ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Τωρα φταίνε οι... «φαρισαίοι»

Εικόνα του άρθρου Τωρα φταίνε οι... «φαρισαίοι»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 02/03/2021, 00:45
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Πριν από δύο εβδομάδες, μια ανάρτηση στο facebook του Κων. Ρώσση ο οποίος ειρωνεύτηκε τις αποκαλύψεις για παρενοχλήσεις και βιασμούς, οδήγησε τον ίδιο στην παραίτηση από το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο (ΔΗΠΕΘΕ) Ιωαννίνων όπου ήταν αναπληρωματικό μέλος αλλά και από την παράταξη «Γιάννενα Τώρα» με επικεφαλής τον Άρη Μπαρτζώκα. Τότε, η παράταξη πήρε ξεκάθαρα τις αποστάσεις της και δήλωσε ότι «θα είμαστε κοντά σε όσους έχουν βιώσει βία, κακοποίηση και εκμετάλλευση».

Ωστόσο, δύο εβδομάδες μετά, η παράταξη «Γιάννενα Τώρα» προσπαθεί να αναδείξει την υπόθεση εκείνη σε μείζον πολιτικό θέμα από μια άλλη σκοπιά, υποστηρίζοντας ότι υπήρξαν σκοπιμότητες εναντίον της, να μιλήσει για «οργανωμένη επίθεση» εκ μέρους της αντιπολίτευσης και να… προειδοποιήσει ότι «κανείς δεν έχει το ηθικό πλεονέκτημα a priori».

Κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων, το θέμα με την υπόθεση του κ. Ρώσση το έθιξε ο ίδιος ο κ. Μπαρτζώκας, από τα λεγόμενα του οποίου προκύπτει μια αλλαγή στάσης. 

Καταρχάς χαρακτήρισε την ανάρτηση του κ. Ρώσση «ατυχή» και πρόσθεσε ότι «κι άλλοι έχουν κάνει ατυχείς αναρτήσεις τώρα τελευταία, αλλά με ένα ‘συγνώμη’ καθάρισαν». 

Έκανε δε γνωστό ότι ο ίδιος είχε ζητήσει από τον κ. Ρώσση να μην παραιτηθεί. Και στη συνέχεια εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του «από την έκταση που πήρε το γεγονός. Λες και του την είχαν (σ.σ. του κ. Ρώσση) στημένη».

Η τοποθέτηση αυτή όμως δεν ήταν… αρκετή. Λίγη ώρα αργότερα, η παράταξη «Γιάννενα Τώρα» εξέδωσε εκτενή ανακοίνωση. «Πότε άλλοτε στο αυτοδιοικητικό παρελθόν της πόλης των Ιωαννίνων ένα σχόλιο μέλους παράταξης ή κάποιου που υπήρξε υποψήφιος σε δημοτικές εκλογές ανήχθη σε μείζον πολιτικό θέμα ώστε να ‘σταυρώνεται’ η παράταξη και ο επικεφαλής της;» αναρωτιέται η παράταξη.

Σε αυτό το σημείο, τα «Γιάννενα Τώρα» κάνουν επίθεση σε «μερίδα του υποτιθέμενου προοδευτικού χώρου της αντιπολίτευσης» την οποία κατηγορεί για «υποκρισία» (εξ ου και ο τίτλος της ανακοίνωσης: «Οὐαὶ ὑμῖν, γραμματεῖς καὶ Φαρισαῖοι ὑποκριταί»), χρησιμοποιώντας ηθικολογικά επιχειρήματα. 

«Τα στελέχη των παρατάξεων που ανέλαβαν τον ρόλο του δικαστή σχολίων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ας προσέχουν πρώτα το περιεχόμενο των σχολίων που οι ίδιοι αναρτούν και οι σύντροφοί τους. Όπως ακριβώς προσβάλλει και προκαλεί την κοινή γνώμη ένα σχόλιο αμφισβήτησης των καταγγελιών κακοποίησης, έτσι ακριβώς προκαλούν την κοινή γνώμη και προσβάλλουν τα σεξιστικά σχόλια, ο χλευασμός και η αναφορά στην εξωτερική εμφάνιση, η ασύστολη λασπολογία και η ‘δολοφονία’ χαρακτήρων των πολιτικών τους αντιπάλων. Αγαπητοί, κανείς δεν έχει το ηθικό πλεονέκτημα a priori. Το ηθικό πλεονέκτημα κατακτάται μέσα από την ηθική στάση ζωής και μέσα από τον ευπρεπή λόγο» αναφέρει η παράταξη κάνοντας χρήση ενός ηθικολογικού λόγου. 

Τα «Γιάννενα Τώρα» εκτιμούν δε πως η… επίθεση αυτή γίνεται λόγω της «δημιουργικής και αποτελεσματικής συμμετοχής των μελών της παράταξής μας στη διοίκηση και στα συμβούλια των οργανισμών και επιχειρήσεων του Δήμου»  και για να «μειωθεί με κάθε πρόσφορο μέσο η αξία μας και η διαφορετικότητα που πρεσβεύουμε», όπως σημειώνεται.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back