ΕΛΛΑΔΑ

Αποσύρονται ζελεδάκια που περιέχουν ναρκωτική ουσία

Εικόνα του άρθρου Αποσύρονται ζελεδάκια που περιέχουν ναρκωτική ουσία
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 18/01/2024, 13:39
ΕΛΛΑΔΑ

Στα ναρκωτικά υπάγεται πλέον η δραστική ουσία εξαϋδροκανναβινόλη (HHC) και τα παράγωγά της, σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Υγείας και Δικαιοσύνης, Άδ. Γεωργιάδη και Γ. Φλωρίδη, αντίστοιχα.

Έτσι, προϊόντα που περιέχουν τη συγκεκριμένη ουσία, όπως είναι τα δημοφιλή ζελεδάκια κάνναβης που κυκλοφορούν σε περίπτερα και μίνι μάρκετ, σταματούν να πωλούνται στο εμπόριο και αποσύρονται από σημεία με ελεύθερη πρόσβαση.

Η Κοινή Απόφαση των Υπουργών Υγείας και Δικαιοσύνης ελήφθη μετά από ομόφωνη απόφαση της Επιτροπής Ναρκωτικών και εναρμονίζεται με την ευρωπαϊκή και διεθνή πρακτική, σύμφωνα με την οποία η ουσία αυτή συγκαταλέγεται στους Πίνακες Ναρκωτικών και τελεί υπό κρατικό έλεγχο.

Το υπουργείο Υγείας σημειώνει ότι τα περιστατικά δηλητηριάσεων, λιποθυμιών και ζάλης νέων και ανηλίκων, που σημειώθηκαν, συνέβαλαν στη λήψη της απόφασης αυτής. Τα ζελεδάκια με HHC έχουν τεράστια απήχηση σε εφήβους και νέους, με αποτέλεσμα το τελευταίο διάστημα να παρατηρείται αλόγιστη χρήση τους.

Η απόφαση ένταξης της ουσίας HHC στα ναρκωτικά σημαίνει ότι απαγορεύεται η ελεύθερη κυκλοφορία των προϊόντων στο εμπόριο, στα οποία είναι ανιχνεύσιμη η ανωτέρω ουσία, δηλαδή σε περίπτερα, καταστήματα λιανικής κ.λπ..

Οι έμποροι είναι υποχρεωμένοι να αποσύρουν τα εν λόγω προϊόντα, ενώ όσοι δεν συμμορφωθούν θα έρθουν αντιμέτωποι με ποινικές ευθύνες.

Τα αρμόδια ελεγκτικά κλιμάκια θα ξεκινήσουν ελέγχους με σκοπό την εξακρίβωση τήρησης του νέου πλαισίου και της ύπαρξης τυχόν παραβάσεων.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back