Oikonomou pisoi
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Αστυνομικό μυθιστόρημα: Πώς και γιατί…

Εικόνα του άρθρου Αστυνομικό μυθιστόρημα: Πώς και γιατί…
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 12/10/2019, 15:35
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Ένα ενδιαφέρον μεταπτυχιακό σεμινάριο, ανοιχτό σε κάθε ενδιαφερόμενο, θα αρχίσει να «τρέχει» από τη Δευτέρα 14 Οκτωβρίου το Τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Το σεμινάριο έχει τίτλο «Ιστορία και αστυνομική λογοτεχνία: ανιχνεύοντας την ευρωπαϊκή ταυτότητα» με διδάσκοντες τον επίκουρο καθηγητή του Τμήματος Ιστορίας-Αρχαιολογίας Λάμπρο Φλιτούρη και τον καθηγητή της Σχολής Καλών Τεχνών Χρήστο Δερμεντζόπουλο.

Το θέμα του σεμιναρίου επιδιώκει να διερευνήσει τη σχέση της αστυνομικής λογοτεχνίας τόσο με την ιστορία όσο και εν γένει τις κοινωνικές επιστήμες, στο πλαίσιο μιας πολυθεματικής και διεπιστημονικής προσέγγισης με άξονα την παραγωγή, τη διάδοση και την κατανάλωση ενός εξαιρετικά δημοφιλούς είδους στον ευρωπαϊκό χώρο: το αστυνομικό μυθιστόρημα ή το λεγόμενο crime fiction. Θα εξεταστούν οι συνθήκες γέννησης του είδους, η διάδοσή του στα πλαίσια της λαϊκής ανάγνωσης, η διακειμενικότητα και διαμεσικότητά του (μυθιστόρημα, κινηματογράφος, τηλεόραση, νέα μέσα) στον ευρωπαϊκό χώρο, καθώς και η επίδραση της ιστορικής εμπειρίας του 20ού αι. στη διαμόρφωση του είδους και συνολικά της δημοφιλούς κουλτούρας στο πέρασμα προς την κουλτούρα της σύγκλισης.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, το θέμα του σεμιναρίου συνδέεται άμεσα με τις ερευνητικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες του ευρωπαϊκού  προγράμματος Detect- Detecting Transcultural Identity in European Popular Crime Narratives (Horizon2020) για την ανίχνευση της διαπολιτισμικής ταυτότητας των ευρωπαϊκών λαϊκών αφηγήσεων του εγκλήματος. Σ’ αυτό το πλαίσιο θα διοργανωθούν σεμιναριακές συναντήσεις, webseminars με τη συμμετοχή ερευνητών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα και διαλέξεις ειδικών από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Η πρώτη συνάντηση των ενδιαφερόμενων έχει προγραμματιστεί για τη Δευτέρα 14 Οκτωβρίου, στις 12 το μεσημέρι, στην αίθουσα σεμιναρίων του Τομέα Νεότερης Ιστορίας (1ος όροφος στη Φιλοσοφική Σχολή). Το τελικό πρόγραμμα των συναντήσεων θα ανακοινωθεί κατά την πρώτη συνάντηση. Οι συναντήσεις είναι ανοιχτές σε κάθε ενδιαφερόμενη/ο

 

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back