Λυκ πίσω
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αποταμίευση: Οι «χρυσοί» κανόνες

Εικόνα του άρθρου Αποταμίευση: Οι «χρυσοί» κανόνες
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 01/04/2023, 12:19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η ικανότητα αποταμίευσης είναι ένα ισχυρό και ωφέλιμο προτέρημα, και η επίτευξή της προσφέρει μεγαλύτερη ευελιξία και αδιαμφισβήτητα ενισχύει το αίσθημα της ασφάλειας.
Ανεξαρτήτως του μισθολογικού εισοδήματος, που σίγουρα διαμορφώνει κατασταλτικά το ποσοστό που θα (επιδιώξεις να) αφήσεις στην άκρη, είναι συνετό να έχεις ένα πλάνο οικονομικής διαχείρισης που θα τηρείς σχεδόν ευλαβικά.

Είτε πρόκειται για κάποιον στόχο που θέλεις να πραγματοποιήσεις, όπως η αγορά ενός αμαξιού ή κάποιο μακρινό ταξίδι, είτε για μια δικλείδα ασφαλείας για αναπάντεχα έξοδα όπως ζημιές και ιατρικά έξοδα, το σίγουρο είναι ότι χρειάζεσαι τα κατάλληλα εργαλεία και ενδεχομένως πειθαρχία για να πετύχεις τη μηνιαία εξοικονόμηση χρημάτων.

Αντιλαμβανόμενοι τη σπουδαιότητα ενός τέτοιου εγχειρήματος, και λαμβάνοντας υπόψιν το ύψος των μισθολογικών απολαβών και τα στενά περιθώρια επιλογών που δημιουργούν, παραθέτουμε και αναλύουμε εκτενώς, τους δύο επικρατέστερους χρυσούς κανόνες που θα σε βοηθήσουν.

  1. Οικιακοί Λογαριασμοί

Ξεκινώντας από τα απολύτως βασικά και δεδομένου των αυξήσεων που είδαμε το τελευταίο διάστημα, πρόκειται για κίνηση με μεγάλο αντίκτυπο.

Ίσως για το νερό η αναλογία στη σχέση χρέωση-κατανάλωση να μην είναι αξιοσημείωτη, υπάρχουν παρόλα αυτά τρόποι να εξασφαλίσεις το καλύτερο αποτέλεσμα. Ειδικά αν πρόκειται για ένα νοικοκυριό τουλάχιστον 2 ατόμων, η πιθανότητα κέρδους αυξάνεται.
Απλοί και εύκολα επιτεύξιμοι κανόνες, όπως το να κλείνεις τη βρύση όταν δεν αξιοποιείς το τρεχούμενο νερό (π.χ. Όταν βουρτσίζεις τα δόντια σου, όταν πλένεις τα χέρια σου ή τα πιάτα), να προτιμάς συχνότερα τα ντους από την πολύωρη χαλάρωση στην μπανιέρα, να επιλέγεις τον οικολογικό κύκλο εξοικονόμησης στο πλυντήριο ρούχων.
Ακόμη και αν τα αποτελέσματα στον επόμενο λογαριασμό σου δε σε πείσουν να συνεχίσεις, σκέψου το μεγάλο όφελος που προσφέρεις στο περιβάλλον!

Για το ρεύμα από την άλλη, οι κινήσεις και οι επιλογές σου μπορούν να αυξήσουν κατά πολύ της μηνιαίες εισφορές σου. Ίσως η αντικατάσταση των συσκευών σου σε ενεργειακά αποδοτικότερες να μην είναι ένα άμεσο και βιώσιμο πλάνο, υπάρχει όμως και κάτι ακόμη. Πρώτον, επίλεξε την καταλληλότερη για εσένα μορφή ενέργειας ανάμεσα σε ηλεκτρικό ρεύμα, πετρέλαιο και φυσικό αέριο και δεύτερον, κάνε έρευνα αγοράς και αναζήτησε τον πάροχο που θα σου προσφέρει την πιο συμφέρουσα συμφωνία συνεργασίας. Μάλιστα, οι περισσότερες εταιρείες προσφέρουν επιλογές για όλες τις διαθέσιμες μορφές ενέργειας. Ακόμα και αν η αναζήτησή σου στο διαδίκτυο για nrg ρεύμα και φυσικό αέριο για ιδιώτες δεν επέφερε τα προσδοκώμενα αποτελέσματα, μπορείς να διαπραγματευτείς με τον εκπρόσωπο κάθε παρόχου, επιδιώκοντας ένα πρόγραμμα βασισμένο στις ανάγκες σου και τη συνήθη κατανάλωση.

Take away

Ξέρουμε ότι το έτοιμο φαγητό αποτελεί ένα μεγάλο δέλεαρ όταν επιστρέφεις μετά την πολύωρη παραμονή σου στο γραφείο ή τη σχολή, ή όταν οι συνάδελφοι γύρω σου συζητούν τι θα παραγγείλουν. Η προετοιμασία φαγητού στο σπίτι για να το παίρνεις μαζί σου, μπορεί να είναι απαιτητική. Γι αυτό προσπάθησε να αποθηκεύεις στο ψυγείο ή την κατάψυξη φαγητό για όλη την εβδομάδα, όταν βρίσκεις χρόνο προετοιμασίας. Ακόμη και αν υποκύπτεις πού και πού σε ατασθαλίες και παρορμητισμούς, το ύψος του κέρδους θα ανταμείβει την προσήλωσή σου.

Κι αν οι “εκπτώσεις” στο φαγητό σου φαίνονται ακατόρθωτες, δοκίμασε να ξεκινήσεις με τον καφέ. Μια μέρα που κοιμήθηκες λίγο παραπάνω και έφυγες βιαστικά, μία που δεν έπλυνες την επαναχρησιμοποιούμενη κούπα σου για να πάρεις τον καφέ μαζί σου, μία άλλη βροχερή που αναζήτησες θαλπωρή σε έναν καπουτσίνο, σε τακτική επανάληψη συνθέτουν μια πολύ επιζήμια οικονομικά συνήθεια.

Μερικές φορές, όταν κάτι επιφέρει χαμηλή μείωση (αν και πλέον αυτό είναι αμφιλεγόμενο) στο ημερήσιο budget μας, δεν αναλογιζόμαστε το συνολικό του αντίκτυπο. Do the maths.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3