ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Άρειος Πάγος: Στο νόμο Κατσέλη και τα «κόκκινα δάνεια» του ΟΕΚ

Εικόνα του άρθρου Άρειος Πάγος: Στο νόμο Κατσέλη και τα «κόκκινα δάνεια» του ΟΕΚ
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 16/03/2017, 22:56
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Απόφαση-ανάσα για χιλιάδες δανειολήπτες εξέδωσε η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου. 

Συγκεκριμένα το ανώτατο δικαστήριο έκανε δεκτές τις εισηγήσεις της εισαγγελέως Ξένης Δημητρίου και του αρεοπαγίτη Γιώργου Αναστασάκου, και εντάσσει στο νόμο Κατσέλη για τα «υπερχρεωμένα νοικοκυριά» και τα «κόκκινα δάνεια» του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ).

Έτσι βάση της απόφασης το χρέος των δανειοληπτών μπορεί να «κουρευτεί», ενώ εκτός κινδύνου τίθενται και οι πρώτες κατοικίες τους.

Αντίθετα, επεσήμαναν πως δεν μπορούν να υπαχθούν στον επίμαχο νόμο τα προσωπικά δάνεια «εκτάκτων αναγκών» που χορήγησε ο Οργανισμός σε εργαζόμενους, συνταξιούχους και υπαλλήλους του προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες τους σε περιπτώσεις γάμου, τοκετού, σοβαρής ασθένειας, ή έκτακτης στεγαστικής ανάγκης.

Όταν ο ΟΕΚ αντικαταστάθηκε από τον ΟΑΕΔ προέκυψε «κενό» καθώς ο νέος οργανισμός έκρινε ότι τα επίμαχα δάνεια δεν μπορούν να υπαχθούν στις ευνοϊκές ρυθμίσεις του «νόμου Κατσέλη». 

Στον Άρειο Πάγο προσέφυγε δανειολήπτης του ΟΕΚ με πλήρη εγγύηση και επιδότηση του επιτοκίου από το Δημόσιο .

Το Ειρηνοδικείο έκανε δεκτή αίτησή του για ρύθμιση χρεών του στις τράπεζες, άλλα απέρριψε την αίτησή του για ρύθμιση των οφειλών του στον ΟΕΚ ύψους 77.703 ευρώ με το σκεπτικό ότι τα συγκεκριμένα δάνεια εξαιρούνται από τον «νόμο Κατσέλη».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back