Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε την Πέμπτη ότι η Δύση θα πολεμήσει άμεσα με τη Ρωσία αν επιτρέψει στην Ουκρανία να πλήξει ρωσικό έδαφος με δυτικής κατασκευής πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, μια κίνηση που, όπως είπε, θα αλλάξει τη φύση και το εύρος της σύγκρουσης.
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι παρακαλούσε τους συμμάχους του Κιέβου εδώ και μήνες να αφήσουν την Ουκρανία να εκτοξεύσει δυτικούς πυραύλους, συμπεριλαμβανομένων των αμερικανικών ATACMS μεγάλου βεληνεκούς και των βρετανικών Storm Shadows, βαθιά μέσα στο ρωσικό έδαφος, ώστε να περιοριστεί η δυνατότητα της Μόσχας να εξαπολύει επιθέσεις.
Ο Πούτιν είπε ότι μια τέτοια κίνηση θα συμπαρασύρει τις χώρες που προμηθεύουν το Κίεβο με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς απευθείας στον πόλεμο, δεδομένου ότι τα δεδομένα δορυφορικής στόχευσης και ο πραγματικός προγραμματισμός των διαδρομών πτήσης των πυραύλων θα πρέπει να γίνει από στρατιωτικό προσωπικό του ΝΑΤΟ, επειδή το Κίεβο δεν έχει τις ίδιες δυνατότητες.
«Δεν πρόκειται λοιπόν για το αν θα επιτραπεί στο ουκρανικό καθεστώς να πλήξει τη Ρωσία με αυτά τα όπλα ή όχι. Είναι ζήτημα να αποφασιστεί αν οι χώρες του ΝΑΤΟ εμπλέκονται άμεσα ή όχι σε μια στρατιωτική σύγκρουση», δήλωσε ο Πούτιν στη ρωσική κρατική τηλεόραση.
«Εάν ληφθεί αυτή η απόφαση, δεν θα σημαίνει τίποτα λιγότερο από την άμεση εμπλοκή των χωρών του ΝΑΤΟ, των Ηνωμένων Πολιτειών και των ευρωπαϊκών χωρών στον πόλεμο στην Ουκρανία. Αυτή θα είναι η άμεση συμμετοχή τους και αυτό, φυσικά, θα αλλάξει σημαντικά την ίδια την ουσία, την ίδια τη φύση της σύγκρουσης».
Η Ρωσία θα αναγκαστεί να λάβει αυτό που ο Πούτιν αποκάλεσε «κατάλληλες αποφάσεις» με βάση τις νέες απειλές.
Δεν διευκρίνισε ποια θα μπορούσαν να είναι αυτά τα μέτρα, αλλά έχει μιλήσει στο παρελθόν για την επιλογή να εξοπλίσει τους εχθρούς της Δύσης με ρωσικά όπλα για να πλήξουν δυτικούς στόχους στο εξωτερικό και τον Ιούνιο μίλησε για την ανάπτυξη συμβατικών πυραύλων σε απόσταση βολής από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους Ευρωπαίους συμμάχους τους.
Απελάσεις Βρετανών διπλωματών
Στο μεταξύ η ρωσική υπηρεσία ασφαλείας FSB (η κύρια υπηρεσία που διαδέχθηκε τη σοβιετική KGB) δήλωσε την Παρασκευή ότι ανακάλεσε τη διαπίστευση έξι Βρετανών διπλωματών στη Μόσχα, των οποίων η δράση, όπως είπε, έδειχνε σημάδια κατασκοπείας και σαμποτάζ.
Η FSB δήλωσε ότι είχε έγγραφα που έδειχναν ότι ένα τμήμα του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών στο Λονδίνο, αρμόδιο για την Ανατολική Ευρώπη και την Κεντρική Ασία, συντόνιζε αυτό που αποκάλεσε «κλιμάκωση της πολιτικής και στρατιωτικής κατάστασης» και είχε ως αποστολή να εξασφαλίσει τη στρατηγική ήττα της Ρωσίας στον πόλεμό της κατά της Ουκρανίας.
Αβάσιμες οι κατηγορίες
Η βρετανική κυβέρνηση χαρακτήρισε «εντελώς αβάσιμες» τις κατηγορίες για κατασκοπεία κατά των 6 διπλωματών της που απελάθηκαν από την πρεσβεία στη Μόσχα.
«Οι κατηγορίες που διατυπώθηκαν σήμερα από την FSB (τη ρωσική υπηρεσία ασφαλείας) εναντίον υπαλλήλων μας είναι εντελώς αβάσιμες», απάντησε το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του προσθέτοντας ότι το Λονδίνο «είναι αμετανόητο για την προστασία των εθνικών του συμφερόντων».