ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

AstraZeneca: Αποσύρει εμβόλιο για τον κορονοϊό

Εικόνα του άρθρου AstraZeneca: Αποσύρει εμβόλιο για τον κορονοϊό
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 08/05/2024, 10:28
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Η AstraZeneca δήλωσε την Τρίτη ότι ξεκίνησε την παγκόσμια απόσυρση του εμβολίου COVID-19 λόγω «πλεονάσματος διαθέσιμων επικαιροποιημένων εμβολίων» μετά την πανδημία.

Η εταιρεία δήλωσε επίσης ότι θα προχωρήσει στην απόσυρση των αδειών κυκλοφορίας του εμβολίου Vaxzevria εντός της Ευρώπης. Παράλληλα, χθες, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων εξέδωσε ανακοίνωση ενημερώνοντας ότι το εμβόλιο δεν φέρει πλέον άδεια χρήσης.

«Καθώς έκτοτε έχουν αναπτυχθεί πολλαπλά, παραλλαγμένα εμβόλια COVID-19, υπάρχει πλεόνασμα διαθέσιμων επικαιροποιημένων εμβολίων», δήλωσε η εταιρεία, προσθέτοντας ότι αυτό οδήγησε σε μείωση της ζήτησης για το Vaxzevria, το οποίο δεν παρασκευάζεται και δεν προμηθεύεται πλέον.

Η αίτηση της εταιρείας για την απόσυρση του εμβολίου υποβλήθηκε στις 5 Μαρτίου και τέθηκε σε ισχύ στις 7 Μαΐου, σύμφωνα με την Telegraph.

Σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης η αγγλοσουηδική φαρμακοβιομηχανία έχει προηγουμένως παραδεχθεί σε δικαστικά έγγραφα ότι το εμβόλιο προκαλεί παρενέργειες όπως θρόμβους αίματος και χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων.

Σύμφωνα με τον Guardian, αν και το εμβόλιο θεωρείται γενικά ασφαλές και αποτελεσματικό συνολικά, ενέχει τον κίνδυνο μιας σπάνιας αλλά σοβαρής παρενέργειας, γνωστής ως θρόμβωση με θρομβοπενία ή TTS. Το σπάνιο σύνδρομο εμφανίστηκε σε περίπου δύο έως τρία άτομα ανά 100.000 που εμβολιάστηκαν με το εμβόλιο Vaxzevria. Σε νομικό έγγραφο που υποβλήθηκε στο Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας, μετά από ομαδική αγωγή, η εταιρεία αναφέρει ότι το εμβόλιό της μπορεί «σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις να προκαλέσει TTS, δηλαδή, θρόμβωση με σύνδρομο θρομβοκυτταροπενίας».

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, 51 υποθέσεις έχουν κατατεθεί στο Ανώτατο Δικαστήριο στις οποίες οι οικογένειες των θυμάτων  ζητούν αποζημίωση. Οι αξιώσεις αυτές υπολογίζονται συνολικά σε 100 εκατομμύρια λίρες.

Mε πληροφορίες από Reuters, Guardian. Φωτογραφία αρχείου


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back