ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Aσπαρτάμη: «Πιθανώς καρκινογόνος», αλλά ασφαλής αν καταναλώνεται με μέτρο

Εικόνα του άρθρου Aσπαρτάμη: «Πιθανώς καρκινογόνος», αλλά ασφαλής αν καταναλώνεται με μέτρο
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 14/07/2023, 13:28
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Η γλυκαντική ουσία ασπαρτάμη είναι «πιθανώς καρκινογόνος», αλλά παραμένει ασφαλής για κατανάλωση σε ήδη συμφωνημένα επίπεδα, δήλωσαν την Παρασκευή δύο ομάδες που συνδέονται με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

Οι αποφάσεις είναι το αποτέλεσμα δύο ξεχωριστών ομάδων εμπειρογνωμόνων του ΠΟΥ, η μία από τις οποίες σημειώνει αν υπάρχουν ενδείξεις ότι μια ουσία αποτελεί δυνητικό κίνδυνο και η άλλη που αξιολογεί πόσο μεγάλο κίνδυνο στην πραγματική ζωή ενέχει στην πραγματικότητα η εν λόγω ουσία.

Η ασπαρτάμη είναι ένα από τα πιο δημοφιλή γλυκαντικά στον κόσμο, που χρησιμοποιείται σε προϊόντα από τα αναψυκτικά διαίτης και σε αμέτρητα άλλα τρόφιμα.

Σε συνέντευξη Τύπου πριν από την ανακοίνωση, ο επικεφαλής διατροφής του ΠΟΥ, Φραντσέσκο Μπράνκα, πρότεινε στους καταναλωτές που ζυγίζουν τις επιλογές ποτών να μην λαμβάνουν υπόψη τους ούτε την ασπαρτάμη ούτε το γλυκαντικό. «Δεν συμβουλεύουμε τους καταναλωτές να σταματήσουν να καταναλώνουν (ασπαρτάμη) εντελώς. Απλώς συμβουλεύουμε λίγο μέτρο».

«Εάν οι καταναλωτές βρίσκονται αντιμέτωποι με την απόφαση να πάρουν κόλα με γλυκαντικές ουσίες ή μία με ζάχαρη, νομίζω ότι θα πρέπει να εξεταστεί και μία τρίτη επιλογή - η οποία είναι να πίνουν νερό αντ' αυτής», δήλωσε ο Μπράνκα.

Στην πρώτη της δήλωση σχετικά με το πρόσθετο, που ανακοινώθηκε νωρίς την Παρασκευή, η Διεθνής Υπηρεσία Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC), που εδρεύει στη Λυών της Γαλλίας, δήλωσε ότι η ασπαρτάμη είναι «πιθανώς καρκινογόνος».

Η ταξινόμηση αυτή σημαίνει ότι υπάρχουν περιορισμένες ενδείξεις ότι μια ουσία μπορεί να προκαλέσει καρκίνο.

Δεν λαμβάνει υπόψη το πόσο θα πρέπει να καταναλώσει κάποιος για να κινδυνεύσει, κάτι που εξετάζεται από ξεχωριστή επιτροπή, την Κοινή Επιτροπή για τα Πρόσθετα Τροφίμων (JECFA) του ΠΟΥ και του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO), που εδρεύει στη Γενεύη.

Αφού πραγματοποίησε τη δική της ολοκληρωμένη επανεξέταση, η JECFA δήλωσε την Παρασκευή ότι δεν διαθέτει πειστικά στοιχεία για τη βλάβη που προκαλεί η ασπαρτάμη και συνέχισε να συνιστά στους πολίτες να διατηρούν τα επίπεδα κατανάλωσης ασπαρτάμης κάτω από 40mg/kg ημερησίως.

Η JECFA καθόρισε για πρώτη φορά αυτό το επίπεδο το 1981 και οι ρυθμιστικές αρχές παγκοσμίως έχουν παρόμοιες οδηγίες για τους πληθυσμούς τους.

Αρκετοί επιστήμονες που δεν συμμετείχαν στις αναθεωρήσεις δήλωσαν ότι τα στοιχεία που συνδέουν την ασπαρτάμη με τον καρκίνο είναι αδύναμα. Οι ενώσεις της βιομηχανίας τροφίμων και ποτών δήλωσαν ότι οι αποφάσεις έδειξαν ότι η ασπαρτάμη είναι ασφαλής και μια καλή επιλογή για τους ανθρώπους που θέλουν να μειώσουν τη ζάχαρη στη διατροφή τους.

Ο Μπράνκα δήλωσε ότι ο οργανισμός συμβουλεύει γενικά τους κατασκευαστές τροφίμων να «χρησιμοποιούν συστατικά που δεν απαιτούν την προσθήκη υπερβολικής ποσότητας ζάχαρης». Μετά τις τελευταίες εκτιμήσεις για την ασπαρτάμη, δήλωσε ότι η χρήση γλυκαντικών ουσιών «μάλλον δεν είναι ο δρόμος προς τα εμπρός».

Ο ΠΟΥ δήλωσε ότι τα υφιστάμενα επίπεδα κατανάλωσης σήμαιναν, για παράδειγμα, ότι ένα άτομο που ζυγίζει 60-70 κιλά θα έπρεπε να πίνει περισσότερα από 9-14 κουτιά αναψυκτικών ημερησίως για να παραβιάσει το όριο, με βάση τη μέση περιεκτικότητα ασπαρτάμης στα ποτά -περίπου 10 φορές περισσότερο από ό,τι καταναλώνουν οι περισσότεροι άνθρωποι.


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back