ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Αυστραλία: Αυστηροποιεί τη νομοθεσία για το ηλεκτρονικό τσιγάρο

Εικόνα του άρθρου Αυστραλία: Αυστηροποιεί τη νομοθεσία για το ηλεκτρονικό τσιγάρο
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 02/05/2023, 14:05
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Η Αυστραλία απαγόρευσε το άτμισμα για ψυχαγωγικούς σκοπούς και αυστηροποίησε άλλες πτυχές της νομοθεσίας για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα την Τρίτη, στη μεγαλύτερη καταστολή της βιομηχανίας καπνού εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία, για να προσπαθήσει να σταματήσει την ανησυχητική αύξηση του ατμίσματος των εφήβων.

Η κυβέρνηση στοχεύει στην απαγόρευση όλων των ηλεκτρονικών τσιγάρων μίας χρήσης, που συχνά κυκλοφορούν με φρουτώδεις γεύσεις, στην απαγόρευση της εισαγωγής ατμών χωρίς συνταγή και στον περιορισμό των επιπέδων νικοτίνης, με στόχο η πώληση των ατμών να περιορίζεται στο να βοηθά τους καπνιστές να κόψουν το κάπνισμα.

Σύμφωνα με τους νέους κανόνες, οι ατμοί θα πωλούνται μόνο στα φαρμακεία και θα απαιτείται συσκευασία «φαρμακευτικού τύπου».

Το άτμισμα περιλαμβάνει τη θέρμανση ενός υγρού που περιέχει νικοτίνη σε ένα ηλεκτρονικό τσιγάρο το οποίο εξατμίζεται και εισπνέεται από τον χρήστη. Θεωρείται ευρέως ως εναλλακτική λύση στο κάπνισμα τσιγάρων και ως προϊόν που βοηθά τους καπνιστές να κόψουν το τσιγάρο, αλλά αντ ‘ αυτού, οι έφηβοι και ακόμη και τα παιδιά υιοθετούν το άτμισμα ως εθιστική συνήθεια παγκοσμίως.

Ωστόσο, μελέτες έχουν δείξει ότι τα εθιστικά ηλεκτρονικά τσιγάρα μπορούν να προκαλέσουν μακροχρόνιες βλάβες.

Ο υπουργός Υγείας Μαρκ Μπάτλερ δήλωσε ότι το άτμισμα έχει γίνει ένα προϊόν αναψυχής στην Αυστραλία, το οποίο πωλείται κυρίως σε εφήβους και νέους, οι οποίοι έχουν τριπλάσιες πιθανότητες να αρχίσουν το κάπνισμα.

«Πρόκειται για ένα προϊόν που απευθύνεται στα παιδιά μας και πωλείται μαζί με τα γλειφιτζούρια και τις σοκολάτες», δήλωσε ο Μπάτλερ. «Ο ατμισμός έχει γίνει πλέον το υπ' αριθμόν ένα θέμα συμπεριφοράς στα λύκεια. Και γίνεται ευρέως διαδεδομένο και στα δημοτικά σχολεία».

Οι γιατροί υποστήριξαν την πάταξη του ατμίσματος, αλλά προέτρεψαν την κυβέρνηση να κάνει περισσότερα για να περιορίσει τον αριθμό των νέων που το αρχίζουν.

Περίπου το 22% των Αυστραλών ηλικίας 18-24 ετών έχει χρησιμοποιήσει ηλεκτρονικό τσιγάρο ή συσκευή ατμίσματος τουλάχιστον μία φορά, όπως έδειξαν τα περσινά στοιχεία.

Πριν ανακοινωθούν οι αλλαγές, ο μόνος νόμιμος τρόπος για να αγοράσει κανείς ατμό νικοτίνης στην Αυστραλία ήταν μέσω συνταγής από γιατρό σε φαρμακείο – αλλά τα προϊόντα εξακολουθούσαν να πωλούνται ευρέως σε ολόκληρη τη χώρα.

Σύμφωνα με τον Μπάτλερ, μια «μαύρη αγορά» από ψιλικατζίδικα και βενζινάδικα που πωλούν τους ατμούς νικοτίνης χωρίς καμία επισήμανση ή προειδοποίηση σε ανηλίκους, ευδοκίμησε λόγω έλλειψης κανονισμών και μέτρων.

Ορισμένες χώρες έχουν προσπαθήσει να περιορίσουν το άτμισμα και κάποιοι το βλέπουν ως έναν καλό τρόπο για να πείσουν τους καπνιστές να κόψουν τη συνήθεια.

Η Βρετανία ανακοίνωσε τον Απρίλιο ότι έως και ένα εκατομμύριο καπνιστές θα ενθαρρυνθούν να ανταλλάξουν τα συμβατικά με ηλεκτρονικά τσιγάρα, προσφέροντας παράλληλα οικονομικά κίνητρα στις έγκυες γυναίκες προκειμένου να προχωρήσουν σε αυτή την αλλαγή.

Με πληροφορίες από Reuters

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back