Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Από το «πραξικόπημα» στο «θέμα ηθικής τάξης»

Εικόνα του άρθρου Από το «πραξικόπημα» στο «θέμα ηθικής τάξης»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 05/07/2022, 17:42
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Κάθε πολιτικό πρόσωπο πρέπει να είναι προσεκτικό στις δηλώσεις του. Το ίδιο ισχύει και για τον περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέκο Καχριμάνη που την τελευταία εβδομάδα έχει επιδοθεί σε ένα κρεσέντο ανταπαντήσεων, προειδοποιήσεων και δηλώσεων με μεγάλη δόση πολιτικής επιπολαιότητας.

Σήμερα ο κ. Καχριμάνης έκανε νέες δηλώσεις σε δημοσιογράφους, όπως κάνει γνωστό το δελτίο Τύπου που στάλθηκε από την Περιφέρεια Ηπείρου. Στις δηλώσεις αυτές, οι οποίες και πάλι προφανώς έγιναν κάπου, κάπως, κάποια στιγμή, ο «Τύπος Ιωαννίνων» δεν κλήθηκε να παραστεί. Με τις νέες του δηλώσεις διαφαίνεται ότι ο κ. Καχριμάνης προσπαθεί να ρίξει λίγο τους τόνους, αλλάζει τις πολιτικές του εκφράσεις, καταθέτει μάλιστα και πρόταση για συνεργασία των δύο βαθμών αυτοδιοίκησης στη διαχείριση των απορριμμάτων και φυσικά, κατά την προσφιλή του τακτική, υποστηρίζει ότι ο ίδιος προσπαθεί να κάνει το σωστό.

Στον απόηχο της συνέντευξης Τύπου του βουλευτή Ιωαννίνων της ΝΔ Σταύρου Καλογιάννη, λοιπόν, ο περιφερειάρχης απέφυγε να ζητήσει συγγνώμη (όπως ζήτησε ο βουλευτής), λέγοντας όμως ότι κατά τη συνάντηση που είχαν στο Γρεβενίτι, «μου είπε ότι ως πρόεδρος της επιτροπής δεν ήξερε τίποτε για την τροπολογία. Του απάντησα ότι το δέχομαι». Επρόκειτο σαφώς για μια ιδιωτική συνάντηση. Οι δηλώσεις με τις οποίες ο κ. Καχριμάνης «στοχοποίησε» τον κ. Καλογιάννη –για το ότι γνώριζε περί της τροπολογίας για τη διαχείριση των απορριμμάτων και δεν τον προειδοποίησε- είχαν πάρει δημόσια διάσταση.

Στις δηλώσεις του ο κ. Καχριμάνης είπε ότι «δεν έχω τίποτε μαζί του αλλά διαφωνώ πλήρως με τις δηλώσεις του», εννοώντας προφανώς τη θέση του κ. Καλογιάννη υπέρ της τροπολογίας. Αυτή τη φορά δε, απέφυγε τη λέξη «πραξικόπημα» και μίλησε για «θέμα ηθικής τάξης για την Περιφέρεια Ηπείρου» όσον αφορά την τροπολογία, επαναλαμβάνοντας ότι η κατάθεση της τροπολογίας για τον ΦοΔΣΑ Ηπείρου έγινε σε «άσχετο νομοσχέδιο που αφορούσε τη σύμβαση παραχώρησης στην ΤΕΡΝΑ του καζίνο Ελληνικού, αργά το βράδυ της Δευτέρας 27 Ιουνίου και η ψήφιση της τροπολογίας ήρθε την επομένη κι ενώ την ίδια ημέρα κατατέθηκε νομοσχέδιο (υπουργείο Εσωτερικών) με αντικείμενο τους ΦοΔΣΑ».

Όπως φαίνεται, ο κ. Καχριμάνης προσπαθεί να ρίξει τους τόνους, αν και επανέλαβε τη συγκυρία με την αποστολή εγγράφου στις 24 Ιουνίου σε όλους τους Δήμους για τα ζητήματα που υπάρχουν με το υπόλειμμα και την επακόλουθη τροπολογία που ορίζει ως υπεύθυνο για τη διαχείριση των απορριμμάτων, και τη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων, τον ΦοΔΣΑ. «Αυτό δείχνει ότι δεν θέλουν διαχείριση με έλεγχο. Είχα ζητήσει από καιρό επίσης την απομάκρυνση του διευθύνοντα συμβούλου. Όλα αυτά που έχουν συσσωρευτεί, μη νομίζετε ότι είναι ωραίο να τα διαχειριζόμαστε και να αγωνιζόμαστε στην Αθήνα για το εργοστάσιο που είναι και το πρώτο που έγινε στην Ελλάδα» τόνισε, αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν θα εγκαταλείψει. 

Kατά τα άλλα εμφανίστηκε ως αυτός που προσπαθεί να μην πληρώσουν επιπλέον χρήματα οι δημότες και να κάνει το σωστό.

Στα της διαχείρισης των απορριμμάτων, μίλησε και πάλι για ανάγκη αλλαγής του διοικητικού μοντέλου του ΦοΔΣΑ με επταμελές Διοικητικό Συμβούλιο –τέσσερα μέλη από τους Δήμους και τρία από την Περιφέρεια Ηπείρου. «Δεν μπορεί ένα έργο που έκανε με αίμα η Περιφέρεια, να θέλουν κάποιοι να το δουλέψουν χωρίς να ξέρουν τι τους γίνεται και αυτό φαίνεται από τις ενέργειές τους οι οποίες δεν ήταν εμπεριστατωμένες και δεν ήξεραν πώς δημοπρατούσαν κάποια πράγματα» τόνισε, αμφισβητώντας και πάλι τον ΦοΔΣΑ.

Πρόσθεσε δε ότι πρόεδρος ενός τέτοιου ΦοΔΣΑ θα πρέπει να είναι ο δήμαρχος Ιωαννίνων (ή εκπρόσωπός του) με το δεδομένο ότι ο Δήμος Ιωαννιτών παράγει περισσότερα από το 50% των απορριμμάτων.

«Έγιναν λάθος χειρισμοί, που εμένα με πίκραναν πολύ γιατί είναι σα να σου λένε, μην αγωνίζεσαι για το σωστό», κατέληξε.


* Φωτό αρχείου

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back