Συντακτης: κύριος Τύπος
Δημοσιευση: 28-01-2019, 23:42
ΚΟΣΜΟΣ

Ο αυτοανακηρυγμένος μεταβατικός πρόεδρος της Βενεζουέλας, ο Χουάν Γκουαϊδό, δήλωσε ότι η αντιπολίτευση πραγματοποιεί παρασκηνιακές συνομιλίες με τον στρατό της χώρας, σε μια προσπάθειά της να αποσπάσει την εξουσία από τον εκλεγμένο πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο.

«Μια πολιτική απόφαση» της στρατιωτικής διοίκησης «που θα σέβεται το Σύνταγμα» θα ανατρέψει τον εν ενεργεία πρόεδρο Μαδούρο, τόνισε ο 35χρονος Γκουαϊδό σε συνέντευξή του στην κολομβιανή εφημερίδα, El Tiempo, που δημοσιεύτηκε σήμερα.

Σε ερώτηση αν οι στρατιώτες θα υπακούσουν, απάντησε: «Ναι, Το πιστεύω. Και εργαζόμαστε για να διευκολύνουμε αυτή την πορεία».

Νωρίτερα ο εν ενεργεία πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης τόνισε στην Washington Post ότι η αντιπολίτευση συνομιλεί με «κυβερνητικούς αξιωματούχους, πολιτειακούς και στρατιωτικές παράγοντες».

«Είναι ένα πολύ λεπτό ζήτημα που περιλαμβάνει την προσωπική ασφάλεια. Κάνουμε συναντήσεις μαζί τους, αλλά διακριτικά», πρόσθεσε ο Γκουαϊδό.

Μέχρι σήμερα, μια εβδομάδα μετά την αυτοανακήρυξη Γκουαϊδό σε μεταβατικό πρόεδρο της χώρας, οι ένοπλες δυνάμεις της Βενεζουέλας τάσσονται στο πλευρό του Μαδούρο.

Ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης έχει υποσχεθεί στους στρατιώτες που υποστηρίζουν νέες εκλογές και μια πολιτική μετάβαση.

Ο υπουργός Άμυνας Βλαντιμίρ Παντρίνο δεσμεύτηκε να υπερασπίσει την Βενεζουέλα ενάντια σε «όποια επίθεση, κάθε φύσης ή έντασης».

«Θα ήμασταν ανάξιοι των στολών που φοράμε και των συμβόλων της πατρίδας μας, αν δεν αντιμετωπίζαμε αυτή τη δύσκολη στιγμή μια αναντίρρητη απειλή ενάντια στην πατρίδα», είπε σε παρέλαση στο Καράκας ο Παντρίνο.

Σε ερώτηση αν οι ΗΠΑ θα κάνουν σε κάποιο σημείο χρήση ισχύος ενάντια στο καθεστώς Μαδούρο, ο Γκουαϊδό ανέφερε στην El Tiempo ότι «είναι πολύ λεπτό ζήτημα», και πως ελπίζει πως δεν θα προκύψει ποτέ μια τέτοια κατάσταση.

«Ωστόσο, οι πρόσφατες επίσημες ανακοινώσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, υποδεικνύουν ότι ΗΠΑ θα χρησιμοποιήσουν όλη την οικονομική και διπλωματική τους ισχύ, και όχι στρατιωτική, για να πιέσουν το καθεστώς Μαδούρο», τόνισε ο αυτοανακηρυγμένος μεταβατικός πρόεδρος.

Το Σαββατοκύριακο, ο Γκουαϊδό επιχείρησε να φέρει τον στρατό στο πλευρό του καταθέτοντας νόμο που προσφέρει αμνηστία, ο οποίος εγκρίθηκε από την Εθνοσυνέλευση.

Με σχόλια του στο τηλεοπτικό δίκτυο Telesur, κατά τη διάρκεια της παρέλασης, ο Παντρίνο χαρακτήρισε αυτό τον νόμο «έγγραφο χειραγώγησης», λέγοντας ότι οι ένοπλες δυνάμεις δεν πιστεύουν σε αυτό.


Υποτίμηση του νομίσματος

Την ίδια στιγμή σήμερα, η κυβέρνηση Μαδούρο υποτίμησε το νόμισμα της χώρας, το bolivar, κατά 34,83%, προκειμένου να συμβαδίσει με τη μαύρη αγορά.

Με τη θέσπιση ενός νέου συστήματος ανταλλαγής, η ισοτιμία καθορίστηκε σε 3.200 bolivars για κάθε δολάριο, κοντά στο ποσοστό των 3.118,62 που βρέθηκε στον ιστότοπο dolartoday.com, το οποίο χρησιμεύει ως σημείο αναφοράς για την παράλληλη αγορά.


Κυρώσεις από τις ΗΠΑ

Η Ουάσινγκτον επέβαλε σαρωτικές κυρώσεις ενάντια στην κρατική πετρελαϊκή εταιρεία της Βενεζουέλας, PDVSA, το σκληρότερο οικονομικό μέτρο που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ μέχρι στιγμής ενάντια στον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο. 

Οι κυρώσεις ανακοινώθηκαν εν προκειμένω για να σφίξει περισσότερο ο κλοιός της πίεσης στον Μαδούρο και προς επίδειξη της αμερικανικής στήριξης στον Χουάν Γκουαϊδό, τον αυτοανακηρυγμένο μεταβατικό πρόεδρο της χώρας. 

Αμερικανοί αξιωματούχοι τονίζουν ότι οι κυρώσεις στην PDVSA στοχεύουν να αποτρέψουν την κυβέρνηση Μαδούρο από το να μεταφέρει κεφάλαια από την κρατική πετρελαϊκή εταιρεία. 

Μέχρι σήμερα, ο πρόεδρος Τραμπ δεν είχε βάλει επιβάλει τιμωρητικά μέτρα στον ζωτικής σημασίας για την λατινοαμερικανική χώρα πετρελαϊκό τομέα. 

Ο Γκουαϊδό με ανακοίνωσή του ανέφερε ότι ο έδωσε εντολή στο Κογκρέσο να ξεκινήσει τη διαδικασία να διορίσει νέο διοικητικό συμβούλιο στην PDVSA και στην Citgo, θυγατρικής της στις ΗΠΑ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/dpa/AFP/Reuters

200 λέξεις απομένουν.
σχετικα αρθρα
elpe-bp 2 Ντοτη3