Oikonomou pisoi
ΗΠΕΙΡΟΣ

Βιώσιμη Ήπειρος: Ο δρόμος είναι ακόμα μακρύς

Εικόνα του άρθρου Βιώσιμη Ήπειρος: Ο δρόμος είναι ακόμα μακρύς
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 10/10/2022, 12:58
ΗΠΕΙΡΟΣ

Το Παρατηρητήριο Περιφερειακών Πολιτικών, το οποίο είναι μια ΑΜΚΕ «παραγωγής ερευνών, μελετών και προώθησης τεκμηριωμένων ιδεών και προτάσεων με εξειδίκευση στην περιφερειακή ανάπτυξη», παρουσιάζει μια έρευνα σχετικά με την πρόοδο των ελληνικών Περιφερειών, στην πορεία επίτευξης στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης, ενόψει του κομβικού έτους-στόχου, 2030.

Στην έρευνα συνεργάστηκαν το Δίκτυο Λύσεων Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDSN Greece), το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Ερευνητικό Κέντρο Αθηνά και το Παρατηρητήριο Περιφερειακών Πολιτικών, με την υποστήριξη της Data Consultants, 

Μπορείτε να τη δείτε αναλυτικά, εδώ

Σε αυτή την έρευνα λοιπόν, η Περιφέρεια Ηπείρου είναι μεν στην πέμπτη θέση της γενικής επίδοσης, χωρίς όμως να σημαίνει ότι η γενική κατάσταση στην Ελλάδα είναι καλή.

Σύμφωνα με την έρευνα, η Περιφέρεια Ηπείρου αντιμετωπίζει σημαντικές δυσκολίες για την επίτευξη έξι Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης: Ποιοτική εκπαίδευση, αξιοπρεπής εργασία και οικονομική ανάπτυξη, βιομηχανία-καινοτομία-υποδομές, λιγότερες ανισότητες, βιώσιμες πόλεις, ζωή στο νερό.

Η έρευνα αναφέρει για την Ήπειρο:  Είναι ενδεικτικό ότι σχεδόν το 29% των κατοίκων βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού, ενώ λίγο περισσότερο από το 15% όσων ζουν σε πόλεις αντιμετωπίζουν σοβαρή υλική στέρηση (Eurostat, 2020)».

Σύμφωνα πάντα με την έρευνα, η Ήπειρος έχει πετύχει τους στόχους καλής υγείας και ευ ζην και ζωή στη στεριά.

Μικρή απόσταση έχει στην φτηνή και καθαρή ενέργεια και μεγαλύτερη στη μηδενική φτώχεια, μηδενική πείνα, ισότητα των φύλων, καθαρό νερό, ειρήνη-δικαιοσύνη-θεσμοί και δράση για το κλίμα.

«Ο αριθμός των θανατηφόρων τροχαίων και το ποσοστό βρεφικής θνησιμότητας έχουν μειωθεί σημαντικά την τελευταία δεκαετία.

Επιπλέον, μόνο το 1,5% της γης καλύπτεται από τεχνητές επιφάνειες και η αναλογία δασοκάλυψης προς τη συνολική χρήση γης ανέρχεται σε 0,35 (Eurostat, 2018)» συμπληρώνει η έρευνα.

Σχετικά με τις άλλες Περιφέρειες, η έρευνα αποφαίνεται τα εξής:

«Η Περιφέρεια Θεσσαλίας είναι η μόνη ελληνική περιφέρεια που έχει ήδη εκπληρώσει τις απαιτήσεις για την βιωσιμότητα έως το 2030, κατά περισσότερο από 50%. Οι Περιφέρειες Ιονίων Νήσων, Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης, καθώς και Δυτικής Μακεδονίας φαίνεται να αντιμετωπίζουν κάποιες δυσκολίες. Από την άλλη πλευρά, οι Περιφέρειες Αττικής, Νοτίου Αιγαίου και Κρήτης θα πρέπει να προσπαθήσουν περισσότερο για να ξεπεράσουν σημαντικές προκλήσεις για την επίτευξη των ΣΒΑ έως το 2030, δεδομένου ότι πάνω από το 60% του ελληνικού πληθυσμού κατοικεί στις περιοχές αυτές (Eurostat, 2022)».

Προφανώς, σε αρκετά σημεία το «σκορ» της Περιφέρειας Ηπείρου μοιάζει αντιφατικό, όπως για παράδειγμα στην «ποιοτική εκπαίδευση» ή ακόμα και οι καλές κατατάξεις σε πολύ γενικού τίτλου κατηγορίες, όπως η «ζωή στη στεριά».

Τα κριτήρια της έρευνας εξηγούν εν μέρει τις κατατάξεις, με κριτήριο τη συνάφεια, «να έχουν οι δείκτες νόημα σε τοπικό επίπεδο», η κάλυψη σε δεδομένα και η ποιότητά τους, με προέλευση από αξιόπιστες και επίσημες πηγές. Οι δείκτες επίσης καθορίζονται από τις σταθερές που υποδεικνύει η Έκθεση Παγκόσμιας Βιώσιμης Ανάπτυξης 2022 και η αντίστοιχη ευρωπαϊκή του 2021 και τα δεδομένα συλλέγονται από τη Eurostat, την ΕΛΣΤΑΤ και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back