Oikonomou pisoi
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Athens Science Festival 2017 με πολλές καινοτομίες

Εικόνα του άρθρου Athens Science Festival 2017 με πολλές καινοτομίες
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 28/03/2017, 19:11
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Από αύριο Τετάρτη 29 Μαρτίου και μέχρι την Κυριακή 2 Απριλίου στην Τεχνόπολη το το Athens Science Festival 2017 θα παρουσιάσει τις νέες επιστημονικές και τεχνολογικές τάσεις που διαμορφώνουν το μέλλον μας, όπως η τεχνητή νοημοσύνη, η νευροεπιστήμη, η γενετική, τα «μεγάλα δεδομένα» (big data), η κβαντομηχανική κ.α.

Με κεντρικό σύνθημα του Φεστιβάλ «Διαμορφώνοντας το μέλλον μας», μικροί και μεγάλοι θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν συζητήσεις και ομιλίες από καταξιωμένους Έλληνες και ξένους επιστήμονες, καθώς και πολλά ακόμη δρώμενα.

Διαδίκτυο των πραγμάτων (Internet of Things), εικονική πραγματικότητα, αυτοκίνητα ρομπότ και Drones θα βρίσκονται εκεί στην Τεχνόπολη.


ΑΠΟ ΤΗ ΛΑΜΠΑ LED ΜΕΧΡΙ…

Ανάμεσα στους ομιλητές θα είναι ο Ινδός Govinda Upadhyay, ιδρυτής της κοινωνικής start-up επιχείρησης LEDSafari που δημιούργησε μια λάμπα LED με απλά υλικά και θα δείξει πώς ο καθένας μπορεί να φτιάξει τη δική του ηλιακή λάμπα. 

Ο Γιώργος Παξινός, καθηγητής νευροεπιστήμης στο Πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας της Αυστραλίας, ο οποίος θα υποστηρίξει ότι αυτό που κατοικεί μέσα μας, δεν είναι τίποτε άλλο από τον εγκέφαλο και άρα δεν υπάρχει ψυχή.

Ο ακαδημαϊκός Σταμάτης Κριμιζής, που καθοδήγησε διάφορες διαστημικές αποστολές της NASA από το Πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς.

Η Κατερίνα Χαρβάτη, επικεφαλής του Τμήματος Παλαιοανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο του Τίμπιγκεν της Γερμανίας, θα μιλήσει για την ειδικότητά της, τους Νεάντερνταλ. 

Ο «φύλακας» του χρόνου Δρ Δημήτρης Ματσάκης υπεύθυνος για τα ατομικά ρολόγια του Ναυτικού Παρατηρητηρίου των ΗΠΑ. 

Το κοινό θα έχει επίσης την ευκαιρία να παρακολουθήσει εκθέσεις, διαδραστικές παρουσιάσεις, προβολές και πολλά εργαστήρια, εκπαιδευτικά δρώμενα και επιμορφωτικά παιχνίδια.

Στη διαδραστική έκθεση του Φεστιβάλ, οι ερευνητές του «Δημόκριτου», μεταξύ άλλων, θα παρουσιάσουν τον ψηφιακό οδηγό της Κνωσού «iGuide Knossos» σε περιβάλλον εικονικής πραγματικότητας με τη χρήση Oculus, καθώς επίσης το παιγνίδι iRescue με χρήση Kinect, που επιτρέπει την αλληλεπίδραση του χρήστη με ένα εικονικό ανθρώπινο πλήθος στο εσωτερικό ενός αεροδρομίου.

Ακόμη, το Εργαστήριο Ολοκληρωμένων Συστημάτων του «Δημόκριτου» θα παρουσιάσει την εφαρμογή εξωτερικής και εσωτερικής πλοήγησης wayGoo, προκειμένου να βελτιώσει την εμπειρία των επισκεπτών κατά τη διάρκεια του Athens Science Festival 2017. Η εφαρμογή είναι διαθέσιμη δωρεάν σε Google Play και Appstore από τις 28 Μαρτίου. 


ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΑΛΗΘΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΨΕΜΑ

Την Πρωταπριλιά, από το πρωί, μικροί και μεγάλοι καλούνται να ξεχωρίσουν την επιστήμη από το ψέμα, μέσα από οπτικές πλάνες, παιχνίδια και μια εκδήλωση για τις ψευδείς ειδήσεις. 

Μεταξύ άλλων, οι ιδρυτές των «Ελληνικών Hoaxes», το Τμήμα Μεθοδολογίας, Ιστορίας και Θεωρίας της Επιστήμης (Μ.Ι.Θ.Ε) του Πανεπιστημίου Αθηνών και το Ερευνητικό Κέντρο «Αθηνά» θα εξηγήσουν πώς γεννιούνται και διαδίδονται οι ψευδείς ειδήσεις. Αλλά -για όσους επιμένουν στην μαγεία του ψέματος- στην Έκθεση Τέχνης του φεστιβάλ όποιος θέλει, θα μπορεί να φωτογραφηθεί μέσα σε μια ψευδαίσθηση!

Το Athens Science Festival διοργανώνεται από τον εκπαιδευτικό οργανισμό «Επιστήμη Επικοινωνία - SciCo», το Βρετανικό Συμβούλιο, την Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, το Σύνδεσμο Υποτρόφων του Ιδρύματος Ωνάση και τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας, σε συνεργασία με πολλούς ακαδημαϊκούς, ερευνητικούς φορείς και εκπαιδευτικούς οργανισμούς.

Οι ημέρες και οι ώρες λειτουργίες του Φεστιβάλ (Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, Πειραιώς 100, Γκάζι) θα είναι: Τετάρτη 29 έως Παρασκευή 31 Μαρτίου: 09.00 έως 22.00, Σάββατο 1 & Κυριακή 2 Απριλίου: 11.00 έως 22.00.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3