στο τέλος του Σεπτεμβρίου και βάσει των προβλεπόμενων διαδικασιών θα πρέπει σε χρονικό διάστημα 2 μηνών να εγκριθεί και στη συνέχεια να προχωρήσει η παράδοση - παραλαβή του έργου που είναι και θα παραμείνει ημιτελές και δυσλειτουργικό, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την καθημερινότητα και την ασφάλεια των πολιτών» σημειώνει το «Κοινό Ηπειρωτών».

Η παράταξη θέτει ζήτημα οδικής ασφάλειας. Όπως επισημαίνει η οδός δεν θα διαθέτει την τελευταία στρώση ασφάλτου και επομένως θα υπάρχουν στα άκρα αυτής φρεάτια αποχέτευσης ομβρίων τα οποία, παρά τη σήμανση, εγκυμονούν κινδύνους για την ασφαλή οδήγηση (ιδιαίτερα των δίκυκλων). Επίσης δεν θα έχει κατασκευαστεί ένα τμήμα της παράπλευρης οδού, ενώ θα παραμείνουν οι υψομετρικές διαφορές στον κόμβο Ντάσιου που ήδη δυσχεραίνουν την κίνηση βαρέως τύπου οχημάτων, ιδιαίτερα τις ώρες αιχμής.

Η παράταξη ζητά από την περιφερειακή να απαντήσει αν θα γίνει η αποπληρωμή του αναδόχου, ώστε να επιδιωχθεί η ματαίωση της διάλυσης της σύμβασης, και αν υφίσταται εναλλακτικό σχέδιο αποπεράτωσης του έργου σύμφωνα με την τελική μελέτη.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
dodoni back Ντοτη3