Οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας-Κίνας, με την έλευση της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά, βρίσκονται στο φόρτε τους.
Η Κίνα έχει εκφράσει τη βούλησή της, εδώ και χρόνια, να επενδύσει στον τομέα των μεταφορών, στον αγροδιατροφικό τομέα αλλά και σε άλλους τομείς. Ο αγροδιατροφικός τομέας είναι αυτός που ενδιαφέρει την Ήπειρο -και όχι μόνο. Ενδιαφέρον υπάρχει και για την περαιτέρω ανάπτυξη σχέσεων σε επίπεδο πανεπιστημίων.
Δεν είναι τυχαίο λοιπόν που ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης, ο δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας και ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Γιώργος Καψάλης έφυγαν σήμερα για Κίνα, από όπου θα επιστρέψουν στις 2 Οκτωβρίου. Οι τρεις εκπρόσωποι των τοπικών αρχών και στελέχη της Περιφέρειας Ηπείρου θα πραγματοποιήσουν συναντήσεις με διάφορα στελέχη στο Πεκίνο και στην επαρχία Jilin της Κίνας.
Οι πρώτες επίσημες επαφές της Περιφέρειας Ηπείρου με τους Κινέζους έγινε τον Σεπτέμβριο του 2014, όταν αντιπροσωπεία της επαρχίας Jilin επισκέφτηκε τον περιφερειάρχη. Το θέμα της συνάντησης ήταν τα φαρμακευτικά φυτά και βότανα τα οποία υπάρχουν σε αφθονία στην Ήπειρο αλλά δεν έχουν ιδιαίτερη ανάπτυξη σε βιοτεχνικό επίπεδο. Ο κ. Καχριμάνης είχε χαρακτηρίσει τότε τις επαφές αυτές «μεγάλη ευκαιρία για την Ήπειρο».
«Οι Κινέζοι έχουν αναπτυγμένη την αρχαία κινέζικη ιατρική που στηρίζεται σε βότανα. Στην περιοχή τους έχουν 320 εργοστάσια παραγωγής φαρμάκων από βότανα, από τα οποία μόνο δύο είναι κρατικά. Τα βότανα που χρησιμοποιούνται ως πρώτη ύλη προέρχονται από την περιοχή τους, εκδήλωσαν όμως μεγάλο ενδιαφέρον για τα βότανα της Ηπείρου, για τα οποία είχαν ακουστά. Είναι μια μεγάλη ευκαιρία για την Ήπειρο. Κάποτε ήμασταν πρωτοπόροι στα βότανα, αλλά τώρα έχουμε μείνει πίσω, καθώς πήγαμε στην κλασική ιατρική», είχε αναφέρει μεταξύ άλλων ο κ. Καχριμάνης. Σημειωτέον ότι τα αρωματικά φυτά και τα βότανα αποτελούν βασικό πυλώνα της αγροδιατροφικής πολιτικής της Περιφέρειας Ηπείρου στο νέο Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς (ΕΣΠΑ), με τη συνεργασία του ΤΕΙ Ηπείρου και του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.