ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Από τη διασκέδαση που προσφέρει ένα χόμπι, στον επαγγελματισμό

Εικόνα του άρθρου Από τη διασκέδαση που προσφέρει ένα χόμπι, στον επαγγελματισμό
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 20/12/2020, 17:28
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Το πιο σημαντικό για έναν επαγγελματία είναι να αντιμετωπίζει τη δουλειά του θετικά και να του αρέσει αυτό το οποίο κάνει. Τι καλύτερο, λοιπόν, από το να κάνει κανείς το χόμπι του επάγγελμα. Δεν είναι σίγουρα το πιο συχνό φαινόμενο στο χώρο της εργασίας, αλλά υπάρχουν πάρα πολλά άτομα που έχουν καταφέρει, αυτό το φαινομενικά ακατόρθωτο, να το κάνουν εφικτό. Πολύ περισσότερα πράγματα σήμερα είναι επαγγελματικά σε σχέση με το παρελθόν.

Ο επαγγελματικός αθλητισμός

Μέχρι πριν λίγες δεκαετίες, ακόμη και ο αθλητισμός θεωρούνταν αδιανόητο να είναι επαγγελματικός, κάτι το οποίο έχει καταρριφθεί πλέον απόλυτα. Αν παρακολουθήσει κάνεις τη μίνι σειρά Netflix «The English Game» θα διαπιστώσει πόσες εντάσεις και κοινωνικές προστριβές δημιούργησε η έλευση του επαγγελματισμού στο ποδόσφαιρο.

Στη χώρα μας γενικά τα πράγματα άργησαν πολύ, όμως πλέον και στην Ελλάδα και σε παγκόσμιο επίπεδο ο αθλητισμός είναι κατά κύριο λόγο επαγγελματικός και μάλιστα τα λεφτά που δίνονται στους κορυφαίους αθλητές είναι τεράστια. Δεν είναι δύσκολο να γίνει κανείς επαγγελματίας αθλητής, έστω σε χαμηλότερο επίπεδο. Υπάρχει πάρα πολλά επαγγελματικά αθλήματα, τόσο για γυναίκες, όσο κυρίως για άνδρες με τα οποία μπορεί κανείς να βγάλει τα προς το ζην και να συνταξιοδοτηθεί μάλλον αρκετά γρήγορα.

Τα χόμπι που έγιναν επάγγελμα

Πολλά χόμπι οδήγησαν ανθρώπους στον επαγγελματισμό. Τυπικά παραδείγματα είναι καλλιτεχνικές δραστηριότητες. Επαγγελματίες ζωγράφοι και τραγουδιστές έχουμε εδώ και αιώνες και στη συνέχεια προστέθηκαν και άλλοι καλλιτεχνικοί τομείς, όπως είναι για παράδειγμα η φωτογραφία, η ηθοποιία κλπ. Επαγγελματίες είναι πλέον επίσης πολλοί παίκτες που έχουν ασχοληθεί με παιχνίδια σαν το σκάκι, το μπριτζ και το πόκερ, που μπορεί κανείς να παίξει ακόμα και online στο NetBet Καζίνο ή σε κάποιο άλλο.

Ακολούθησαν στη συνέχεια τα λεγόμενα esports, όπου παίκτες βιντεοπαιχνιδιών εξελίχθηκαν σε επαγγελματικό επίπεδο, ανταγωνιζόμενοι άλλους παίκτες σε φυσικούς χώρους, αλλά και online. Τα έπαθλα σε αυτές τις περιπτώσεις είναι τεράστια και ακόμη και για σχετικά μέτριους αθλητές, το να βγάλει κανείς μερικές χιλιάδες ευρώ το μήνα δεν είναι τόσο εξωπραγματικό και δύσκολο όσο μπορεί να φαντάζεται κανείς.

Bloggers και influencers

Το διαδίκτυο και οι έξυπνες συσκευές αποτελούν αναμφίβολα πολύ σημαντικό κομμάτι της καθημερινότητας του περισσότερου κόσμου, κυρίως των πιο νέων. Τα blogs δημιουργήθηκαν πριν από κάποια χρόνια με σκοπό να γράφει κάνεις την καθημερινότητά του και τις απόψεις του για οτιδήποτε τον απασχολεί. Στη συνέχεια  εξελίχθηκαν σε επαγγελματικά εργαλεία. Πολύς κόσμος βγάζει χρήματα γράφοντας σε blog ή στη συνέχεια δημιουργώντας και δημοσιεύοντας βίντεο σε δημοφιλείς ιστότοπους όπως είναι το YouTube. Όσοι ασχολούνται με τα esports βρήκαν πλατφόρμες σαν το Twitch για να μεταδίδουν εκεί τα παιχνίδια τα οποία παίζουν και όσο άλλο περιεχόμενο δημιουργούν. Το Facebook και το Instagram δημιούργησαν τη γενιά των influencers, οι οποίοι δημοσιεύουν σε καθημερινή βάση φωτογραφίες και βίντεο από τη ζωή τους, κατακτώντας το ενδιαφέρον εκατομμυρίων χρηστών σε όλο τον κόσμο. Όλα αυτά φυσικά μεταφράζονται σε χρήματα. Ο τζίρος είναι τεράστιος. Είναι ενδεικτικό πως περίπου το 20% των εσόδων από τηλεοπτικά δικαιώματα μέσω τηλεόρασης και διαδικτύου αφορούν ήδη πλέον τα esports.

Οι νέοι επαγγελματίες που κατάφεραν το φαινομενικά ακατόρθωτο

Παρότι στο παρελθόν οι δουλειές λίγο πολύ κινούνταν μέσα σε συγκεκριμένα πλαίσια, τα πράγματα έχουν αλλάξει πάρα πολύ μέσα στις τελευταίες δεκαετίες. Πολύς κόσμος είχε καταφέρει να κάνει το χόμπι του επάγγελμα σε πλήθος από τομείς και δραστηριότητες.

Από τον αθλητισμό, τον τομέα των τεχνών, ακόμη και τα παιχνίδια, υπάρχει κόσμος που βγάζει κάτι παραπάνω από ένα μεροκάματο. Μαζί με την οικονομία έχει αλλάξει πλήρως και η ψυχαγωγία και οτιδήποτε μπορεί να συνδυάσει τους δύο αυτούς παράγοντες, προκαλώντας το ενδιαφέρον του κοινού μπορεί να προσφέρει πολύ καλές επαγγελματικές οικονομικές προοπτικές.


Πηγή φωτό

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
σφδωδω
χαλια
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back