Η πρόταση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για τη θέσπιση εμβολιαστικού διαβατηρίου, που θα διευκολύνει τη μετακίνηση όσων έχουν εμβολιαστεί, δεν πέρασε στην Ε.Ε.
Στην τηλεδιάσκεψη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο έλληνας πρωθυπουργός κατέθεσε και επίσημα την πρόταση, αποσαφηνίζοντας, σύμφωνα με την ανακοίνωση της κυβέρνησης, «ότι σε πρώτη φάση το ζητούμενο είναι να επιτευχθεί συμφωνία για τα τεχνικά χαρακτηριστικά και την τυποποίηση της μορφής του».
Αυτή η συμφωνία επί του παρόντος, δεν επιτεύχθηκε. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφώνησε μεν να εργαστεί επάνω σε μια «καθορισμένη και διαλειτουργική φόρμα βεβαίωσης εμβολιασμού», για ιατρικούς λόγους, σύμφωνα με τον πρόεδρο του συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.
Ο κ. Μισέλ εξέφρασε την άποψή ότι «θα πρέπει να μπορέσουμε να συμφωνήσουμε σε κοινά σημεία που θα συμπεριληφθούν σε πιστοποιητικά για ιατρικούς λόγους. Και σε μεταγενέστερη φάση, μπορούμε να δούμε σε ποιες συνθήκες αυτά τα πιστοποιητικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν».
Ο κ. Μητσοτάκης εν μέρει ανέκρουσε πρύμνα, μετά τις πολλές διαφωνίες που εκφράστηκαν για την πρότασή του και τόνισε ότι η προεργασία πρέπει να γίνει «ώστε η Ευρώπη να είναι έτοιμη να συζητήσει τη χρήση του όταν θα έχει πια αυξηθεί σημαντικά το ποσοστό των ευρωπαίων πολιτών που θα έχουν εμβολιαστεί».
Ωστόσο, στην αρχική του πρόταση, ο έλληνας πρωθυπουργός έλεγε επακριβώς τα εξής: «Για χώρες όπως η Ελλάδα, που εξαρτώνται από τον τουρισμό, είναι επιτακτική ανάγκη το εν λόγω ζήτημα να διευθετηθεί πριν από την έναρξη της καλοκαιρινής περιόδου» και στην επιστολή του, στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, επισύναπτε και προσχέδιο του σχετικού πιστοποιητικού…
Επίσης η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, έκρινε ότι το πιστοποιητικό εμβολιασμού είναι χρήσιμο από ιατρικής άποψης, ωστόσο πρέπει να απαντηθούν ερωτήματα όπως «εάν το εμβόλιο αναστέλλει τη μετάδοση του ιού» από όσους έχουν ανοσοποιηθεί και « για πόσο καιρό είναι αποτελεσματικός ο εμβολιασμός».
Η κυρία Φον ντερ Λάιεν πρόσθεσε ότι «αργότερα θα χρειαστεί συζήτηση σε βάθος και ομοφωνία μεταξύ των κρατών μελών για πιθανές άλλες χρήσεις του πιστοποιητικού».
Παράλληλα οι Σαρλ Μισέλ και Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εξέφρασαν, στη κοινή συνέντευξη Τύπου, τη βούληση της ΕΕ να υπάρξει επιτάχυνση των εμβολιασμών.
Τα παραλλαγμένα στελέχη του νέου κορονοϊού, όπως και η ιχνηλάτηση των επαφών ανθρώπων που έχουν μολυνθεί, ήταν ανάμεσα στα θέματα που συζητήθηκαν.
Ο Σαρλ Μισέλ τόνισε ότι η ΕΕ τάσσεται υπέρ των ανοιχτών συνόρων, αλλά απευθύνει ισχυρή σύσταση να αποφεύγονται τα μη απαραίτητα ταξίδια εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης.
«Πολύ σοβαρή» χαρακτήρισε την κατάσταση η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, επαναλαμβάνοντας με τη σειρά της ότι πρέπει να αποθαρρύνονται τα μη απαραίτητα ταξίδια.
Σημείωσε ότι «υπάρχει ελπίδα», καθώς γίνονται εμβολιασμοί, αλλά πρόσθεσε ότι «ανησυχούμε όλο και περισσότερο» για τα παραλλαγμένα στελέχη του νέου κορονοϊού, ορισμένα από τα οποία είναι πολύ πιο μολυσματικά.
Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Φωτογραφία: ©European Union