Λυκ πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Αντιδεξιά στο φουλ…

Εικόνα του άρθρου Αντιδεξιά στο φουλ…
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 09/12/2021, 23:40
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Με στόχο την «αντιδεξιά δεξαμενή» μίλησε βασικά ο Αλέξης Τσίπρας από τα Ιωάννινα, στην εκδήλωση που διοργάνωσε ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στο ξενοδοχείο Du Lac.

Ο κ. Τσίπρας μίλησε για αρκετή ώρα, επιτιθέμενος σε επιλεγμένα σημεία, στην κυβέρνηση και προσωπικά στον κ. Μητσοτάκη. O κ. Τσίπρας κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για κατά καιρούς δηλώσεις του, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο απαντάει στην αξιωματική αντιπολίτευση και στον ίδιο, από το βήμα της Βουλής, χαρακτηρίζοντάς ψευδείς διάφορες δηλώσεις του.

Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι απέτυχε συνολικά να χειριστεί κάθε κρίση, από την πανδημία και τις πυρκαγιές, μέχρι την ακρίβεια λόγω της ενεργειακής κρίσης.

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι, οι επιχειρηματίες της εστίασης που συνάντησε το πρωί της Πέμπτης στα Ιωάννινα (στην ατυχή επιλογή του κόμματος που προκάλεσε συνωστισμό, σε κεντρικό σημείο της πόλης, εν μέσω έξαρσης της πανδημίας), του μετέφεραν ότι το κόστος αυξήθηκε 2.000-2.500 ευρώ λόγω των αυξήσεων στο ρεύμα. Το ίδιο μετέφερε από τη συνάντησή του με τους παραγωγούς, που είπαν ότι το κόστος έχει αυξηθεί κατακόρυφα.

Είπε ότι επί των ημερών κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, το ρεύμα «δεν αυξήθηκε ούτε ένα ευρώ».

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα ζητήματα που αφορούν την Ήπειρο. Είπε ότι η οδική σύνδεση Ιωάννινα-Κακαβιά μετατράπηκε σε «κλασικό επαρχιακό δρόμο» και άσκησε κριτική για τις καθυστερήσεις στη σιδηροδρομική σύνδεση, με αναφορές σε πρωτοβουλίες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Αναφέρθηκε ακόμα στον «περιβαλλοντοκτόνο νόμο Χατζηδάκη» για τις καταργήσεις διοικήσεων φορέων. Πάντως, μια από τις βασικές κυβερνητικές κρίσεις του, ο ΣΥΡΙΖΑ την αντιμετώπισε (και) στην Ήπειρο, λόγω της επιλογής στήριξης της εξόρυξης υδρογονανθράκων, η οποία δεν προχώρησε κιόλας. Σε αυτή, ο κ. Τσίπρας δεν αναφέρθηκε…

Μίλησε επίσης για τη «λίστα Πέτσα» και στην προσπάθεια της κυβέρνησης να δημιουργήσει μια «κρατικοδίαιτη ελίτ». Σημειώνεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε θεσπίσει το ηλεκτρονικό μητρώο ΜΜΕ e-media, το οποίο ο ίδιος καταστρατήγησε, με ημικρατική και κρατική διαφήμιση που διοχετεύτηκε σε μη ενταγμένα μέσα.

Στα πραγματικά ουσιώδη, ο κ. Τσίπρας μίλησε για το Ταμείο Ανάκαμψης, λέγοντας ότι εξελίσσεται σε χαμένη ευκαιρία για τη χώρα, αλλά και την Ήπειρο ειδικότερα. Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι σχεδιάζει το ταμείο έτσι, ώστε να προκύψουν «κέρδη για 10 μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους» και υποσχέθηκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο μοιράζονται τα κονδύλια του ταμείο.

Αναφέρθηκε ακόμα με πολύ καλά λόγια στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, ενώ στις πρώτες σειρές βρισκόταν ο πρύτανης του ιδρύματος Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, μέλος του think tank συμβούλων του κ. Τσίπρα.

Είπε χαρακτηριστικά ότι το υπουργείο δρα εκδικητικά, κυρίως εναντίον των περιφερειακών πανεπιστημίων και ότι στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων είναι «ελλιπέστατη η χρηματοδότηση για έρευνα και τα χρήματα δεν επαρκούν για να καλυφθούνε λειτουργικές ανάγκες».

Προς το τέλος, ο κ. Τσίπρας έβαλε μπροστά την «αντιδεξιά μηχανή».

«Οι πολίτες, ανεξάρτητα από το τι ψήφισαν, κατανοούν ότι τα πράγματα πηγαίνουν χειρότερα» είπε και χαρακτήρισε «παράδοξο της ιστορίας» την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Είναι «ο παλιός κόσμος που πασχίζει να κρατηθεί στον αφρό, με νύχια και με δόντια».

Άφησε επίσης αιχμές προς τα εκατέρωθεν μέρη της πολιτικής θέσης του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι «δεν μπορείς να είσαι και με τη δημοκρατική παράταξη και με τη δεξιά. Πώς μπορεί να ομνύει κανείς στη δημοκρατική παράταξη και τους αγώνες της, χωρίς αταλάντευτο μέτωπο με τη δεξιά και ιδιαίτερα με τη ΝΔ του κυρίου Μητσοτάκη;». Η επίκληση πήγαινε τόσο προς το χώρο του ΚΙΝΑΛ, όσο και στα αριστερότερα του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς ο κ .Τσίπρας τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει «εχθρότητες» με πολιτικούς χώρους, αλλά διαφορετικές απόψεις. Είπε ακόμα ότι «έχουμε ένα μονάχα πολιτικό αντίπαλο, τη Δεξιά».

Μίλησε τέλος για «ρεαλιστική προοπτική προοδευτικής κυβέρνησης που θα αλλάξει την Ελλάδα» και έθεσε ως «πρώτη προτεραιότητα να φύγει η κυβέρνηση της δεξιάς».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3