Oikonomou pisoi
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Bloomberg: Aνεπαρκή τα μέτρα για το ΔΝΤ

Εικόνα του άρθρου Bloomberg: Aνεπαρκή τα μέτρα για το ΔΝΤ
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 06/12/2016, 11:30
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα νέα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους δεν είναι αρκετά για να το βάλουν σε βιώσιμη τροχιά, εκτιμά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Το Ταμείο εκτιμά ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι της Ελλάδας δεν είναι ρεαλιστικοί και σε αυτό το πλαίσιο δεν είναι πρόθυμο να δεσμεύσει νέα δάνεια προς το παρόν, δήλωσε αξιωματούχος του ΔΝΤ, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Ο αξιωματούχος υπογράμμισε ότι οι θεσμοί απέχουν ακόμα πολύ από το να να υπάρξει συμφωνία για την Ελλάδα, τονίζοντας ότι το ελληνικό χρέος χρειάζεται ελάφρυνση από τους εταίρους και χαρακτηρίζοντας τα βραχυπρόθεσμα μέτρα που ενέκρινε το Eurogroup, ως ανεπαρκή.

To ΔΝΤ ζητεί από τους Ευρωπαίους τουλάχιστον να συγκεκριμενοποιήσουν τις βαθύτερες, μεσο-μακροπρόθεσμες παρεμβάσεις για το χρέος. Ωστόσο, μετά τη συνεδρίαση στις Βρυξέλλες ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ είπε ότι η πλήρης μετάθεση αυτής της συζήτησης για το 2018 είναι η πάγια ευρωπαϊκή θέση και το ΔΝΤ «το καταλαβαίνει αυτό».

Επίσης, αιχμές και για την επιμονή των Ευρωπαίων σε πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ για το 2018 και έως και δέκα χρόνια μετά, απαίτηση που αφήνει ανοιχτό τον κίνδυνο νέων δημοσιονομικών μέτρων, άφησε το ΔΝΤ. 

Ο αξιωματούχος, που μίλησε υπό καθεστώς ανωνυμίας, είπε ότι το Ταμείο μπορεί να δεχτεί το 3,5%, αλλά επέμεινε ότι το ιδανικό θα ήταν το «κόψιμο» του στόχου στο 1,5%.

Επιπλέον, επισήμανε πως όσο περισσότερα είναι τα χρόνια που οι εταίροι ζητούν υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα, τόσο λιγότερο αξιόπιστος γίνεται ο όλος στόχος.

Ο αξιωματούχος διευκρίνισε ότι το Ταμείο κατηγορείται άδικα ότι πιέζει για περαιτέρω λιτότητα, τη στιγμή που άλλοι λαμβάνουν τις αποφάσεις για υψηλούς δημοσιονομικούς στόχους, αναφέρει το Bloomberg.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back