Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανοδικά κινούνται οι αποδόσεις των ομολόγων

Εικόνα του άρθρου Ανοδικά κινούνται οι αποδόσεις των ομολόγων
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 22/02/2023, 21:53
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πιέσεις προκαλεί στις τιμές των ομολόγων της ευρωζώνης η αναμενόμενη -νέα αύξηση- των επιτοκίων από την Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα.

Η κατάσταση αυτή φαίνεται να έχει γίνει αντιληπτή και από κεντρικούς τραπεζίτες του ευρωσυστήματος. Είναι ενδεικτικό ότι ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Γαλλίας Francois Villeroy, επεσήμανε σε συνέντευξη του που δημοσιεύεται σήμερα ότι «οι επενδυτές που στοιχηματίζουν σε περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχουν αντιδράσει «υπερβολικά» στα ισχυρά στοιχεία για την πορεία της Αμερικανικής οικονομίας καθώς και στις ανακοινώσεις της ΕΚΤ από την περασμένη εβδομάδα. Ο ίδιος εκτίμησε πάντως ότι τα επιτόκια θα φθάσουν στην κορύφωση τους το καλοκαίρι, αποφεύγοντας όμως να προσδιορίσει το πότε θα ξεκινήσει η αποκλιμάκωση τους.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία των προθεσμιακών αγορών χρήματος, οι επενδυτές «στοιχηματίζουν» ότι το βασικό επιτόκιο (αποδοχής καταθέσεων) της ΕΚΤ θα φθάσει το 3,75% μέχρι το Σεπτέμβριο από 2,75% που είναι σήμερα. Υπενθυμίζεται ότι τα επιτόκια κυμαίνονταν σε αυτό το επίπεδο, το πρώτο διάστημα μετά την κυκλοφορία του ευρώ, δηλαδή το 2001. 

Την περασμένη εβδομάδα οι Goldman Sachs, Barclays και Berenberg αναθεώρησαν προς τα πάνω τις προβλέψεις τους για το πόσο θα αυξηθεί το επιτόκιο της ΕΚΤ στο 3,5%, ενώ η Deutsche Bank αύξησε την Τετάρτη την πρόβλεψή της στο 3,75%.


Ομόλογα

Στη δευτερογενή αγορά, στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών (ΗΔΑΤ) ο όγκος των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 88 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 36 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. 

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς αυξήθηκε στο 4,44% από 4,36% χθες έναντι 2,51% του αντίστοιχου γερμανικού ομολόγου με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 1,93% από 1,84% χθες.

Στην αγορά συναλλάγματος πτωτικά κινείται σήμερα το ευρώ έναντι του δολαρίου καθώς νωρίς το απόγευμα το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν στα 1,0621 δολάρια από το επίπεδο των 1,0654 δολαρίων που άνοιξε η αγορά.

Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ / δολαρίου που ανακοίνωσε η ΕΚΤ διαμορφώθηκε στα 1.0664 δολάρια.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back