ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

«Βιώσιμα πανεπιστήμια»: Τα Γιάννενα κάπου στη 1000η θέση

Εικόνα του άρθρου «Βιώσιμα πανεπιστήμια»: Τα Γιάννενα κάπου στη 1000η θέση
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 13/12/2023, 15:02
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

Η έννοια της «φοιτητούπολης», ειδικά μετά από μια δεκαετία και πλέον κρίσης, εν μέσω καλπάζουσας ακρίβειας και μείωσης του φοιτητικού πληθυσμού ελέω κυβερνητικών αποφάσεων, αλλάζει περιεχόμενο.

Τα Γιάννενα για παράδειγμα, έχουν υπάρξει (και είναι ακόμα, σε σημαντικό βαθμό) μια φοιτητούπολη, υπό την έννοια ότι ο φέρων αριθμός των ανθρώπων που σπουδάζουν στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων είναι σχεδόν το ένα τρίτο του πληθυσμού του Δήμου Ιωαννιτών.

Στο μεταξύ, οι «φορείς αξιολόγησης» των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων έχουν πλέον εντάξει και άλλες λίστες στη δραστηριότητά τους: την κατάταξη των φοιτητουπόλεων, ανά τον κόσμο, αλλά και τη βιωσιμότητά τους.

Φυσικά, όλα όσα αφαιρούν από την αξιοπιστία αυτών των κατατάξεων (ανισοβαρή κριτήρια, ιδιωτικοί φορείς που αποβλέπουν στο κέρδος, μη αναγνωρισμένη και γενική «φόρμουλα» κατάταξης κ.α.) συνεχίζουν να ισχύουν.

Ένας από τους πιο γνωστούς «οίκους ακαδημαϊκής αξιολόγησης», η Quacquarelli Symonds (QS) World University Rankings, πλέον κατατάσσει και φοιτητουπόλεις, με βάση –υποτίθεται- του πόσο «σπουδαστικά φιλική» είναι κάθε πόλη. Οι έξι βασικοί παράγοντες είναι η κατάταξη του ιδρύματος, το «φοιτητικό μείγμα»δηλαδή πόσο ποσοστό της πόλης σπουδάζει, πόσοι αλλοδαποί φοιτητές υπάρχουνκ.λπ., η επιθυμία των φοιτητών να έρθουν στην πόλη, η εργοδοτική δραστηριότητα, η οικονομική προσιτότητα και το πόσο ακούγεται η φωνή των φοιτητών.

Σε αυτή την κατάταξη του QS υπάρχει μόνο μια ελληνική πόλη: η Αθήνα, που βρίσκεται στην 98η θέση στον κόσμο με επίδοση 60,6.

Στη λίστα της βιωσιμότητας, τα Γιάννενα είναι στις θέσεις μεταξύ 1.051 και 1.100, σε περίπου 1.400 ιδρύματα.

Η «βιωσιμότητα», σύμφωνα με τη μεθοδολογία της QS, καταρτίζεται με βάση την κοινωνική επίδραση, την περιβαλλοντική επίδραση και τη διακυβέρνηση. Πρακτικά, τα κριτήρια αυτά υποαναλύονται σε ζητήματα όπως η ισότητα, η ανεκτικότητα, η στήριξη των ΑμεΑ, η έξωθεν μαρτυρία του ιδρύματος και η ανάμειξη στην κοινότητα, η υγεία και η ευζωία κ.α.

Κάποια από αυτά τα στοιχεία, ανεξάρτητα από την υποκειμενικότητα και την ανακρίβεια των συγκεκριμένων κατατάξεων, είναι σε υπό ερώτηση στα ελληνικά ιδρύματα, ανάμεσά τους και στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

Για την ιστορία πάντως, το πρώτο ίδρυμα στη συγκεκριμένη λίστα, στην Ελλάδα, είναι αυτό της Πάτρας και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, έβδομο.


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back