Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Βίδρα θύμα τροχαίου στο Πέραμα

Εικόνα του άρθρου Βίδρα θύμα τροχαίου στο Πέραμα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 11/01/2021, 14:14
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Μια βίδρα ήταν το θύμα τροχαίου στην περιοχή του Περάματος, κοντά στο θυρόφραγμα, την Πρωτοχρονιά.

Ο Φορέας Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας Ιωαννίνων ενημερώθηκε σχετικά και περισυνέλεξε το νεκρό ζώο.

Δυστυχώς, η παρουσία του είδους στην Παμβώτιδα, επιβεβαιώνεται όταν αυτό πέφτει θύμα τροχαίων. Ανάλογο περιστατικό είχε συμβεί τον Μάιο του 2016, με νεκρό ζώο στην περιοχή Ντουραχάνη.

Η ευρασιατική βίδρα (Lutra lutra) είναι θηλαστικό που ζει στις όχθες των ποταμών και των λιμνών και μόνο όπου τα νερά είναι καθαρά. Αποτελεί σημαντικό δείκτη υγείας των υδάτων. Πρόκειται για νυκτόβια, συνεσταλμένα και ακριβοθώρητα ζώα στη φύση.

Η βίδρα θεωρείται απειλούμενο είδος και προστατεύεται από την εθνική, ευρωπαϊκή και διεθνή νομοθεσία. Συγκεκριμένα, περιλαμβάνεται στο Κόκκινο Βιβλίο των Απειλούμενων Σπονδυλόζωων της Ελλάδας, στο Κόκκινο Βιβλίο Απειλούμενων Ειδών της Παγκόσμιας Ένωσης για την Προστασία της Φύσης (ΙUCN) καθώς και στα Παραρτήματα ΙΙ και IV της Οδηγίας 92/43/ΕΟΚ. Επίσης, προστατεύεται σύμφωνα με το Π.Δ. 67/81, τη Σύμβαση της Βέρνης για τη διατήρηση της άγριας ζωής και του φυσικού περιβάλλοντος της Ευρώπης (1979) και τη Σύμβαση της Ουάσιγκτον για το διεθνές εμπόριο των απειλούμενων ειδών άγριας πανίδας και χλωρίδας (CITES, 1973). Τέλος, περιλαμβάνεται στον Κόκκινο Κατάλογο των Παγκοσμίως Απειλούμενων Ζώων και Φυτών των Ηνωμένων Εθνών.

Ο Φορέας δημοσίευσε στο λογαριασμό του στο facebook φωτογραφίες του νεκρού ζώου, τις οποίες ο Τύπος Ιωαννίνων επέλεξε να μην αναδημοσιεύσει.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back