Συντακτης: Βαρβάρα Αγγέλη
Δημοσιευση: 20-06-2019, 13:46
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Mια εκδήλωση για ένα από τα πιο παραδοσιακά τραγούδια και για μια ιστορία που άφησε το στίγμα της, αυτή της «Βασιλαρχόντισσας», διοργανώνει ο Σύλλογος των εν Ιωαννίνοις Μετσοβιτών τη Δευτέρα 24 Ιουνίου, στις 19:30, στον πολιτιστικό πολυχώρο «Δημ. Χατζής», στα παλιά σφαγεία. «Βασιλαρχόντισσα: ένα τραγούδι… μια ιστορία» είναι ο τίτλος της εκδήλωσης. Η Βασιλαρχόντισσα αναφέρεται στην απαγωγή μιας βλάχας αρχοντοπούλας,  της Ευδοκίας Αβέρωφ-Τζοανοπούλου εν έτει 1884.

Ομιλητές της εκδήλωσης θα είναι ο δρ Φιλολογίας και εκπαιδευτικός Δ. Ράπτης («Βασιλαρχόντισσα: από το μύθο στην πραγματικότητα»), η συγγραφέας και πρόεδρος του Ιδρύματος Ευάγγελου Αβέρωφ-Τοσίτσα Τατιάνα Αβέρωφ («Μυθοπλασία και αλήθεια: Η βασιλαρχόντισσα ως μυθιστορηματική ηρωίδα») και η καθηγήτρια φυσικής αγωγής και χοροδιδάσκαλος Μαριλένα Τζαλονίκου («Χορός-Ιστορία-Ένδυμα: από την πλατεία σε μια εναλλακτική πολιτιστική πρόταση»). Θα διαβαστούν αποσπάσματα από το μυθιστόρημα «Το ξέφωτο» ενώ θα χορέψουν τα χορευτικά τμήματα του συλλόγου.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, θα γίνουν και τα εγκαίνια της έκθεσης ζωγραφικής «Θάλασσα: Δύο όψεις» του Κωνσταντίνου Φάη και του Δ. Μπάγκα.

200 λέξεις απομένουν.
σχετικα αρθρα
Ντοτη3