Συντακτης: κύριος Τύπος
Δημοσιευση: 26-12-2021, 14:24
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Όλος ο πολιτικός κόσμος αποχαιρετά έναν από τους πιο σημαντικούς πολιτικούς της Ελλάδας, τον Κάρολο Παπούλια, που σημάδεψε μια ολόκληρη εποχή.

Συλλυπητήριες ανακοινώσεις έχουν εκδώσει όλοι οι θεσμικοί φορείς της πολιτείας, αλλά και της τοπικής αυτοδιοίκησης της περιοχής.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου χαρακτήρισε τον «ευπατρίδη Ηπειρώτη και πολιτικό» «γνώστη της διεθνούς πολιτικής, που συνέβαλε κατά τη θητεία του στο υπουργείο Εξωτερικών ώστε η Ελλάδα να αποκτήσει ειδικό βάρος και να εδραιώσει τον ρόλο της ως παράγοντας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή μας. Διετέλεσε Πρόεδρος της Δημοκρατίας για δύο συνεχόμενες θητείες και τίμησε με το ήθος του και τη συμπεριφορά του τον ανώτατο πολιτειακό θεσμό, προασπίζοντας με σθένος την κοινωνική συνοχή και την εθνική ενότητα».

Ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας αναφέρει στην ανακοίνωσή του: «Έχοντας εκλεγεί από το λαό των Ιωαννίνων σε εννέα διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις (1977 - 2004) τιμήθηκε και τίμησε τα Γιάννενα, διετέλεσε επί σειράν ετών Υπουργός Εξωτερικών και Εθνικής Αμύνης, και εκλέχτηκε πανηγυρικά Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε δύο θητείες (2005 - 2015). Προσέφερε έτσι στην ιδιαίτερη πατρίδα του, στη χώρα, και στο Έθνος μέσα από αιρετά αξιώματα, δημοκρατικά κατακτημένα, από την απήχηση και την αποδοχή που ευρύτερα είχε κερδίσει.

Από το σπίτι του Μεζίνη που νοίκιαζε η οικογένειά του στην ακριτική Πωγωνιανή Ιωαννίνων ήδη προπολεμικά, μέχρι το Προεδρικό Μέγαρο η πορεία του χαρακτηριζόταν από γνήσια λαϊκότητα και ποτέ λαϊκισμό, προσήλωση στο δημοκρατικό πολίτευμα και την ευρωπαϊκή μοίρα της χώρας που την κατακτήσαμε, όπως έλεγε, ‘περνώντας από σαράντα κύματα’, αλλά και πίστη στις αρετές και δυνατότητες των Ελλήνων που σε κάθε ευκαιρία αναδείκνυε. Η ανασκόπηση της δημόσιας πορείας του, και ιδιαίτερα της αποκορύφωσής της στην Προεδρεία της Δημοκρατίας μας προσφέρει ένα παράδειγμα πατριωτικής προσφοράς για την ενότητα και για την πρόοδο του ελληνικού λαού».

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για έναν «υπεύθυνο Πρόεδρο, οραματιστή υπουργό, ευγενή αντίπαλο και αφοσιωμένο πατριώτη». «Αποκορύφωμα της πορείας του, η ομόθυμη και πανάξια εκλογή του στο αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Θέση που υπηρέτησε με σύνεση και με σοφία επί μία δύσκολη δεκαετία. Απαντώντας στις προκλήσεις των καιρών με πολιτική συνέπεια. Και κρατώντας ψηλά τη σημαία της αλήθειας κόντρα στα κύματα του λαϊκισμού. Ήταν ο Πρόεδρος της ενότητας, της πραότητας, αλλά και της αποφασιστικότητας. Οι Έλληνες σκύβουν με σεβασμό το κεφάλι με τη σκέψη στον υπεύθυνο Πρόεδρο, τον οραματιστή υπουργό, τον ευγενή αντίπαλο και αφοσιωμένο πατριώτη. Στον προσιτό και ήπιο πολιτικό αλλά και στον ευαίσθητο και καλλιεργημένο άνθρωπο. Κρατούν τις δεκαετίες της ζωής του ως παράδειγμα πορείας ενός αληθινού δημόσιου άνδρα. Και εμπνέονται από το μήνυμα ενότητας και αξιοπρέπειας που θα εκπέμπει για πάντα».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Αλέξης Τσίπρας αναφέρει στο μήνυμά του: «Βαθιά δημοκρατικός, άνθρωπος του μέτρου, αλλά και της πράξης, ο Κάρολος Παπούλιας αφήνει βαθύ αποτύπωμα στην πολιτική ζωή του τόπου. 

Η αφοσίωσή του στην πατρίδα, το λαό, την ελευθερία και τη δημοκρατία, καθορίζει τη ζωή του, από τα μαθητικά χρόνια της Εθνικής Αντίστασης και τον αγώνα κατά της Χούντας, μέχρι την ανάδειξή του στο ύπατο θεσμικό αξίωμα της χώρας. Τίμησε τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας με το ήθος, τον ανθρωπισμό, την προσήλωση στο διάλογο και τους θεσμούς, και το σεμνό ενωτικό του παράδειγμα. Θα τον θυμόμαστε με σεβασμό και συγκίνηση ως τον πολιτικό και τον Πρόεδρο που ταύτισε το εθνικό με το αληθινό».

