πλαισιο πισω Λυκ πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Αστικό πράσινο: Οι διαφορές θερμοκρασίας που το κάνουν απαραίτητο

Εικόνα του άρθρου Αστικό πράσινο: Οι διαφορές θερμοκρασίας που το κάνουν απαραίτητο
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 25/08/2024, 18:33
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η βλάστηση, ειδικά στις πόλεις, ειδικότερα στον αστικό ιστό, είναι εδώ και χρόνια αναγνωρισμένο, προαπαιτούμενο συστατικό για την καλύτερη διαβίωση, την κλιματική ισορροπία και μια σειρά άλλους παράγοντες.

Δυστυχώς, δεν σημαίνει ότι αντιμετωπίζεται ως εκ των ων ουκ άνευ προϋπόθεση για τις πόλεις στις οποίες ζούμε.

Σε εποχές εξέλιξης της κλιματικής αλλαγής, η οποία χρησιμοποιείται κυρίως ως πρόσχημα, δικαιολογία ή συστατικό συνωμοσιολογικών θεωριών και όχι ως μια πραγματικότητα που χρειάζεται συγκεκριμένα μέτρα και χειρισμούς για να προστατευτούν πολίτες και περιβάλλον, η αστική βλάστηση είναι ακόμα πιο απαραίτητη.

Διαβάστε επίσης: «6 στους 10 δρόμους χωρίς δέντρο» στην πόλη


Σε μια καλοκαιρινή μέρα με σχετικά κανονικές για την εποχή θερμοκρασίες –σε σύγκριση με τον μακρύ και εξοντωτικό καύσωνα που κράτησε 1,5 μήνα σερί- η σύγκριση της εικόνας που παρέχουν το πάρκο Πυρσινέλλα και οι γύρω γειτονιές, είναι απόλυτα ενδεικτική.

Στο βίντεο που ακολουθεί, η θερμική απεικόνιση κυμαίνεται από το βαθύ μωβ, όπου είναι η πιο δροσερή περιοχή (την ώρα λήψης του βίντεο, 12 μεσημέρι 25/8/34, 31οC) έως το πιο έντονο κίτρινο που είναι η πιο ζεστή περιοχή (την ώρα λήψης του βίντεο, έως 39οC σε στέγες σπιτιών και οδόστρωμα).



ΣΧΟΛΙΑ
Γιώργος
Λύσεις μπορούν να βρεθούν. Ας δοθούν κίνητρα "υιοθεσίας" των δένδρων που βρίσκονται στους εμπορικούς δρόμους από τους ενταύθα καταστηματάρχες, με την προϋπόθεση βέβαια να τα περιποιούνται και να τα ποτίζουν. Μπορούν επίσης να δημιουργηθούν μικρά παρτέρια που θα εφάπτονται στις κολώνες των καταστημάτων και να φυτευτούν αναρριχητικά φυτά όπως το γιασεμί που ευδοκιμεί στην πόλη μας, ακόμη και βουκαμβίλιες αφού το κλίμα πλέον είναι ευνοϊκό για την ανάπτυξή τους και μπορούν να δώσουν χρώμα και όψη "τροπική" στους δρόμους της Αγοράς, αλλά και στους πεζόδρομους του Ιστορικού Κέντρου.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
dodoni back Ντοτη3