Τα emojis αποτελούν πλέον ένα μεγάλο μέρος της σύγχρονης επικοινωνίας, αλλά τα ψηφιακά εικονίδια εξακολουθούν να αφήνουν πολλά περιθώρια ερμηνείας και πλαισίου. Τώρα όμως φαίνεται ότι έχουν και νομική βαρύτητα, αφού ένας δικαστής έκρινε ότι ένα emoji που σηκώνει τον αντίχειρα είναι πλέον εξίσου δεσμευτικό με την υπογραφή σε ένα συμβόλαιο.
Η υπόθεση επικεντρώνεται σε μια διαφωνία μεταξύ ενός αγοραστή σιτηρών και ενός αγρότη, οι οποίοι εμφανίστηκαν ενώπιον του δικαστηρίου στην επαρχία Σασκάτσουαν στον κεντρικό Καναδά.
Η υπόθεση, που εκδικάστηκε τον Ιούνιο, εξέθεσε ότι ένας αγοραστής για την South West Terminal έστειλε ένα μαζικό μήνυμα τον Μάρτιο του 2021 σε πελάτες του ζητώντας να αγοράσουν σιτηρά για παράδοση αργότερα μέσα στο έτος.
Ένας αγρότης ανταποκρίθηκε και συμφώνησε να προμηθεύσει 86 τόνους λιναριού στην τιμή των 17 δολαρίων Καναδά τον Νοέμβριο.
Ο αγοραστής έστειλε ένα συμβόλαιο στον αγρότη και ζήτησε από τον αγρότη να επιβεβαιώσει ότι έλαβε το συμβόλαιο και όλα είναι όπως συμφωνήθηκαν. Ο αγρότης απάντησε στον έμπορο με ένα emoji αντίχειρα ως παραλαβή του εγγράφου. Όμως στη συνέχεια η τιμή του λιναριού αυξήθηκε και ο αγρότης υπαναχώρησε από τη συμφωνία.
Ο δικαστής έκρινε ότι ο αγρότης παραβίασε τη σύμβαση επειδή δεν παρέδωσε το σιτάρι και τον διέταξε να καταβάλει στην εταιρεία 82.200,21 δολάρια συν τους τόκους.
Κατά τη διάρκεια της υπόθεσης, ο αγοραστής τόνισε ότι ο αγρότης είχε αποδεχθεί και παραδώσει συμβόλαια τρεις φορές στο παρελθόν, αφού έλαβε μια φωτογραφία μέσω γραπτού μηνύματος.
Σε παρόμοιες συνομιλίες στις οποίες ο αγοραστής έστειλε φωτογραφία του συμβολαίου είχε απαντήσει με «Φαίνεται καλό», «Εντάξει» και «Ναι».
Οι δικηγόροι του αγρότη υποστήριξαν ότι η υποβάθμιση από γραπτή λέξη σε emoji σηματοδοτούσε αναγνώριση και όχι αποδοχή.
Ο αγρότης δήλωσε ότι στις περιπτώσεις που προμηθεύει σιτηρά πιο νωρίς, επιμένει σε ρήτρα περί ανωτέρας βίας, η οποία θα σήμαινε ότι δεν ήταν υποχρεωμένος να προμηθεύσει τα σιτηρά αν δεν μπορούσε να τα παράγει λόγω περιστάσεων που δεν ήταν υπό τον έλεγχό του.
Δεδομένου ότι το σημείο αυτό δεν είχε συζητηθεί, είπε ο αγρότης, περίμενε να ακολουθήσουν οι πλήρεις όροι και προϋποθέσεις της σύμβασης.
Ο ενάγων έριξε επίσης φως στην άτυπη σχέση του με τον αγοραστή σιτηρών, προσθέτοντας στα στοιχεία αστείες συνομιλίες στις οποίες είχε εμπλακεί το ζευγάρι μέσω γραπτού μηνύματος.
«Δεν σύναψα και δεν θα σύναπτα τη σύμβαση για το λινάρι χωρίς πρώτα να εξετάσω τους όρους και τις προϋποθέσεις με ειδική αναφορά στη ρήτρα περί ανωτέρας βίας», κατέληξε.
Η απόφαση
Δυστυχώς για τον αγρότη, ο δικαστής Τίμοθι Κιν στράφηκε στο λεξικό για να δώσει τον ορισμό του τι σημαίνει το emoji «thumbs-up».
«Χρησιμοποιείται για να εκφράσει τη συγκατάθεση, την έγκριση ή την ενθάρρυνση στις ψηφιακές επικοινωνίες, ιδίως στους δυτικούς πολιτισμούς. Δεν είμαι σίγουρος για το πόσο έγκυρο είναι αυτό, αλλά αυτό φαίνεται να συνάδει με την κατανόησή μου από την καθημερινή μου χρήση -ακόμη και ως καθυστερημένος στον κόσμο της τεχνολογίας».
Ο δικαστής δεν συμφώνησε επίσης με τις απόψεις των δικηγόρων του αγρότη υποστηρίζοντας στο δικαστήριο ότι η απόφαση αυτή ανοίγει τον ασκό του Αιόλου ώστε να αρχίζουν να αποκτούν τα emoji γενικότερα και όχι μόνο αυτό του αντίχειρα νομική ισχύ δημιουργώντας πραγματικό χάος αφού θα μπορεί κάποιος να μεταφράζει κατά το δοκούν ένα εικονίδιο που του αποστέλλεται από κάποιο χρήστη σε μια επικοινωνία και να υποβάλει μήνυση.
Ο Κιν αντέτεινε: «Συμφωνώ ότι η υπόθεση αυτή είναι καινοφανής (τουλάχιστον στο Σασκάτσουαν), αλλά παρ' όλα αυτά το δικαστήριο αυτό δεν μπορεί (ούτε πρέπει) να προσπαθήσει να ανακόψει το ρεύμα της τεχνολογίας και της κοινής χρήσης -αυτή φαίνεται να είναι η νέα πραγματικότητα στην καναδική κοινωνία και τα δικαστήρια θα πρέπει να είναι έτοιμα να αντιμετωπίσουν τις νέες προκλήσεις που μπορεί να προκύψουν από τη χρήση των emojis και των παρόμοιων».