ΚΟΣΜΟΣ

Αυστραλοί βουλευτές ζητούν την απελευθέρωση του Ασάνζ

Εικόνα του άρθρου Αυστραλοί βουλευτές ζητούν την απελευθέρωση του Ασάνζ
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 09/05/2023, 16:33
ΚΟΣΜΟΣ

Μια διακομματική αντιπροσωπεία Αυστραλών βουλευτών δήλωσε την Τρίτη ότι συναντήθηκε με την πρέσβειρα των ΗΠΑ Καρολίν Κένεντι, προτρέποντάς την να συμβάλει στην απόρριψη της εκκρεμούς υπόθεσης έκδοσης του ιδρυτή του WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ και να του επιτρέψει να επιστρέψει στην Αυστραλία.

Η κοινοβουλευτική ομάδα «Bringing Julian Assange Home Parliamentary Group» δήλωσε ότι ενημέρωσε την Αμερικανίδα πρέσβειρα για «την ευρεία ανησυχία στην Αυστραλία» σχετικά με τη συνεχιζόμενη κράτηση του Ασάνζ, ενός Αυστραλού πολίτη.

Η συνάντηση πραγματοποιείται ενόψει της προγραμματισμένης επίσκεψης του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν στην Αυστραλία αυτόν τον μήνα για τη σύνοδο κορυφής των ηγετών των τεσσάρων χωρών.

«Υπάρχει ένα εύρος απόψεων για τον Ασάνζ στην αυστραλιανή κοινότητα και τα μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας αντικατοπτρίζουν αυτή την ποικιλία απόψεων. Αλλά αυτό για το οποίο δεν υπάρχει διαφωνία στην ομάδα είναι ότι η μεταχείριση του Ασάνζ είναι άδικη», ανέφεραν οι βουλευτές σε ανακοίνωσή τους μετά τη συνάντηση με την Κένεντι στην Καμπέρα. 

Ο Ασάνζ μάχεται για να αποφύγει την έκδοσή του στις ΗΠΑ, όπου κατηγορείται για τη δημοσιοποίηση εμπιστευτικών στρατιωτικών αρχείων και διπλωματικών τηλεγραφημάτων των ΗΠΑ το 2010. Η Ουάσιγκτον λέει ότι η δημοσιοποίηση των εγγράφων είχε θέσει ζωές σε κίνδυνο.

Οι υποστηρικτές του Ασάνζ λένε ότι είναι ένας ήρωας κατά του κατεστημένου, ο οποίος έχει πέσει θύμα επειδή αποκάλυψε τα λάθη των ΗΠΑ, μεταξύ άλλων στις συγκρούσεις στο Αφγανιστάν και το Ιράκ.

Η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αυστραλία επιβεβαίωσε τη συνάντηση σε ένα tweet, αλλά δεν ανέφερε περισσότερες λεπτομέρειες.

Ο αδελφός του Ασάνζ, Γκάμπριελ Σίπτον, δήλωσε στο Reuters ότι θεωρεί τη συνάντηση «σημαντική αναγνώριση» από την αμερικανική κυβέρνηση ότι «η ελευθερία του Τζούλιαν είναι σημαντική για εκατομμύρια Αυστραλούς».

Ο Αυστραλός πρωθυπουργός Άντονι Αλμπανέζε, ο οποίος έχει ταχθεί υπέρ της απελευθέρωσης του Ασάνζ, εξέφρασε την περασμένη εβδομάδα την απογοήτευσή του για το γεγονός ότι δεν έχει βρεθεί ακόμη διπλωματική λύση για το ζήτημα.

Με πληροφορίες από Reuters. Φωτογραφία αρχείου

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back