Η αντίληψη για τη δουλειά, την ενεργητικότητα, την αποφυγή τους και τελικά, την τεμπελιά, έχει αποτυπωθεί άριστα, πολλάκις.
Η κατ' εξοχήν «τεμπέλικη» σεζόν, ο Αύγουστος, που για πολλούς εργαζόμενους πάντως είναι κόλαση, από τη στιγμή που αποφασίσαμε (εσφαλμένα…) ότι «βαριά μας βιομηχανία είναι ο τουρισμός», σηκώνει τα ανάλογα αναγνώσματα.
Ιδού, πέντε βιβλία για την τεμπελιά, θεωρητική και πρακτική:
Οι τεμπέλικες σκέψεις ενός τεμπέλη-Τζερόμ Τζερόμ
Ο ηγέτης του πρώιμου μεταχιούμορ, Τζερόμ Κλάπκα Τζερόμ (τον οποίο μετέφρασε και ο Παπαδιαμάντης), έχει γράψει και για την τεμπελιά. «Κανείς δεν μπορεί να απολαύσει την τεμπελιά, αν δεν έχει άφθονη δουλειά να κάνει» λέει μεταξύ άλλων στη φετινή κυκλοφορία στα ελληνικά, σε μετάφραση του Θάνου Καραγιαννόπουλου
Η τεμπελιά, πραγματική αλήθεια του ανθρώπου-Καζιμίρ Μάλεβιτς
Πριν από μια εικοσαετία και βάλε, κυκλοφόρησε ένα βιβλιαράκι με 20 έργα του πρωτοπόρου σουπρεματιστή, Καζιμίρ Μάλεβιτς, έτσι, για να έχετε και μια αναπαράσταση…
Απολογία ενός αργόσχολου-Ρόμπερτ Λιούις Στίβενσον
…που πριν από δέκα χρόνια κυκλοφόρησε ξανά σε ένα split βιβλιαράκι, μαζί με ένα κείμενο του Ρόμπερτ Λιούις Στίβενσον.
Οι τεμπέληδες στην εύφορη κοιλάδα-Αλμπέρ Κοσερί
Ο Αλμπέρ Κοσερί πέθανε το 2008 σε ηλικία 94 ετών Στο μεταξύ, πρόλαβε και έγραψε αυτό το λογοτεχνικό έπος, το οποίο, το 1978, έγινε μια από τις κορυφαίες ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου με Πουλικάκο, Διαλεγμένο, Τσακίρογλου, Διαμαντόπολο και την Όλγα Καρλάτου να είναι η μοναδική που δουλεύει.
Δικαίωμα στην τεμπελιά-Πωλ Λαφάργκ
Ο γαμπρός του Κάρολου Μαρξ, ο Πωλ Λαφάργκ, πήγε την υπόθεση παραπέρα, πράγμα αναμενόμενο αν έχεις πεθερό τον Μαρξ. «Η επανάσταση πρέπει να αρχίσει με τη διεκδίκηση του δικαιώματος στην τεμπελιά» είπε και συνέγραψε.