Oikonomou pisoi
ΑΠΟΨΕΙΣ

Αντίο, δήμαρχε…

Εικόνα του άρθρου Αντίο, δήμαρχε…
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 17/02/2023, 20:57
ΑΠΟΨΕΙΣ

Ο Μωυσής Ελισάφ δεν υπάρχει πια. Ο γεννημένος στα Γιάννενα, στις 17 Ιουλίου 1954, ο δήμαρχος των Ιωαννίνων, έχασε στα 68 του χρόνια τη μάχη με τον καρκίνο.

Ο εκλιπών υπήρξε μια από τις πιο επιφανείς, ενδιαφέρουσες, όσο και ιδιαίτερες προσωπικότητες της πόλης. Παιδί επιζώντων του Ολοκαυτώματος, γιατρός παθολόγος και ένας από τους πιο σημαντικούς επιστημονικά καθηγητές της Ιατρικής Ιωαννίνων, ο Μωυσής Ελισάφ σηματοδότησε τα κοινωνικά και πολιτικά πράγματα των Ιωαννίνων, τις τελευταίες τρεις δεκαετίες.

Διαβάστε επίσης: Φορείς, παρατάξεις, πρόσωπα, αποχαιρετούν τον Μ. Ελισάφ

Ανδρώθηκε πολιτικά στην Αριστερά, υπήρξε υποψήφιος με το ψηφοδέλτιο του Σπύρου Εργολάβου, που στήριξε το ΚΚΕ στον Δήμο Ιωαννιτών, προ εικοσαετίας, επανήλθε ως υποψήφιος με τον Φίλιππα Φίλιο το 2010, οπότε και θήτευσε στη διοίκηση του Πνευματικού Κέντρου.

Ο Μωυσής Ελισάφ είχε ήδη μετακινηθεί πολιτικά προς το χώρο του ΠΑΣΟΚ και τελικά, ήταν υποψήφιος δήμαρχος των Ιωαννίνων, το 2019, οπότε και εξελέγη στη δεύτερη Κυριακή.

Ήταν ο πρώτος εβραίος δήμαρχος της πόλης-ένας πανίσχυρος συμβολισμός για τα Γιάννενα.

Υπήρξε ένας άνθρωπος με ισχυρή άποψη για τα πάντα, χαρακτηριστικό που ενίοτε υπερτερούσε των διαπροσωπικών σχέσεων. Είχε προσωπικές φιλίες με μερικούς από τους σημαντικότερους ανθρώπους των ελληνικών γραμμάτων και τεχνών, καθώς και πολιτικούς, Έλληνες και ξένους.

Ήταν ένας άνθρωπος που είπε πολλά, με πολλούς και πολλές.

Ακόμα και όταν αυτά έβαζαν απόσταση ανάμεσα, ο σεβασμός δεν εξέλιπε ποτέ και από τις δύο πλευρές.

Τον αποχαιρετούμε με ένα τετράστιχο του Μάνου Ελευθερίου, που αγαπούσε να τραγουδάει:

Έχεις δάκρυα την αγάπη
με φωτιά και με μαχαίρι
κι έχεις για κρασί φαρμάκι
και το χωρισμό στο χέρι.

 

Τύπος Ιωαννίνων

ΣΧΟΛΙΑ
Ελένη
Αιωνια του η μνήμη.
Γκογκου βασιλική
????
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back