ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αρχαιολογικό-Βυζαντινό: Ανοιχτά και πάλι τα μουσεία

Εικόνα του άρθρου Αρχαιολογικό-Βυζαντινό: Ανοιχτά και πάλι τα μουσεία
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 15/06/2020, 18:37
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Το Αρχαιολογικό και το Βυζαντινό Μουσείο Ιωαννίνων άνοιξαν κι αυτά από σήμερα τις πόρτες τους, με τους υγειονομικούς κανόνες να δίνουν το παρών, όπως προβλέπεται από τις οδηγίες του ΕΟΔΥ και του υπουργείου Πολιτισμού.

Για την ασφαλή επαναλειτουργία ισχύουν κανόνες, όπως ενδεικτικά:

- Οι επισκέπτες και οι ξεναγοί οφείλουν να ακολουθούν τις υποδείξεις του φυλακτικού προσωπικού και να τηρούν ιδίως τις προβλεπόμενες φυσικές αποστάσεις (εσωτερικά: 2,00μ, εξωτερικά: 1,5μ) κατά την αναμονή εισόδου, την έκδοση εισιτηρίου και την περιήγηση στους εκθεσιακούς χώρους.

- Η χρήση μη ιατρικής μάσκας από τους επισκέπτες, τους ξεναγούς και το προσωπικό είναι υποχρεωτική.

- Θα εφαρμόζεται απαρέγκλιτα και όπως προβλέπεται κατά περίπτωση ο μέγιστος αριθμός ταυτόχρονης παρουσίας ατόμων.

- Ο μέγιστος αριθμός ατόμων που συμμετέχουν σε οργανωμένη ομάδα επισκεπτών (γκρουπ) ορίζεται στα 8 άτομα.

- Ενθαρρύνεται η έκδοση εισιτηρίου με ανέπαφες χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες στα μηχανήματα POS των μουσείων καθώς και του πωλητηρίου στην είσοδο της ακρόπολης Ιτς Καλέ.

«Η συνεργασία όλων αποτελεί σημαντική παράμετρο για την ομαλή επαναλειτουργία των μουσείων κάτω από τις ειδικές συνθήκες της πανδημίας του COVID-19 που βιώνονται παγκοσμίως» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων.

Υπενθυμίζεται ότι στα δύο μουσεία, λειτουργούν παράλληλα και τέσσερεις περιοδικές εκθέσεις:

-Στην αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων του Αρχαιολογικού Μουσείου Ιωαννίνων «Διώνη» η περιοδική έκθεση «Ήπειρος, μητροπόλεις, αποικίες. Στα άκρα του αρχαίου κόσμου»

- Στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Βυζαντινού Μουσείου Ιωαννίνων «Δημήτριος Κωνστάντιος» η περιοδική έκθεση «Ο καιρός της Επανάστασης. Τα Γιάννενα από τον Ρήγα στον Byron».

-Στο Αρχαιολογικό και Βυζαντινό Μουσείο, καθώς και στο «Θησαυροφυλάκιο» στην εσωτερική Ακρόπολη του Κάστρου Ιωαννίνων, η περιοδική έκθεση «Αργυροφεγγής. Τα ΑργυράτωνΙωαννίνων». Πρόκειται για σπονδυλωτή έκθεση με ταυτόχρονη παρουσίαση αργυρών αντικειμένων λατρείας, πολυτελείας και καλλωπισμού, από τον 16ο αιώνα έως σήμερα, ανώνυμων και επώνυμων αργυροχόων, σε εννέα μουσεία της πόλης (Αρχαιολογικό, Βυζαντινό, Λαογραφικό, «Κώστας Φρόντζος», Δημοτικό Μουσείο, Αργυροτεχνίας του ΠΙΟΠ, Μουσείο Αλή Πασά και Επαναστατικής περιόδου, Ιστορικό Μουσείο Νικολάου).

-Στην «Πυριτιδαποθήκη» στην εσωτερική Ακρόπολη του Κάστρου Ιωαννίνων η περιοδική εικαστική έκθεση «Προσωπεία Αρχαίου Ελληνικού Δράματος» της Δήμητρας Ζώη.

Και τα δύο μουσεία λειτουργούν καθημερινά εκτός Τρίτης, από τις 08:30 έως τις 15:30. Τηλέφωνο Αρχαιολογικού Μουσείου: 26510-01089, τηλέφωνο Βυζαντινού Μουσείου: 26510-25989.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back