ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αύριο οι θεσμοί στην Αθήνα

Εικόνα του άρθρου Αύριο οι θεσμοί στην Αθήνα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 27/02/2017, 12:05
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αυλαία κρίσιμων διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς για τη δεύτερη αξιολόγηση η αυριανή μέρα με την κυβέρνηση να επιδιώκει την ολοκλήρωση της τεχνικής συμφωνίας μέχρι το Εurogroup της 20ης Μαρτίου, ώστε να ενταχθεί η χώρα στην ποσοτική χαλάρωση και να ξεκινήσουν οι συζητήσεις για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.

Την ίδια ώρα, αισιόδοξος ότι θα λυθούν οι διαφορές με το ΔΝΤ είναι ο Κλάους Ρέγκλινγκ, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι τα οικονομικά στοιχεία της Ελλάδας θα βοηθήσουν σε αυτό.

Η κυβέρνηση αναμένεται να παρουσιάσει ένα ολοκληρωμένο πακέτο προτάσεων στους δανειστές προκειμένου με στόχο να «γεφυρωθεί» το χάσμα που τους χωρίζει και να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για συμφωνία.

Το οικονομικό επιτελείο εκτιμά ότι η υπεραπόδοση των στόχων του 2016 δημιουργεί περιθώριο έτσι ώστε τα μέτρα να είναι αρκετά κάτω από το 2% του ΑΕΠ (3,6 δις ευρώ) που ήταν η τελευταία εκτίμηση των θεσμών, οι πιέσεις που δέχεται από τους δανειστές, για προκαταβολική λήψη μέτρων για την κάλυψη των δημοσιονομικών στόχων μετά το 2018, δείχνουν ότι η οριστικοποίηση της συμφωνίας δεν θα είναι εύκολη υπόθεση.

Από την πλευρά τους οι δανειστές, με πρωτοβουλία του επικεφαλής του Eurogroup, Γέρουν Νταϊσελμπλουμ είναι η νομοθέτηση προληπτικών μέτρων από την ελληνική κυβέρνηση τα οποία θα εξασφαλίζουν πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ, μετά το 2018.

Παράλληλα επιμένουν για  για παρεμβάσεις στο αφορολόγητο και τις συντάξεις, οι οποίες επίσης θα πρέπει να νομοθετηθούν άμεσα για να ισχύσουν ακόμη και από το 2018, με «αντάλλαγμα» ορισμένες παροχές που θα ενεργοποιηθούν εφόσον υπάρξουν υπερ-πλεονάσματα.

Από ελληνικής πλευράς επιχειρείται η μείωση του ΦΠΑ πράγμα για το οποίο απαιτείται απόφαση από την Ε.Ε. ή εναλλακτικά μείωση των φορολογικών συντελεστών στα φυσικά πρόσωπα, νέος τρόπος υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ ώστε να προκύψουν ελαφρύνσεις για όσους έχουν μικρές ιδιοκτησίες και επιβαρύνσεις για τους μεγαλοϊδιοκτήτες και ενίσχυση των κοινωνικών επιδομάτων.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back