ΚΟΣΜΟΣ

Β. Ζελένσκι: Θέλει συμπαραγωγή όπλων με βαλκανικές χώρες

Εικόνα του άρθρου Β. Ζελένσκι: Θέλει συμπαραγωγή όπλων με βαλκανικές χώρες
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 28/02/2024, 20:24
ΚΟΣΜΟΣ

Ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι βρέθηκε στην Αλβανία όπου προσπάθησε να προωθήσει την ιδέα του για κοινή παραγωγή όπλων κατά τη διάρκεια της σύνοδου κορυφής των χωρών της νοτιοανατολικής Ευρώπης την Τετάρτη.

Η σύνοδος κορυφής στα Τίρανα λαμβάνει χώρα καθώς το Κίεβο προσπαθεί να βελτιώσει τις αμυντικές του ικανότητες για να αποκρούσει τις ρωσικές δυνάμεις σε μια εποχή που η υποστήριξη των ΗΠΑ παραπαίει περισσότερο από δύο χρόνια μετά την πλήρους κλίμακας εισβολή της Ρωσίας.

«Ενδιαφερόμαστε για συμπαραγωγή με εσάς και όλους τους εταίρους μας», δήλωσε ο Ζελένσκι στις εναρκτήριες δηλώσεις του στους εκπροσώπους από την Αλβανία, τη Βουλγαρία, τη Σερβία, τη Βόρεια Μακεδονία, το Κοσσυφοπέδιο, τη Βοσνία, το Μαυροβούνιο, την Κροατία, τη Μολδαβία και τη Ρουμανία.

Η Αλβανία, η Βουλγαρία, η Βόρεια Μακεδονία, το Μαυροβούνιο και η Ρουμανία είναι μέλη του ΝΑΤΟ, έχουν ενταχθεί στις δυτικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας και έχουν στείλει όπλα και εξοπλισμό στην Ουκρανία. Υπάρχουν σημαντικές βιομηχανίες όπλων σε τμήματα των Βαλκανίων, ιδίως στη Σερβία και την Κροατία, κληρονομιά της πρώην ομοσπονδιακής Γιουγκοσλαβίας.

Η μακροχρόνια σύμμαχος της Μόσχας Σερβία δεν έχει επιβάλει κυρώσεις, ενώ ούτε το Βελιγράδι ούτε το Κίεβο αναγνωρίζουν την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου, της πρώην νότιας επαρχίας της Σερβίας, η οποία είναι κυρίως αλβανικής καταγωγής και η οποία υποστηρίζει την Ουκρανία και επιδιώκει την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ.

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα και ο Ζελένσκι είχαν συνομιλίες και υπέγραψαν συμφωνία φιλίας και συνεργασίας μεταξύ Ουκρανίας και Αλβανίας, δήλωσαν οι ηγέτες.

Οι υπόλοιποι ηγέτες επανέλαβαν την υποστήριξή τους προς το Κίεβο σε κοινή δήλωση, λέγοντας ότι είναι έτοιμοι «να συμμετάσχουν στη μεταπολεμική ανάκαμψη και ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα στον ουκρανικό λαό να ανοικοδομήσει τη χώρα του».

Με πληροφορίες από Reuters

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back