Τον Κάρολο Παπούλια αποχαιρετά και το ΚΙΝΑΛ, με τον πρόεδρό του Νίκο Ανδρουλάκη να δηλώνει: Nίκος Ανδρουλάκης: «Ο Κάρολος Παπούλιας ταυτίστηκε με τη διορατική, πατριωτική και εθνικά υπερήφανη εξωτερική πολιτική των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ.΄ Ήταν οραματιστής της ειρήνης και του ανθρωπισμού». «Τίμησε τον θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας στην πιο κρίσιμη μεταπολιτευτική περίοδο της χώρας με μετριοπάθεια και σύνεση. Παρέμεινε μέχρι τέλους ένας οραματιστής της ειρήνης και του ανθρωπισμού, ένας ακούραστος υπερασπιστής της Δημοκρατίας. Θα τον θυμόμαστε με σεβασμό. Τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στους οικείους του» τονίζει.

Ανακοίνωση εξέδωσε και το ΚΙΝΑΛ Ιωαννίνων. Το τοπικό ΚΙΝΑΛ αποχαιρετά τον Κάρολο Παπούλια «ο οποίος με το ήθος του, τη συμπεριφορά του και με εθνική ενότητα τίμησε το ανώτατο πολιτειακό θεσμό». «Θα τον θυμόμαστε με σεβασμό. Τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στους οικείους του. Καλό ταξίδι σύντροφε Πρόεδρε» αναφέρει.

Συλλυπητήριο μήνυμα και από τον γενικό γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπα: «Για την απώλεια του Κάρολου Παπούλια, πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος με την έντιμη πολιτική του διαδρομή άφησε το ιδιαίτερο στίγμα του στην πολιτική ζωή της χώρας, εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του».

Η βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ Μερόπη Τζούφη σημειώνει στο μήνυμά της: «Η ενεργός συμμετοχή του στην Εθνική Αντίσταση και στον αντιδικτατορικό αγώνα έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στη μετέπειτα πολιτική διαδρομή του. Προασπίστηκε με σθένος την προβολή της χώρας μας και του γενέθλιου τόπου ως παράγοντα σταθερότητας και ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, ενώ συνέβαλε καθοριστικά στη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής και ενότητας».

Συλλυπητήριο μήνυμα και από τη βουλευτή Ιωαννίνων της ΝΔ Μαρία Κεφάλα: «Ένας καλός πατριώτης, ένας ευπατρίδης πολιτικός, ο Ηπειρώτης πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας δεν είναι πια κοντά μας. Θα τον θυμόμαστε για την προσφορά του από τις θέσεις που υπηρέτησε στην μακρά πολιτική πορεία του και για τον ήπιο πολιτικό λόγο του, την αξιοπρέπεια και τα μηνύματα ενότητας που εξέπεμπε».

Ο Δήμος Ιωαννιτών, στην ανακοίνωσή του, εκφράζει τη βαθιά του θλίψη και αναφέρει: «Ο Κάρολος Παπούλιας υπήρξε από τους ανθρώπους που αγάπησαν βαθιά τον τόπο τους  και τον τίμησε απ’ όλα τα αξιώματα που υπηρέτησε. Η προσφορά του ήταν ιδιαίτερα σημαντική στην εξωστρέφεια της πόλης και στην ανάπτυξη των διμερών σχέσεων με την Αλβανία. Από τους καλύτερους γνώστες της διεθνούς πολιτικής και διπλωματίας αφήνει το στίγμα του στην Ελλάδα και στην Ευρώπη».

Τη θλίψη της εκφράζει και  δημοτική παράταξη «Ενότητα Πολιτών-Νέα Γιάννενα» με επικεφαλής τον Θωμά Μπέγκα. «Άφησε το σημάδι του ως πολιτικός και προσωπικότητα όχι μόνο στα Γιάννενα, αλλά και σε ολόκληρη την Ελλάδα, υπηρετώντας την για πολλά χρόνια από σημαντικές θέσεις ευθύνης. Με ακεραιότητα, πάθος για προσφορά και αληθινή αγάπη για τον τόπο του, ο Κάρολος Παπούλιας αφήνει σπουδαία παρακαταθήκη σε όλους μας…».

Μηνύματα εξέδωσαν και ο Δήμος Πωγωνίου λόγω και της ιδιαίτερης σχέσης του Κάρολου Παπούλια με την Πωγωνιανή. Το αντίο του λέει και ο δήμαρχος Ζαγορίου Γιώργος Σουκοβέλος θυμίζοντας τη σχέση του Παπούλια με το Ζαγόρι: «Αγάπησε το Ζαγόρι μας όσο κανείς άλλος, απέκτησε σπίτι στους Φραγκάδες και σε κάθε ευκαιρία που του δινόταν έδειχνε πόσο αγαπούσε την περιοχή μας. Θα θυμάμαι πάντα ότι όταν χρειάστηκε πρoσέφερε τις υπηρεσίες του στο Ζαγόρι μας με αποτελεσματικότητα και διακριτικότητα. Εκ μέρους όλων των Ζαγορίσιων εκφράζω τα ειλικρινή συλλυπητήρια στους οικείους του».

Στη φωτό: Ο Κάρολος Παπούλιας απευθύνεται σε δημοσιογράφους μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος στις βουλευτικές εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 σε εκλογικό τμήμα στα Ιωάννινα. Τότε ήταν Πρόεδρος της Δημοκρατίας

200 λέξεις απομένουν.
σχετικα αρθρα
iper piso solidus