Oikonomou pisoi
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Από τη Δοβρά στους Ασπραγγέλους: Μια φωτογραφική έκθεση

Εικόνα του άρθρου Από τη Δοβρά στους Ασπραγγέλους: Μια φωτογραφική έκθεση
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 31/08/2021, 17:25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Το Ίδρυμα «Ιωσήφ και Εσθήρ Γκανή» διοργανώνει έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Δοβρά, χωρίον το πάντων ολβιώτερον», μια φωτογραφική περιήγηση στους Ασπραγγέλους Ζαγορίου πριν από την καταστροφή από τους Ναζί το 1943.

Το ίδρυμα χρησιμοποιεί την έκφραση του ιστορικού Ιωάννη Λαμπρίδη «Δοβρά, χωρίον το πάντων ολβιώτερον», για να παρουσιάσει την εικόνα του χωριού, πριν την καταστροφή από τη Βέρμαχτ.

Την έκθεση επιμελήθηκε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ασπραγγέλων.

Η έκθεση προσπαθεί να προσεγγίσει πτυχές της οικονομικής ανόδου της περιοχής, μέσα από ογδόντα περίπου φωτογραφίες, που χρονολογούνται  από τα τέλη του 19ου αιώνα έως και τις αρχές της δεκαετίας του 1940. Οι φωτογραφίες χωρίζονται σε θεματικές ενότητες που αποτυπώνουν την Ιερά Μονή Ασπραγγέλων, τον οικιστικό ιστό του χωριού με τις πετρόκτιστες ιδιωτικές οικίες και δημόσια κτήρια όπως το σχολείο και τους ναούς, κοινωνικές εκδηλώσεις, στιγμιότυπα καθημερινής ζωής, οικογενειακές φωτογραφίες, πορτραίτα κ.ά.

Μεταξύ τωνφωτογραφιών της Έκθεσης συγκαταλέγονται  και ορισμένες καταξιωμένων φωτογράφων όπως  του Σπύρου Μελετζή, της Νέλλης Σουγιουλτζόγλου-Σεραϊδάρη (Nelly’s), της Έλλης Παπαδημητρίου και του γιαννιώτη Απόστολου Βερτόδουλου.

Info
Διάρκεια έκθεσης: 01.09.2021 – 29.09.2021 Ίδρυμα «Ιωσήφ και Εσθήρ Γκανή».
Σούτσου  26 Τηλέφωνο:2651036517Email: idrymagani@gmail.com Ώρες λειτουργίας:  Δευτέρα έως Παρασκευή 9.00πμ έως 14.00μμ Κάθε Τετάρτη απόγευμα: 6.00 μμ  έως 9.00 μμ

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back