Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

«Ανοίγει» η αγορά ενέργειας στην Ήπειρο

Εικόνα του άρθρου «Ανοίγει» η αγορά ενέργειας στην Ήπειρο
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 16/05/2018, 11:10
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η αγορά της ενέργειας και η επενδυτική διαδικασία έχουν «ανοίξει» τα τελευταία χρόνια και αφού πέρασαν μια περίοδο μάλλον… ακανόνιστη, η οποία άφησε πίσω της αρκετά προβλήματα (από υπερχρηματοδότηση μέχρι περιστατικά όπως αυτά των Energa-Hellas Power), τώρα φαίνεται ότι μπαίνει σε μια σειρά.

Η ημερίδα της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) που έγινε την Τρίτη στα Γιάννενα άνοιξε ακριβώς αυτό το ζήτημα: της επενδυτικής διαδικασίας στις διάφορες εκδοχές Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), τις διαδικασίες και τη δυνατότητα (αλλά και τις ανάγκες, σε ένα βαθμό) του δικτύου να «σηκώσει» νέες συνδέσεις. Η ημερίδα ήταν αρκετά εξειδικευτική και τόσο σημαντική, ώστε να παραστεί και ο κ. Σάκης Ρουβάς, ως επενδυτής σε μονάδες παραγωγής ενέργειας στην Ήπειρο όμως και όχι ως τραγουδιστής-εντερτέινερ.

Το πρώτο κομμάτι της ημερίδας που συγκέντρωσε κυρίως μηχανικούς και επαγγελματίες που ασχολούνται ήδη κυρίως με φωτοβολταϊκά, ήταν και το πιο… εκλαϊκευτικό. Ο κ. Γκιζάς στην εισήγησή του παρουσίασε καταρχάς την κατάσταση κορεσμού στην Ελλάδα. Ποιες περιοχές έχουν «κλείσει» δηλαδή για επένδυση νέων μονάδων σε ΑΠΕ, όπως η Πελοπόννησος για παράδειγμα ή τα νησιά του Αιγαίου συν κάποιες περιοχές της Στερεάς.

Ο κορεσμός παρουσιάζεται σε σχέση με τις μονάδες που λειτουργούν και το επενδυτικό ενδιαφέρον, όχι δηλαδή με όλη την ενέργεια που είναι συνδεδεμένη στο δίκτυο.

Η κατάσταση στην Ήπειρο, όπως την παρουσίασε ο κ. Απόστολος Γκιζάς (και είναι προσβάσιμη μέσω του ΔΕΔΔΗΕ) είναι «μέτρια». Υπάρχει δηλαδή  περιθώριο επενδύσεων, εξ ου και η «μόχλευση» του τελευταίου διαστήματος, η οποία πάντως αντιμετωπίζει αντιδράσεις, όπως για τη μονάδα βιοαερίου στη ΒΙΠΕ Ιωαννίνων.

Ο κ. Γκιζάς παρουσίασε το «ενεργειακό ψηφιδωτό» των ΑΠΕ στην Ήπειρο:

  • 2,2 mW από αιολικά
  • 108,7 mW από φωτοβολταϊκά
  • 2,26 mW από βιομάζα
  • 48,27 mW από υδροηλεκτρικά

Σε δύο σταθμούς, στον Λούρο και στον Ιωάννινα Ι, θα εφαρμοστεί πιλοτικά η επέκτασή τους με ορίζοντα το 2019, ώστε εκεί να γίνει η «υποδοχή» των νέων μονάδων παραγωγής ενέργειας. Οπότε, το επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται «γεμάτο».

Στη συνέχεια, ο κ. Διονύσης Παπαχρήστου, συντονιστής ομάδας ανταγωνιστικών διαδικασιών

έργων ΑΠΕ και διευθυντής Δημοσίων Σχέσεων της ΡΑΕ, παρουσίασε το «μηχανισμό» και τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί για τις επενδύσεις. Στην παρουσίασή του, για την οποία δέχθηκε αρκετές διευκρινιστικές ερωτήσεις, μίλησε για τις δύο ειδών συμβάσεις που θα υπογράψουν οι μελλοντικοί επενδυτές για την ενέργεια που θα παρέχουν, με συμβάσεις σταθερής τιμής και συμβάσεις διαφορικής προσαύξησης (με σύνθετη χρηματοδότηση), αλλά και το ρόλο που θα παίξουν οι «ενεργειακές κοινότητες» κ.α.




ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back