ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ξεκίνησε η «μάχη της σακούλας»

Εικόνα του άρθρου Ξεκίνησε η «μάχη της σακούλας»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 04/01/2018, 16:35
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Σε ρυθμούς… προσαρμογής κινείται η αγορά των Ιωαννίνων, στο επίμαχο θέμα των ημερών, τη φορολόγηση χρήσης της πλαστικής σακούλας, ενός από τα… σύμβολα του πλανητικού πολιτισμού. Από την πρώτη στιγμή της εφαρμογής του μέτρου, η αγορά ανταποκρίθηκε όπως συνήθως συμβαίνει σε κάθε τέτοια αλλαγή: από τους μεγαλύτερους προς τους μικρότερους. Ειδικά τα μεγάλα σούπερ μάρκετ της πόλης ήταν έτοιμα αγορανομικά, μιας και απαιτείται κωδικός στις ταμειακές μηχανές. Η σακούλα πλέον πωλείται ως προϊόν ουσιαστικά, αλλά τα 4 λεπτά δεν τα παίρνει η επιχείρηση. Σύμφωνα με τον οδηγό του Iνστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ), τα ποσά «αποδίδονται από τους εμπόρους μέσω του μηχανισμού είσπραξης της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων στον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ)» και σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργεια, Σωκράτη Φάμελλο, θα διατίθενται στον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης. Αυτός με τη σειρά του, θα αγοράζει με αυτά τα χρήματα σακούλες πολλαπλής χρήσης που διανέμονται μέσω των Δήμων στους πολίτες. Σαν τις σακούλες ανακύκλωσης, δηλαδή.

Μάλιστα, αν μια επιχείρηση δεν κόψει απόδειξη για σακούλα, τιμωρείται με πρόστιμο. Γι αυτό λοιπόν, δεν μπορείτε να πηγαίνετε με την ίδια σακούλα κάθε φορά στο κατάστημα από όπου την πήρατε πρώτη φορά. Αντίθετα, εάν χρησιμοποιείτε σακούλα άλλου καταστήματος, το πρόστιμο μπορεί να… αποφευχθεί. Ο οδηγός πάντως είναι αρκετά αναλυτικός και περιγράφει όλες τις παραμέτρους.

Το μέτρο είναι προς εναρμόνιση με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, ισχύει παντού στην Ευρώπη, έχει λογική, αλλά δεν παύει να είναι και κάπως φορομπηχτικό, σε μια κοινωνία που υφίσταται σκληρές εισπρακτικές πολιτικές τόσο από το δημόσιο, όσο και από τον ιδιωτικό τομέα. Μην ξεχνάμε ότι η πλαστική σακούλα δεν απαγορεύεται εντελώς, κάτι που όντως θα ήταν δραστικό περιβαλλοντικό μέτρο, αλλά φορολογείται. Έτσι, δεν έλειψαν και οι σχετικοί αφορισμοί, ειδικά σήμερα που αρκετοί πελάτες διαπίστωσαν μια επιπλέον χρέωση στο λογαριασμό τους. Οι ταμίες πάντως ενημερώνουν για το επιπλέον κόστος της σακούλας και κάποιοι πελάτες έχουν φροντίσει ήδη να πάνε για ψώνια με δικές τους τσάντες.





ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back