Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, ξανά κομματικές;

Εικόνα του άρθρου Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, ξανά κομματικές;
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 05/06/2022, 22:59
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, μεταξύ αυτών και η Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας που εδρεύει εδώ, είναι ξανά στο πολιτικό προσκήνιο, για λόγους όμως που δεν μπορούν να χαρακτηριστούν και ιδιαίτερα ουσιαστικοί.

Μια δήλωση του υπουργού Εσωτερικών Μάκη Βορίδη από την (ημιάτυπη…) επίσκεψή του στην Άρτα, ότι δηλαδή οι Αποκεντρωμένες θα αποκτήσουν ξανά  πολιτικά πρόσωπα ως συντονιστές (δηλαδή θα γίνει κομματική τοποθέτηση), επαναφέρει την υπόθεση στο 2016, όταν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε ότι οι θέσεις θα είναι διοικητικές.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι οι κάτοχοί τους δεν μπορούν να είναι στελέχη κομματικών οργανισμών, η πολιτική τοποθέτηση είναι και θεμιτή και δεν απαγορεύεται. Ωστόσο, οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις μοιάζουν περισσότερο να «πλέουν στο άγνωστο», έχοντας απογυμνωθεί από αρμοδιότητες (παλιότερα οι Διαχειριστικές του ΕΣΠΑ, πιο πρόσφατα τα Δασαρχεία) και με τους περιφερειάρχες, που είναι κατ’ εξοχήν πολιτικά (και κομματικά) πρόσωπα ως αιρετοί, να ζητούν την κατάργησή τους.

Αυτό ζητούσε και ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης παλιότερα, αφού η διαχείριση των προγραμμάτων είχε περάσει πια στις αιρετές Περιφέρειες, το ίδιο ζητούσε και ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός σε εκείνο το αναπτυξιακό συνέδριο που είχε διοργανώσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στα Γιάννενα και οι προτάσεις και συζητήσεις του ξεχάστηκαν πολύ γρήγορα.

Η Περιφέρεια –όπως λεγόταν παλιότερα, πριν πάρουν «προαγωγή» οι νομαρχίες- και μετέπειτα Αποκεντρωμένη Διοίκηση στην Ήπειρο, γνώρισε αρκετά πολιτικά πρόσωπα ως επικεφαλής: από τους πρόσκαιρους που «ήρθαν για να κάνουν εκλογές» όπως λεγόταν τότε, στη λήξη των οικείων κυβερνητικών θητειών, μέχρι τον Δημήτρη Πανοζάχο, στέλεχος της ΝΔ που ήρθε σε ρήξη με τους τοπικούς οικείους κομματικούς παράγοντες. Φυσικά, όσο η θέση του επικεφαλής ήταν πολιτική, υπήρχαν και οι αποσπασμένοι-ες που συνδέονταν με το αντίστοιχο κόμμα…

Ο Βασίλης Μιχελάκης που ήταν ο απερχόμενος, δέχθηκε ιδιαίτερη δημόσια κριτική για ασυμβίβαστη επιχειρηματική δραστηριότητα συγγενικών του προσώπων, με τη θέση του.

Υπέβαλε παραίτηση λίγο πριν λήξει η θητεία του, καθώς είχε θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης. Καθήκοντα συντονιστή ασκεί ο Δημήτρης Γαζής (αναπληρωτής προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Χωροταξίας, Περιβάλλοντος και Αγροτικής Πολιτικής) μέχρι νεωτέρας.

Όλα αυτά θα ήταν απλά μια ακόμα «παλινδρόμηση» της ελληνικής κομματικής γραφειοκρατίας, που από το 2011 προσπαθεί να καθορίσει τις αρμοδιότητες των Αποκεντρωμένων και οι άμεσα ενδιαφερόμενοι, οι αιρετοί περιφερειάρχες, ζητούσαν να καταργηθούν εντελώς για να πάρουν και τις τελευταίες αρμοδιότητες. O κ. Καχριμάνης συνεχίζει να τις διεκδικεί.

Σημειώνεται ότι ενώ συμβαίνουν όλα αυτά (και ενώ ο συντονιστής λειτουργούσε περισσότερο σαν εκτελεστικός, δημόσιος υπάλληλος), εκκρεμεί και η πειθαρχική δίωξη του κ. Καχριμάνη, την οποία διαχειρίζεται η Αποκεντρωμένη.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back