Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΚΟΣΜΟΣ

Αντί για διαβατήριο, «πράσινο πιστοποιητικό»

Εικόνα του άρθρου Αντί για διαβατήριο, «πράσινο πιστοποιητικό»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 17/03/2021, 09:29
ΚΟΣΜΟΣ - ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Εν μέρει απέδωσαν οι πιέσεις χωρών που εξαρτώνται από τον τουρισμό, όπως η Ελλάδα, σχετικά με την καθιέρωση διαδικασίας που θα επιτρέπει την ελεύθερη μετακίνηση όσων έχουν εμβολιαστεί.

Τελικά, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή φαίνεται ότι συμβιβάζεται σε ένα «πράσινο πιστοποιητικό», μια ενδιάμεση λύση προκειμένου και να ικανοποιηθούν οι επιτακτικές ανάγκες που προβάλλουν οικονομίες όπως η ελληνική, αλλά και να μην εκτεθεί η ΕΕ, καθώς τα ποσοστά εμβολιασμού παραμένουν πολύ χαμηλότερα από τα αρχικώς υπολογισθέντα.

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς τόνισε ότι «δεν πρόκειται για διαβατήριο, αλλά για πράσινο ψηφιακό πιστοποιητικό» και «κλειδί της κινητικότητας».

Podcast: Η αποτυχία «συντόμευσης» της πανδημίας

«Δεν είναι σύσταση της Επιτροπής, αλλά πρόταση για Κανονισμό. Θα είναι ένα νομικά δεσμευτικό εργαλείο που θα εδράζεται στο κοινοτικό δίκαιο. Η συζήτηση για τη χρήση θα ξεκινήσει αμέσως μετά την παρουσίαση» σημείωσε ο κ. Σχοινάς.

Είπε επίσης ότι θα είναι ένα «διαλειτουργικό προϊόν το οποίο θα είναι το ίδιο σε όλη την Ευρώπη. Δεν θα καθιερώνει την υποχρέωση του εμβολιασμού, αλλά καθιερώνει την υποχρέωση πιστοποίησης της υγειονομικής κατάστασης των Ευρωπαίων που ταξιδεύουν. Θα έχει, πέρα από το αν έχει εμβολιαστεί κάποιος ή όχι, το pcr ή το ότι πέρασε τον κορονοϊό».

Τα ερωτήματα πάντως, ειδικά τη στιγμή που μαίνεται ένας εταιρικός «πόλεμος» γύρω από τα εμβόλια, είναι ανοιχτά. Ο κ. Σχοινάς επιχείρησε να απαντήσει σε μερικά από αυτά, όπως σχετικά με τα εμβόλια τα οποία δεν έχει εγκρίνει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων. Τόνισε ότι «θα αφήνει η ΕΕ τη διακριτική ευχέρεια των κρατών-μελών να τα δέχονται για άρση των περιορισμών, αλλά δεν θα είναι μέσα στο πιστοποιητικό».

Προσέθεσε ότι το πιστοποιητικό καλύπτει τους πολίτες της ΕΕ και τις οικογένειές τους όπου κι αν έχουν εμβολιαστεί, καλύπτει όλους τους πολίτες που διαμένουν στην ΕΕ και τις τρίτες χώρες που έχουν ανάλογα πιστοποιητικά. Σημειωτέον ότι το Ισραήλ που προχωράει πολύ πιο γρήγορα την εμβολιαστική διαδικασία, καθώς έχει συμπράξει με πολλές εταιρίες, έχει ήδη συμφωνήσει σε εμβολιαστικό διαβατήριο, με την Ελλάδα. Η Ελλάδα από την άλλη, συνέπραξε εκτός ΕΕ μόνο για το εμβολιαστικό διαβατήριο…

Η πρωτοβουλία ανήκει στον έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Την αντιμετώπισε θετικά η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και αρνητικά το «διευθυντήριο» της ΕΕ, αλλά και χώρες που δεν εξαρτώνται σχεδόν αποκλειστικά από τον τουρισμό. Επίσης, αντέδρασαν πολιτικοί χώροι, μπροστά στον κίνδυνο του «εμβολιαστικού εθνικισμού» και της δημιουργίας διαβαθμίσεων, τους οποίους καταδίκασε η ΕΕ.

Ο κ. Σχοινάς τόνισε τέλος ότι «πρόκειται για την ευρωπαϊκή απάντηση για να μπορέσει να ανοίξει η Ευρώπη με τρόπο που δεν θα βάλει σε κίνδυνο το καλοκαίρι».  Προειδοποίησε δε ότι «είναι μονόδρομος. Αν δεν υπάρχει κοινή ευρωπαϊκή προσέγγιση, θα πολλαπλασιαστούν οι ad hoc λύσεις, είτε οι πλατφόρμες είτε ο ιδιωτικός τομέας θα πάει στις πλατφόρμες και θα βγάλει άλλες εφαρμογές που θα κατακερματίσουν την εσωτερική αγορά και τις ελευθερίες των Ευρωπαίων».

Η πορεία του εμβολιασμού στην ΕΕ συνολικά πάντως, μέχρι χτες βρισκόταν στο 11,42% και όχι σε ό,τι αφορά το συνολικό εμβολιασμό, και τις δύο δόσεις δηλαδή. Κοινώς, ακόμα και η «συμβιβαστική λύση» ενδέχεται να μην έχει πλατιά, ουσιαστική εφαρμογή πριν το επόμενο φθινόπωρο.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back