ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Αυξήθηκαν οι τιμές πετρελαίου

Εικόνα του άρθρου Αυξήθηκαν οι τιμές πετρελαίου
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 08/05/2023, 13:21
ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν τη Δευτέρα, καθώς άρχισαν να υποχωρούν οι φόβοι για ύφεση στις ΗΠΑ, οι οποίοι οδήγησαν τις τιμές σε πτώση για τρεις συνεχόμενες εβδομάδες, για πρώτη φορά από τον Νοέμβριο.

Το αργό τύπου Brent σημείωνε άνοδο 1,57 δολάρια ή 2,1% στα 76,87 δολάρια το βαρέλι. Το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate (WTI) κέρδισε επίσης 1,73 δολάρια ή 2,4% στα 73,07 δολάρια.

«Η ανάκαμψη του πετρελαίου ακολουθεί την επιστροφή των ενεργειακών μετοχών στη Wall Street την περασμένη Παρασκευή, μετά την ανακοίνωση ισχυρών στοιχείων για την απασχόληση στις ΗΠΑ, τα οποία αμβλύνουν τις ανησυχίες για επικείμενη οικονομική ύφεση που οδήγησαν στο selloff στις αρχές της εβδομάδας», δήλωσε η Tina Teng, αναλύτρια της CMC Markets.

Οι φόβοι ότι η αμερικανική τραπεζική κρίση θα επιβραδύνει την οικονομία και θα μειώσει τη ζήτηση καυσίμων στη χώρα με τη μεγαλύτερη κατανάλωση πετρελαίου παγκοσμίως οδήγησαν την τιμή αναφοράς Brent σε πτώση 5,3% την περασμένη εβδομάδα, ενώ το WTI σημείωσε πτώση 7,1%.

Ωστόσο, μια θετική έκθεση για την απασχόληση στις ΗΠΑ τον Απρίλιο, ένα ασθενέστερο δολάριο και οι προσδοκίες για περικοπές της προσφοράς στην επόμενη συνεδρίαση του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών και των συμμάχων του (ΟΠΕΚ+), τον Ιούνιο, βοήθησαν τους δείκτες αναφοράς να ανακάμψουν κατά περίπου 4% ο καθένας την Παρασκευή.

Οι αναλυτές της Goldman Sachs ανέφεραν σε σημείωμά τους το Σάββατο ότι οι ανησυχίες σχετικά με τη βραχυπρόθεσμη ζήτηση λόγω της πίεσης στο τραπεζικό σύστημα των ΗΠΑ και της επιβράδυνσης της βιομηχανίας, καθώς και η αυξημένη παγκόσμια προσφορά λόγω της περιορισμένης συμμόρφωσης με τις περικοπές του ΟΠΕΚ+ ήταν «υπερβολικές».


Πρόβλεψη για 95 έως 100 δολάρια

Η επενδυτική τράπεζα διατήρησε την πρόβλεψή της για την τιμή του μπρεντ στα 95 δολάρια ανά βαρέλι έως τον Δεκέμβριο και στα 100 δολάρια έως τον Απρίλιο. Οι αναλυτές της ANZ Research δήλωσαν ότι πιστεύουν ότι το επίκεντρο της αγοράς θα μετατοπιστεί πλέον από τις οικονομικές ανησυχίες στη μείωση της προσφοράς πετρελαίου. 

Οι Ηνωμένες Πολιτείες αναμένεται να ανακοινώσουν στοιχεία για τον πληθωρισμό των τιμών καταναλωτή για τον Απρίλιο την Τετάρτη, τα οποία θα μπορούσαν να παράσχουν περαιτέρω ενδείξεις για τις κινήσεις των επιτοκίων εν μέσω ευρέων προσδοκιών ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα βάλει φρένο στις αυξήσεις των επιτοκίων.

Με πληροφορίες από Reuters



ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back