Oikonomou pisoi
ΚΟΣΜΟΣ

Β. Κορέα: Εκτόξευσε βαλλιστικό πύραυλο αγνώστου τύπου

Εικόνα του άρθρου Β. Κορέα: Εκτόξευσε βαλλιστικό πύραυλο αγνώστου τύπου
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 04/10/2022, 13:31
ΚΟΣΜΟΣ

Η Βόρεια Κορέα προχώρησε σήμερα στην εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου αγνώστου τύπου, ανακοίνωσε το γενικό επιτελείο εθνικής άμυνας της Νότιας Κορέας.

Η εκτόξευση του πυραύλου, η οποία εγγράφεται στην εντατικοποίηση των οπλικών δοκιμών της Πιονγκγιάνγκ φέτος, έγινε προς «ανατολική» κατεύθυνση, πρόσθεσε το επιτελείο.

Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας εκτιμά πως επρόκειτο για διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο (ICBM).

Ο ιάπωνας κυβερνητικός εκπρόσωπος Χιροκάζου Ματσούνο έκανε λόγο για εκτόξευση ενός ICBM, που πέρασε πάνω από το αρχιπέλαγος και έπεσε στη θάλασσα εκτός της ιαπωνικής αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (ΑΟΖ).

Νωρίτερα, η κυβέρνηση είχε προειδοποιήσει τους πολίτες να «καλυφθούν», προτού ο πύραυλος πετάξει πάνω από τη χώρα.

Πρόκειται για την πέμπτη δοκιμή πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα μέσα σε διάστημα δέκα ημερών, ενδεχομένως αντίδραση στην επίδειξη στρατιωτικής δύναμης από τις ΗΠΑ, τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία, που διεξήγαγαν τριεθνή αεροναυτικά και ανθυποβρυχιακά γυμνάσια την περασμένη εβδομάδα.


Καταδίκη

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν και οι ομόλογοί του της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας «καταδίκασαν σθεναρά» την εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα που πέρασε πάνω από την Ιαπωνία, αναφέρει σε σημερινή ανακοίνωσή του εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Οι υπουργοί Εξωτερικών των τριών χωρών καταδίκασαν επίσης την αψήφηση από τη Βόρεια Κορέα των πολλαπλών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας και τις βαθιά αποσταθεροποιητικές συνέπειες που έχει αυτή για την περιοχή, σημειώνει ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Νεντ Πράις στην ανακοίνωση που εξέδωσε.

Ο Μπλίνκεν τόνισε ότι η δέσμευση των ΗΠΑ στην υπεράσπιση της Νότιας Κορέας και της Ιαπωνίας εξακολουθεί να είναι «ακλόνητη» και επαναβεβαίωσε την σημασία της στενής τριμερούς συνεργασίας για να οδηγηθεί να «λογοδοτήσει για την απαράδεκτη συμπεριφορά της» η Πιονγκγιάνγκ, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters Φωτογραφία: EPA/JEON HEON-KYUN

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back