Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΒΙΒΛΙΟ

Βιβλιοπαρουσίαση: «Έλληνες στρατιώτες και Μικρασιατική Εκστρατεία»

Εικόνα του άρθρου Βιβλιοπαρουσίαση: «Έλληνες στρατιώτες και Μικρασιατική Εκστρατεία»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 06/11/2022, 01:21
ΒΙΒΛΙΟ - ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Τον συλλογικό τόμο: «Έλληνες στρατιώτες και Μικρασιατική Εκστρατεία. Πτυχές μιας οδυνηρής εμπειρίας», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Εστία», παρουσιάζουν το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών και ο Όμιλος Πολιτικού και Κοινωνικού Προβληματισμού Ιωαννίνων τη Δευτέρα 14 Νοεμβρίου, στις 20:30, στον πολιτιστικό πολυχώρο «Δημ. Χατζής».

Οι ομιλητές θα είναι: Νίκος Αναστασόπουλος, επίκουρος καθηγητής Νεότερης και Σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, και Δημήτρης Καμούζης, ιστορικός στο Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών, συνεπιμελητής και επιστημονικός υπεύθυνος του βιβλίου.

Τον συντονισμό θα έχει ο Νίκος Καραπιδάκης, καθηγητής του Τμήματος Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου, διευθυντής του περιοδικού «Νέα Εστία».

Η βιβλιοπαρουσίαση εντάσσεται στις εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό σημείωμα, το βιβλίο συντονίζεται με τις σύγχρονες ιστοριογραφικές τάσεις με θέμα τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο και στρέφεται σε δύο κύριες κατευθύνσεις: στην ανασύνθεση του οδυνηρού βιώματος των ελληνικών στρατευμάτων και στις προκλήσεις περίθαλψης, αποκατάστασης και κοινωνικής επανένταξης που αντιμετώπισαν οι παλαίμαχοι στην Ελλάδα του Μεσοπολέμου. Στο πλαίσιο αυτό, οι συγγραφείς του τόμου, στην πλειονότητά τους νέοι επιστήμονες, επιχειρούν να αναδείξουν διαφορετικές και ανεξερεύνητες πτυχές της συνολικής εμπειρίας του πολέμου. Τα κείμενα αντλούν υλικό από ένα ευρύ φάσμα πρωτογενών πηγών -μεταξύ άλλων τεκμήρια αυτοβιογραφικού χαρακτήρα (ημερολόγια, επιστολές, χειρόγραφα, μαρτυρίες κλπ.), ελληνικά και ξένα αρχεία, καθώς και από τον Τύπο της εποχής.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back