Oikonomou pisoi
ΗΠΕΙΡΟΣ

«Archaeo-Bio Open Lab» στο Αρχαιολογικό Μουσείο Άρτας

Εικόνα του άρθρου «Archaeo-Bio Open Lab» στο Αρχαιολογικό Μουσείο Άρτας
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 05/05/2023, 20:51
ΗΠΕΙΡΟΣ

Με αφορμή τον φετινό εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, με θέμα «Μουσεία, Αειφορία και Ποιότητα Ζωής», η Εφορεία Αρχαιοτήτων Άρτας διοργανώνει εργαστήριο στις 18 και 19 Μαΐου στο Αρχαιολογικό Μουσείο Άρτας.

Τo εργαστήριο βιωματικής πολιτισμικής εμπειρίας με τίτλο «Archaeo-Bio Open Lab», συνολικής διάρκειας 3 ωρών (17:00-20:00, αποτελεί συνδιοργάνωση και των πέντε φορέων του προγράμματος «Αποικία» (ΕΦΑ Άρτας, ΙΤΕ, ΔΠΘ, ΔΙΠΚΑ, TETRAGON).

Το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να ενημερωθεί για τις επιστημονικές μεθόδους που διέπουν μια αρχαιολογική έρευνα σε ένα αρχαίο νεκροταφείο με την αποκάλυψη τάφων και αρχαιολογικού υλικού (κινητές αρχαιότητες και σκελετικά κατάλοιπα). Παράλληλα θα ενημερωθεί για θέματα που άπτονται της διαδικασίας μελέτης των ανθρώπινων σκελετικών καταλοίπων, την εξαγωγή δειγμάτων για ανάλυση σταθερών ισοτόπων καθώς και την εξαγωγή δειγμάτων για περαιτέρω ανάλυση του αρχαίου DNA.

Ειδικότερα, το διήμερο 18 και 19 Μαΐου το εργαστήριο θα περιλαμβάνει:

-17:15-17:30: «ΑΠΟΙΚΙΑ. Ένα ενδιαφέρον επιστημονικό πρόγραμμα»

Βαρβάρα Παπαδοπούλου, αρχαιολόγος, προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Άρτας & αναπλ. προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων

-17:30-17:45: «Η Δυτική Νεκρόπολη της Αμβρακίας»

Θεοδώρα Κοντογιάννη, αρχαιολόγος-προϊσταμένη Τμήματος Προϊστορικών & Κλασικών Αρχαιοτήτων & Μουσείων ΕΦΑ Άρτας

-17:45-18:00: «Η διαδικασία της αρχαιολογικής έρευνας. Από το σκάμμα στο μουσείο»

Αθανάσιος Αρκουμάνης, αρχαιολόγος ΕΦΑ Άρτας-υπεύθυνος του έργου ΑΠΟΙΚΙΑ, Δήμητρα Παπακώστα, επί συμβάσει αρχαιολόγος του έργου ΑΠΟΙΚΙΑ

-18:00-19:00: «Η μελέτη των δημογραφικών και διατροφικών τάσεων του πληθυσμού της Αμβρακίας μέσω της εφαρμογής μεθόδων αιχμής»

Κυριάκος Ξανθόπουλος (μακροσκοπική ανάλυση), Φυσικός Ανθρωπολόγος-υποψήφιος διδάκτορας στο εργαστήριο Φυσικής Ανθρωπολογίας του ΔΠΘ, Αγγελική Γεωργιάδου (ανάλυση ισοτόπων), Φυσικός Ανθρωπολόγος – υποψήφια διδάκτορας στο εργαστήριο Φυσικής Ανθρωπολογίας του ΔΠΘ

-19:00-20:00: «Archaeo – Bio Open Lab: Ανοικτό εργαστήριο χειρισμού αρχαιολογικού βιολογικού υλικού για ανάλυση αρχαίου DNA»

(Επίδειξη χρήσης των εργαλείων και του εξοπλισμού για τη δειγματοληψία και αρχαιογενετική ανάλυση, επίδειξη της ελάχιστα παρεμβατικής τεχνικής σε κρανίο, διαδικασίες και χειρισμός του δειγματοληπτικού οστεολογικού / οδοντικού υλικού)

Δέσποινα Βάσσου, Δρ. χημικός-υπεύθυνη οργάνωσης εργαστηρίου αρχαίου DNA, Ευγενία Ταμπακάκη, επί συμβάσει αρχαιολόγος Msc του έργου ΑΠΟΙΚΙΑ.

Μετά το πέρας του εργαστηρίου οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να ξεναγηθούν στον αρχαιολογικό χώρο της Δυτικής Νεκρόπολης Αμβρακίας καθώς και στις εκθέσεις (μόνιμη και περιοδική) του Αρχαιολογικού Μουσείου Άρτας.

Η συμμετοχή στο εργαστήριο είναι δωρεάν με μέγιστο αριθμό συμμετεχόντων τα 30 άτομα ανά ημέρα. Για πληροφορίες σχετικά με τη δράση καθώς και για τη δήλωση συμμετοχής, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με την αρχαιολόγο του έργου ΑΠΟΙΚΙΑ Δήμητρα Παπακώστα, στα τηλέφωνα του Αρχαιολογικού Μουσείου Άρτας (26810 21191 & 26810 71700) ή με τη Βασιλική Γαλάνη, αρχαιολόγο, στο τηλέφωνο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Άρτας (26810 24636-εσωτ. 33).

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back