ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Βενετία: Το Μεγάλο Κανάλι βάφτηκε πράσινο

Εικόνα του άρθρου Βενετία: Το Μεγάλο Κανάλι βάφτηκε πράσινο
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 29/05/2023, 13:11
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Οι Βενετσιάνοι ξύπνησαν το πρωί της Κυριακής σε ένα ασυνήθιστο θέαμα, καθώς ένα κομμάτι νερού στο Μεγάλο Κανάλι φάνηκε να έχει γίνει φθορίζον πράσινο.

Οι τοπικές αρχές συνέλεξαν δείγματα νερού και ξεκίνησαν επείγουσα έρευνα.

Οι εικασίες είναι πολλές σχετικά με το τι μπορεί να προκάλεσε την αλλαγή χρώματος του νερού γύρω από τη διάσημη γέφυρα Ριάλτο.

Οι θεωρίες κυμαίνονται από την απελευθέρωση χρωστικής ουσίας έως τη διαμαρτυρία περιβαλλοντικών ακτιβιστών.

Τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η τοπική αστυνομία εξετάζει τις κάμερες κλειστού κυκλώματος για να διαπιστώσει αν η απελευθέρωση μπορεί να ήταν ένα κόλπο που συνέπεσε με τη ρεγκάτα Volgalonga που πραγματοποιείται αυτό το Σαββατοκύριακο.

Σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα La Repubblica, ο Μαουρίτσιο Βέσκο της Περιφερειακής Υπηρεσίας Προστασίας Περιβάλλοντος δήλωσε ότι οι πρώτες αναλύσεις έδειξαν ότι η πράσινη κηλίδα προκλήθηκε πιθανότατα από την απελευθέρωση φλουορεσκεΐνης, μιας ακίνδυνης χρωστικής που χρησιμοποιείται συνήθως για την παρακολούθηση της ροής του νερού.

Αν και η ουσία αυτή δεν είναι ασυνήθιστη, ο κ. Βέσκο δήλωσε ότι η συνήθης δόση ήταν μια κουταλιά της σούπας σκόνη βαφής -ωστόσο το μέγεθος της κηλίδας υποδηλώνει ότι τουλάχιστον 1 κιλό είχε πεταχτεί στα νερά. «Δυσκολεύομαι να πιστέψω ότι επρόκειτο για ένα περιστατικό... και ότι ένα κιλό φλουορεσκεΐνης απελευθερώθηκε τυχαία στο κανάλι», δήλωσε στη La Repubblica.

Πολλοί χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ανέφεραν ότι οι εικόνες θυμίζουν το κόλπο του Αργεντινού καλλιτέχνη Nicolás García Uriburu το 1968, ο οποίος έβαψε τα νερά του Μεγάλου Καναλιού πράσινα για να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες σε οικολογικά ζητήματα.

Φωτογραφία: STRINGER / ANSA / AFP via tribune.net.ph

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back