ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Αυστραλία: Παίρνει αυστηρά μέτρα κατά του ατμίσματος

Εικόνα του άρθρου Αυστραλία: Παίρνει αυστηρά μέτρα κατά του ατμίσματος
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 28/11/2023, 11:34
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Η Αυστραλία θα απαγορεύσει τις εισαγωγές ηλεκτρονικών τσιγάρων μιας χρήσης τον Ιανουάριο, δήλωσε την Τρίτη ο υπουργός Υγείας, ένα πρώτο βήμα σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η αυξανόμενη δημοτικότητα αυτών των συσκευών με νικοτίνη στους νέους.

Η απαγόρευση θα επεκταθεί τον Μάρτιο για να συμπεριλάβει όλους τους μη θεραπευτικούς ατμούς, συμπεριλαμβανομένων των επαναγεμιζόμενων συσκευών, ενώ οι εισαγωγείς ατμών για ιατρικούς σκοπούς θα χρειάζονται άδεια από το Γραφείο Ελέγχου Ναρκωτικών, ανέφερε σε δήλωσή του ο υπουργός Υγείας Μαρκ Μπάτλερ.

Οι ίδιες απαγορεύσεις θα επεκταθούν την επόμενη χρονιά και στους εγχώριους κατασκευαστές

«Αυτά είναι τα ατμίσματα που έχουν πάνω τους ροζ μονόκερους, γεύση τσιχλόφουσκας, μεταμφιεσμένα προκειμένου να τα κρύβουν στη μολυβοθήκη τους», δήλωσε ο Μπάτλερ σε συνέντευξη Τύπου. 

«Το άτμισμα προωθήθηκε από τις κυβερνήσεις στις κοινότητες σε όλο τον κόσμο ως θεραπευτικό προϊόν για να βοηθήσει τους μακροχρόνιους καπνιστές να σταματήσουν το κάπνισμα», είπε ο Μαρκ Μπάτλερ και πρόσθεσε «Δεν είναι ένα προϊόν ψυχαγωγίας, το οποίο απευθύνεται στα παιδιά μας, αλλά όμως αυτό έχει γίνει. Πρόκειται για ένα αγαθό που απευθύνεται σκόπιμα σε παιδιά για να τα στρατολογήσει στον εθισμό στη νικοτίνη».

Το άτμισμα στην Αυστραλία αυξάνεται ραγδαία, ιδίως μεταξύ των νέων. Περίπου ένας στους πέντε ανθρώπους ηλικίας 18 έως 24 ετών ατμίζει, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία.

Οι μεταρρυθμίσεις αποσκοπούν στον περιορισμό της δημοτικότητας της συσκευής ως απάντηση σε έρευνες που δείχνουν ότι μπορεί να προκαλέσει μακροχρόνιες βλάβες.

Για να διασφαλιστεί ότι οι απαγορεύσεις δεν θα περιορίσουν την πρόσβαση των καπνιστών που επιθυμούν να διακόψουν το κάπνισμα, οι γιατροί και οι νοσηλευτές θα αποκτήσουν τον Ιανουάριο διευρυμένες εξουσίες για να συνταγογραφούν θεραπευτικά ατμίσματα, όταν αυτό κριθεί κλινικά σκόπιμο.

Ωστόσο, οι θεραπευτικοί ατμοί θα περιοριστούν από τη χρήση αρωμάτων, θα έχουν περιορισμένα επίπεδα νικοτίνης και θα πωλούνται σε φαρμακευτικές συσκευασίες σύμφωνα με τους νέους κανόνες που θα εισαχθούν το επόμενο έτος, με μεταβατική περίοδο για τους κατασκευαστές να συμμορφωθούν.



ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back