Λυκ πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

«Ανοιχτή πόλη» με αστερίσκους

Εικόνα του άρθρου «Ανοιχτή πόλη» με αστερίσκους
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 24/10/2017, 23:17
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Την ανάγκη για όσο το δυνατόν ευρύτερες συνεργασίες επεσήμανε από το βήμα του περιφερειακού αναπτυξιακού συνεδρίου ο δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας, εκτιμώντας ότι ο σχεδιασμός του μέλλοντος στηρίζεται στην κινητοποίηση των δυνάμεων.

«Στόχος μας είναι να γίνουν τα Γιάννενα μια ανοιχτή πόλη» τόνισε ο δήμαρχος, λίγη ώρα πριν ανέβει στο βήμα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Προς αυτήν την κατεύθυνση, ο δήμαρχος έθεσε μια σειρά από ζητήματα: από την ολοκλήρωση της Ιόνιας οδού και τη διασύνδεση της ενδοχώρας της Ηπείρου με τα παράλια μέχρι την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων για την αναβάθμιση του αεροδρομίου Ιωαννίνων και τη σιδηροδρομική διασύνδεση.

Ο κ. Μπέγκας ξεκαθάρισε στη συνέχισε ότι για οποιαδήποτε αναπτυξιακή προοπτική μιας περιοχής υπάρχουν κάποιες προϋποθέσεις: η θεσμοθέτηση του Ρυθμιστικού της πόλης των Ιωαννίνων και του Προεδρικού Διατάγματος της Λίμνης, για το οποίο βέβαια ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος ανακοίνωσε χτες ότι θα είναι έτοιμο μέχρι τα τέλη του χρόνου. Για την αποκατάσταση του οικοσυστήματος της λίμνης, ο δήμαρχος επανέλαβε τα περί εθνικού ζητήματος, στο οποίο πρέπει να εμπλακούν όλοι: Δήμος, Περιφέρεια και πολιτεία. Σε επίπεδο Δήμου, ο κ. Μπέγκας υπενθύμισε τη διεκδίκηση της ολοκλήρωσης του δικτύου αποχέτευσης περιμετρικά της λίμνης και της αναβάθμισης του τριτοβάθμιου βιολογικού καθαρισμού. «Χωρίς την ολοκλήρωση των δύο αυτών σημαντικών έργων δεν μπορούμε να μιλάμε για σωτηρία της Παμβώτιδας» τόνισε. Σε επίπεδο Περιφέρειας, ο κ. Μπέγκας αναφέρθηκε στις μελέτες που έχουν γίνει και στις οποίες υποδεικνύονται κάποια έργα. Από την πολιτεία, ζήτησε τα κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία.

Στη συνέχεια της ομιλίας του, ο δήμαρχος αναφέρθηκε στον σχεδιασμό για τη διαχείριση των κινδύνων πλημμύρας (στο πλαίσιο των σχεδίων διαχείρισης των υδατικών πόρων), εκφράζοντας τους προβληματισμούς του. Όπως είπε, σύμφωνα με το σχέδιο, στον Δήμο Ιωαννιτών προβλέπονται απαγορευτικά μέτρα σε σχέση με νέες γεωτρήσεις για ιδιώτες και επενδυτές «δημιουργώντας έντονο προβληματισμό για την αναπτυξιακή προοπτική της επόμενης ημέρας». Αντί των απαγορευτικών μέτρων, ο Δήμος προτείνει αυστηρούς ελέγχους.

Από την τοποθέτησή του δεν έλειψε ο πρωτογενής τομέας. Ο δήμαρχος κατέθεσε την πρόταση για τη δημιουργία ενός ερευνητικού-εκπαιδευτικού κέντρου στο πρότυπο της Αμερικάνικης Γεωργικής Σχολής Θεσσαλονίκης με την οποία ο Δήμος σκοπεύει να αναπτύξει συνεργασία. Ως τόπο φιλοξενίας του κέντρου προτείνει δε τους χώρους που βρίσκονται στην κυριότητα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης στον Κατσικά.

Στη συνέχεια, ο κ. Μπέγκας μίλησε για τον τουρισμό και τον πολιτισμό (δύο θέματα που δεν συζητήθηκαν στο περιφερειακό αναπτυξιακό συνέδριο). Ο δήμαρχος εκτίμησε καταρχήν ότι απαιτείται διασύνδεση της τουριστικής πολιτικής του Δήμου με τον σχεδιασμό της κυβέρνησης, του υπουργείου Τουρισμού και του ΕΟΤ. Για τον πολιτισμό, πρότεινε τη συνεργασία με το υπουργείο για τη διοργάνωση τριών θεσμών με υπερτοπικό χαρακτήρα: Το Φεστιβάλ αρχαίου δράματος Δωδώνης, Φεστιβάλ Ιτς Καλέ και πανελλήνια συνάντηση πολιτιστικών φορέων.

Μια ακόμη πρόταση του Δήμου αφορά τη συνεργασία με το Πανεπιστήμιο και το ΤΕΙ για τη δημιουργία μιας κυψέλης νεανικής επιχειρηματικότητας.

Τέλος, ο κ. Μπέγκας υπενθύμισε δύο μεγάλες εκκρεμότητες που αφορούν δημόσιους χώρους: το στρατόπεδο Βελισσαρίου, για το οποίο, όπως είπε, ετοιμάζεται από τον Δήμο πρόταση για την επανεξέταση της παραχώρησης, και η παραλίμνια έκταση όπου σήμερα βρίσκεται το δημοτικό εργοτάξιο.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3