ΚΟΣΜΟΣ

Βέλγιο: Παραιτείται ο δικαστής του Qatargate

Εικόνα του άρθρου Βέλγιο: Παραιτείται ο δικαστής του Qatargate
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 20/06/2023, 03:36
ΚΟΣΜΟΣ - ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Ο Μισέλ Κλεζ, ο Βέλγος δικαστής που ηγείται της έρευνας για τη διαφθορά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ανακοίνωσε χθες ότι θα παραιτηθεί από τη συνεχιζόμενη έρευνα που είναι γνωστή ως Qatargate, όπως επιβεβαίωσε η βελγική εισαγγελία.

«Ως προληπτικό μέτρο και προκειμένου να επιτραπεί στη δικαιοσύνη να συνεχίσει το έργο της με ηρεμία και να διατηρήσει τον απαραίτητο διαχωρισμό μεταξύ της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής και των επαγγελματικών υποχρεώσεων, ο ανακριτής Μισέλ Κλεζ μας ενημέρωσε ότι αποφάσισε απόψε να παραιτηθεί από την υπόθεση», αναφέρεται στην ανακοίνωση. 

Το γραφείο του εισαγγελέα πρόσθεσε ότι η κίνηση αυτή γίνεται «ελλείψει πραγματικών στοιχείων που να θέτουν υπό αμφισβήτηση την εντιμότητα οποιουδήποτε από τα εμπλεκόμενα μέρη και το σημαντικό έργο που έχει επιτελέσει ο ίδιος και οι ερευνητές του στην υπόθεση αυτή».

Σύμφωνα με το Politico η παραίτηση του Κλεζ έρχεται μετά από αίτημα εξαίρεσης που κατέθεσε τη Δευτέρα ο Maxim Töller, ο δικηγόρος του ευρωβουλευτή Mαρκ Ταραμπέλα με έδρα τη Λιέγη, βασικού υπόπτου στην εκτεταμένη υπόθεση. 

Ο Ταραμπέλα, ο οποίος υποστήριζε σταθερά την αθωότητά του και είχε προηγουμένως προσπαθήσει και αποτύχει να εκδιώξει τον Κλεζ από την υπόθεση, απελευθερώθηκε πρόσφατα από τη χρήση ηλεκτρονικού βραχιολιού και του επετράπη να βγει από τον κατ' οίκον περιορισμό υπό ορισμένους όρους. 

Ο Töller ισχυρίζεται ότι ο Κλεζ ήταν από την αρχή προκατειλημμένος λόγω των δεσμών του με την ευρωβουλευτή Μαρί Αρίνα. Αν και η Αρίνα δεν έχει ανακριθεί ούτε κατηγορηθεί από τους εισαγγελείς, γράφει το Politico, αναφέρεται σε ένταλμα σύλληψης ως μέλος μιας ομάδας ευρωβουλευτών που φέρεται να εκτελούσε τις εντολές του Πάντσερι.

Η Μαρί Αρίνα ήταν στενή συνεργάτης του κύριου υπόπτου Αντόνιο Πάντσερι, πρώην ευρωβουλευτή, ο οποίος παραδέχθηκε την ενοχή του στο πλαίσιο συμφωνίας για την απολογία του. Η Αρίνα περιέγραψε τους δεσμούς τους ως «επαγγελματική φιλία» και ο Πάντσερι επέμεινε στην αθωότητά της. Η ίδια πάντα έλεγε ότι είναι αθώα και ότι δεν έχει καμία ανάμειξη. 

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back